Tag din yndlingsmusik og -tv-serie med dig på sommerferien
EU-Kommissionen har vedtaget to forordninger, som har betydning for dig, når du rejser på ferie inden for EU (forordning om grænseoverskridende portabilitet for online-indholdstjenester og forordning om geoblokering). Allerede nu kan du få glæde af de rettigheder, som følger af forordningen om grænseoverskridende portabilitet for onlineindholdstjenester. Vi giver dig et indblik i nogle af de vigtigste rettigheder, som forordningerne medfører for dig.
Grænseoverskridende portabilitet for onlineindholdstjenester
EU-borgere har fremover adgang til deres abonnementer på onlineindholdstjenester, når de opholder sig midlertidigt i et andet EU-land.
Det betyder, at udbydere af onlineindholdstjenester - såsom Netflix, HBO og Spotify - er forpligtede til at give deres brugere adgang til tjenesten, når brugerne rejser inden for EU. Forordningen gælder for alle udbydere af onlinetjenester, der mod betaling giver adgang til eksempelvis film, musik og e-bøger.
Udbyderne er forpligtede til at give adgang til det samme indhold som i brugernes hjemland, dvs. at udbuddet af film, musik mv. skal være det samme, når du rejser på ferie, uanset hvor i EU du befinder dig.
Geoblokering
Med forordningen om geoblokering vil erhvervsaktører ikke længere kunne forskelsbehandle kunder, der handler på nettet, på baggrund af kundernes nationalitet, bopæl eller hjemsted.
Med den nye regulering inden for geoblokering vil du som EU-borger være sikret ligebehandling for så vidt angår priser, salg eller betalingsvilkår, når du køber varer eller tjenesteydelser i et andet EU-land.
Det betyder som udgangspunkt, at hvis du booker et hotel i Frankrig eller lejer en bil i Tyskland fra en dansk IP-adresse, skal du tilbydes samme priser og vilkår, som hvis du booker servicen fra eksempelvis en spansk IP-adresse.
Forordningen finder anvendelse fra den 3. december 2018.