Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Skærpede krav til ophævelse af erhvervslejemål

DLA Piper
09/12/2015
Skærpede krav til ophævelse af erhvervslejemål
Højesteret har skærpet kravene til udlejers fremgangsmåde ved ophævelsen af erhvervslejemål begrundet i lejerens manglende betaling af leje.

Det kræver mere end blot lejerens manglende betaling af lejen, før der kan ske ophævelse af et lejemål. Der skal først og fremmest fremsendes en påkravsskrivelse til lejeren, når det er konstateret, at lejeren ikke rettidigt har betalt lejen.

Påkravsskrivelsen skal blandt andet indeholde en yderligere betalingsfrist, hvori lejeren kan berigtige restancen. Når denne yderligere betalingsfrist er udløbet, kan udlejeren ophæve lejemålet.

Lovgivningen fastsætter en række krav til påkravsskrivelsen, og manglende overholdelse af kravene medfører, at påkravet ikke kan anvendes til at ophæve lejemålet – udlejeren må således starte forfra med en ny betalingsfrist.

Højesteret har ved kendelse afsagt den 3. december 2015 taget stilling til tre principielle spørgsmål i relation til kravene til udlejerens påkravs- og ophævelsesskrivelser ved ophævelsen af erhvervslejemål i situationer, hvor lejeren ikke betaler lejen rettidigt.

Sagens faktiske omstændigheder

To lejere af et erhvervslejemål var i restance med lejebetalingen, og udlejer fremsendte derfor fredag den 6. september 2013 en påkravsskrivelse til lejerne. Påkravsskrivelsen blev modtaget af lejerne lørdag den 7. september 2013.

Påkravet omfattede blandt andet et gebyr på 52 kr. for indhentelse af oplysning om lejernes nye adresse, og påkravet angav, at restancen skulle være ”vort kontor i hænde senest 3 dage efter modtagelsen” af påkravet.

Udlejer ophævede herefter lejemålet ved brev af onsdag den 11. september 2013, og da udlejer efterfølgende forsøgte at udsætte lejerne af lejemålet med fogedrettens bistand, protesterede lejerne mod ophævelsen.

Lejerne støttede indsigelsen mod ophævelsen på tre forhold. For det første mente lejerne, at påkravet var ugyldigt, da det medtagede gebyr til adressesøgning ikke var pligtig pengeydelse i lejeforholdet. For det andet gjorde lejerne gældende, at betalingsfristen på ”3 dage” i erhvervslejelovens § 69, stk. 3, skal forstås som ”3 hverdage”.

Som den tredje indsigelse gjorde lejerne gældende, at udtrykket ”vort kontor i hænde” i påkravsskrivelsen var en fravigelse af betalingsfristen i erhvervslejelovens § 69, stk. 3, som foreskriver, at påkravet skal angive, at lejeforholdet kan ophæves, hvis lejerestancen ”ikke betales” inden påkravsfristens udløb.

Højesterets udtalelser

Højesteret tog udtrykkeligt stilling til alle tre indsigelser.

Højesteret gav udlejer medhold i, at gebyret for adressesøgningen kan medtages i påkravsskrivelsen. Højesteret henviste i den forbindelse til en tidligere højesteretsdom, der fastslår, at udtrykket ”pligtig pengeydelse” omfatter alle pengeforpligtelser, der påhviler lejeren i medfør af lejeloven eller lejeaftalen.

Med henvisning til forarbejderne til erhvervslejelovens § 69, gav Højesteret – ikke overraskende – lejerne medhold i, at betalingsfristen på ”3 dage” i erhvervslejelovens § 69, stk. 3, 1. pkt., skal forstås som ”3 hverdage”. Udlejers ophævelse, der var dateret onsdag den 11. september 2013, var derfor afgivet inden udløbet af påkravsfristen, og udlejer kunne derfor ikke støtte ret på ophævelsen og få lejerne udsat af lejemålet.

Lejerne fik også medhold i deres indsigelse mod formuleringen af betalingsfristen i udlejers påkravsskrivelse. Højesteret udtaler, at udlejer kan anvende andre udtryk end lovens ”ikke be-tales”, men det kræves, at det anvendte udtryk har samme betydning.

Højesteret var enig med lejerne i, at udtrykket ”vort kontor i hænde” giver lejerne en kortere betalingsfrist end ved lovens udtryk ”ikke betales”, da førstnævnte udtryk indebærer, at udlejer skal have modtaget beløbet på sin egen konto, hvorimod udtrykket ”ikke betales” blot indebærer, at beløbet skal være fragået lejers konto.

Højesteret udtaler desuden udtrykkeligt, at hver af de to mangler ved påkravsskrivelsen selvstændigt medfører, at ophævelsen ikke er gyldig, og at lejerne derfor ikke kan udsættes af lejemålet.

Fogedretten havde forinden givet lejerne medhold i, at de ikke kunne udsættes. Landsretten havde derimod givet udlejer medhold.

LETT bemærker

Højesterets kendelse understreger behovet for, at der udvises omhu ved fremgangsmåden, når et lejemål skal ophæves som følge af lejers misligholdelse. Også ved ophævelse af boliglejemål er formalitetskravene til udlejers ophævelse strenge.

Højesteret har ved den gennemgåede kendelse dels fjernet nogle mindre anledninger til tvivl i relation til ophævelser af lejemål, og dels skærpet formalitetskravene til udlejers fremgangsmåde og formuleringer når et lejemål skal ophæves.

LETT yder lejeretlig rådgivning og har stor erfaring med førelse af retssager om lejeretlige tvister.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
03/04/2024
Lejeret, Fast ejendom og entreprise
Nyt om entreprenørprojektering
Nyt om entreprenørprojektering
04/04/2024
Fast ejendom og entreprise
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
19/04/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted