Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Rentepåstand var uegnet til at indgå i en domskonklusion

Bech Bruun
16/12/2020
Rentepåstand var uegnet til at indgå i en domskonklusion
Bech Bruun logo
Østre Landsret tog i en sag for nyligt stilling til, om et pengeinstitut, P’s, rentepåstand var egnet til at indgå i en domskonklusion. Ifølge påstanden skulle hovedstolen forrentes med P’s ”til enhver tid gældende højeste mora- og overtræksrente”. Den faktiske værdi af rentepåstanden var derfor variabel, og dermed ukendt for skyldner. Landsretten afviste P’s rentepåstand som uklar, og tilkendte i stedet almindelige procesrenter som det mindre i det mere.

Den 10. januar 2020 blev der i en småsag mellem et pengeinstitut, P, og en person, A, afsagt udeblivelsesdom ved Retten i Helsingør. A blev herefter dømt til at betale et beløb til P svarende til P’s påstand om hovedstolen.


Byretten fandt dog ikke, at P’s rentepåstand var egnet til at indgå i en domskonklusion, idet P havde nedlagt påstand om, at A skulle betale den ”til enhver tid gældende højeste mora- og overtræksrente, pt. 22,25 % p.a. fra […] og herefter tilskrevet kvartalsvis bagud hver den [dato] samt inkassogebyr […]”. A blev i stedet for – som det mindre i det mere – pålagt at betale procesrenten foruden inkassogebyr og sagens omkostninger.


Der var ikke for landsretten fremkommet oplysninger, som gav grundlag for at tage A’s påstand vedrørende hovedstolen til følge, og sagen for Østre Landsret vedrørte derfor hovedsageligt spørgsmålet om P’s rentepåstand.


Østre Landsrets afgørelse

For landsretten anførte P især, at rentepåstanden var egnet til pådømmelse, og at byretten ikke af egen drift kunne nedsætte rentepåstanden, eftersom den ikke var blevet bestridt af A. P havde desuden redegjort for rentesatsen ved blandt andet at henvise til, at værdien af rentepåstanden over tid ville afhænge af, hvorvidt og hvornår betalingen fandt sted.


Ifølge landsretten ville P’s rentepåstand indebære, at hovedstolen ville blive forrentet med en variabel – og for A ukendt – rentesats, som kun P ville have reel rådighed og kontrol over. Rentepåstanden var derfor også ifølge landsretten uegnet til at indgå i en domskonklusion.


Landsretten stadfæstede byrettens afgørelse og tilkendte P procesrenter fra sagens anlæg med henvisning til, at retten ikke er afskåret fra at tilkende en part mindre end det påståede efter retsplejelovens § 338.  


Bech-Bruuns kommentar

Dommen er seneste eksempel på, at domstolene slår hårdt ned på uklare påstande, og illustrerer således vigtigheden af at udforme rentepåstanden (og påstande i øvrigt) klart og tydeligt – noget der virker banalt, men som der ses flere og flere eksempler på. Dommen illustrerer desuden, at der skal være klar hjemmel til en rentesats højere end procesrenten.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Skatteyder var ikke rette indkomstmodtager
Skatteyder var ikke rette indkomstmodtager
13/10/2023
Skatte- og afgiftsret, Retssager og voldgift
Østre Landsrets tilsidesættelse af konkurrencemyndighedernes skønsudøvelse indbringes for Højesteret
Østre Landsrets tilsidesættelse af konkurrencemyndighedernes skønsudøvelse indbringes for Højesteret
02/11/2023
Konkurrenceret, Retssager og voldgift
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
16/11/2023
Selskabsret, M&A, Retssager og voldgift
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
21/11/2023
Retssager og voldgift, Forsikring og erstatning
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
Når syn og skøn går i tomgang
Når syn og skøn går i tomgang
02/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted