Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Regeringens lovprogram på skatteområdet

Regeringens lovprogram på skatteområdet
I forbindelse med Folketingets åbning tirsdag den 3. oktober 2017 har regeringen offentliggjort sit lovprogram, som giver en kortfattet omtale af de lovforslag, regeringen forventer at fremsætte i løbet af folketingsåret 2017/2018. Vi omtaler her de centrale dele af de 23 lovforslag, som regeringen vil fremsætte på skatteområdet.


Se regeringens samlede lovkatalog


Ændring af registreringsafgiften


Lovforslaget, som allerede er fremsat, omhandler den nyligt indgåede aftale om omlægning af afgifterne på personbiler m.v. og motorcykler. Forslaget vil medføre en nedsættelse af registreringsafgiften på mange personbiler m.v. og motorcykler.


Pension


Lovforslaget, som allerede er fremsat, går ud på at forhøje pensionsudbetalingsalderen med to år og forlænge udbetalingsperioden for ratepension med fem år. Herudover målrettes aldersopsparinger den sidste del af arbejdslivet. Det skal ske ved, at beløbsgrænsen for indbetaling til aldersopsparing gøres aldersbetinget, dvs. at der kan indbetales mest til alderspension i den sidste del af arbejdslivet.


Begrænsning af SKATs mulighed for tilbagekaldelse af bindende svar


Som en del af Retssikkerhedspakke III agter regeringen at fremsætte et lovforslag der blandt andet har til formål at ophæve SKATs mulighed for i visse tilfælde at tilbagekalde tidligere afgivne bindende svar om værdiansættelse af aktiver.

Siden den 1. juli 2015 har bindende svar om værdiansættelse blandt andet være betinget af, at det ikke senere, f.eks. ved et salg, blev konstateret, at værdien af aktivet på tidspunktet for afgivelsen af det bindende svar afveg væsentligt i forhold til de forudsætninger, der var afgørende for indholdet for afgivelsen af det bindende svar.

En "væsentlig" afvigelse er en afvigelse på mindst 30 % og mindst 1 mio. kr. højere eller lavere end den angivne værdi i det bindende svar.

Det er netop reglen om, at et svar ikke er bindende, hvis der har været en væsentlig afgivelse af værdiansættelsen, som lovforslaget forventes at fjerne. Reglen har været med til at skabe usikkerhed om de skattemæssige konsekvenser ved værdiansættelse i forbindelse med eksempelvis generationsskifte eller ved samhandel mellem koncernforbundne selskaber.
Udvidet fradragsret for lønudgifter

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som skal sikre virksomheder udvidet adgang til fradrag for erhvervsmæssige lønudgifter, herunder fradrag for lønudgifter til arbejde, der udføres i forbindelse med udvidelse af virksomheden. Ifølge de gældende regler er der alene adgang til skattefradrag for lønudgifter, når lønudgifterne er knyttet til den løbende drift af virksomheden.

Lovforslaget vil udvide virksomheders fradragsret til at omfatte alle erhvervsmæssige lønudgifter til personer i ansættelsesforhold og erhvervsmæssige udgifter tilknyttet ansættelsesforholdet. Dermed vil der også være fradrag for lønudgifter afholdt i forbindelse med indskrænkning, etablering eller udvidelse af virksomheden, f.eks. lønudgifter i forbindelse med virksomhedsopkøb og omstrukturering.

Lovforslaget er en konsekvens af to principielle domme fra Højesteret af 30. juni 2017. Her kom Højesteret frem til, at lønudgifter afholdt i forbindelse med udvidelse af en virksomhed ikke var fradragsberettiget. Højesteret anså lønudgifterne for at være ikke fradragsberettigede etablerings- eller anlægsudgifter. Ved vedtagelse af lovforslaget får virksomhederne altså alligevel adgang til et sådant fradrag.

Ændringen blev allerede varslet inden Højesterets domme, hvor skatteminister Karsten Lauritzen i april 2017 udtalte, at han uanset dommenes udfald ville sikre virksomheder fradrag for lønudgifter afholdt i forbindelse med udvidelse af virksomheden.


Modernisering af reglerne for indtræden af fuld skattepligt


Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der omhandler reglerne for indtræden af fuld skattepligt for personer med bopæl i udlandet, der råder over en bolig i Danmark. Forslaget skal skabe mere objektive regler og dermed også øget forudsigelighed om de skattemæssige konsekvenser ved arbejde under ophold i Danmark.


Udenlandske investorer


Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der har til formål at lempe beskatningen af udenlandske pensionsfondes investeringer i fast ejendom. Herudover vil forslaget lempe reglerne om tynd kapitalisering og sikre, at udenlandske investorer ikke bliver skattepligtige i Danmark på baggrund af reglerne om fast driftssted.


Ny indeholdelsesmodel for kildeskat på udbytter


I kølvandet på de store svindelsager i forbindelse med refusion af udbytteskat vil regeringen fremsætte et lovforslag med det formål at indføre en ny model for beskatning og indeholdelse ved udbetaling af udbytte til udenlandske aktionærer.


Den Multilaterale Konvention


Regeringen vil ved et lovforslag forsøge at opnå tilslutning til, at Danmark kan ratificere den Multilaterale Konvention. Herigennem opnås der mulighed for at ændre indgåede dobbeltbeskatningsoverenskomster. Formålet er en hurtig implementering af BEPS' (Base Erosion and Profit Shifting) minimumstandarder udarbejdet af OECD.


Succession til erhvervsdrivende fonde


Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der skal indføre en mulighed for at overdrage aktier med succession til erhvervsdrivende fonde med det formål, at den erhvervsdrivende fond skal drive virksomheden videre.


Selvejende institutioner


Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som går ud på at lempe selvangivelsespligten for visse institutioner og foreninger. Herudover vil forslaget fritage teatre og daginstitutioner, der er organiseret som selvejende institutioner, for skattepligt af indkomst fra hhv. teater- og dagsinstitutionsvirksomhed.


Lempelse af beskatningen af kulbrintevirksomhed


Lovforslaget, som allerede er fremsat, vil gennemføre en lempelse af beskatningen af kulbrintevirksomhed i perioden 2017-2025. Lempelsen kombineres med en tilbagebetalingsordning ved høje oliepriser og en afskaffelse af forskudsmomsordningen fra 1. januar 2018. Formålet er at styrke investeringsvilkår ved produktion af olie og gas i Nordsøen.


Modernisering af skattekontrolloven


Som en del af Retssikkerhedspakke III har regeringen fremsat lovforslag om en revision og modernisering af skattekontrolloven. Moderniseringen medfører blandt andet, at en række bestemmelser om indberetning af oplysninger fra tredjemand flyttes og samles i en ny skatteindberetningslov.



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
19/04/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
19/04/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Skatteministeriet tog bekræftende til genmæle i forhold til udøvet skøn
Skatteministeriet tog bekræftende til genmæle i forhold til udøvet skøn
30/04/2024
Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted