Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Reelle ejere skal nu registreres

NJORD Law Firm
23/10/2017
Reelle ejere skal nu registreres

En lang række virksomheder skal nu registrere deres reelle ejere i CVR-registeret. Modsat legale ejere, kan reelle ejere kun være fysiske personer. Tjek her, om din virksomhed er omfattet af registreringspligten. 



De nye reglers ikrafttræden betyder, at en lang række virksomheder inden den 1. december 2017 skal registrere de fysiske personer, som i sidste ende ejer eller kontrollerer virksomheden, i Erhvervsstyrelsens CVR-register.

Det kan være vanskeligt at vurdere, hvem de reelle ejere af virksomheden er. Tærsklen for, hvornår en fysisk person betragtes som reel ejer, ligger på ca. 25 % ejerskab eller kontrol. Det er dog kun en formodningsregel, og det er derfor nødvendigt at inddrage andre faktorer end størrelsen af den ejede kapital eller antallet af stemmerettighederne.

Det er virksomhedens pligt at få foretaget registreringen og dermed også at få indhentet og dokumenteret de oplysninger, som er nødvendige for at vurdere både ejerskab og kontrol.

Hvis din virksomhed er omfattet af registreringspligten, kan vi hjælpe jer med at identificere, hvem der skal registreres som reelle ejere ved gennemgang af vedtægter, ejeraftale, pantsætningsaftaler og andre relevante forhold, der indgår i denne til tider vanskelige vurdering.

De nye regler implementerer EU’s fjerde hvidvaskningsdirektiv med det formål at gøre selskabsstrukturerne mere gennemsigtige og forhindre hvidvask og terrorfinansiering.


Hvem er omfattet af registreringspligten?




Hvem er reelle ejere?

Registreringen af virksomheders reelle ejere er forskellig fra registreringen af legale ejere, som har været gældende de seneste to år. Legale ejere kan være både virksomheder og personer, mens reelle ejere kun kan være fysiske personer.

Reelle ejere kan både være danske og udenlandske fysiske personer. Reelt ejerskab foreligger, når en person direkte eller indirekte – eventuelt gennem en eller flere dattervirksomheder – ejer eller kontrollerer mere end 25 % af ejerandelene i selskabet mv. eller på anden måde kan udøve kontrol med selskabet.

De 25 % er dog en formodningsregel for at være reel ejer og dermed ikke alene afgørende.

I vurderingen af reelle ejere er det derfor nødvendigt at inddrage andre faktorer end størrelsen af den ejede kapital eller antallet af stemmerettigheder. En person kan således være reel ejer ved at have stemmer eller kapital direkte i en virksomhed eller indirekte i en virksomhed eller ved at have kontrol over en virksomhed på anden måde. Det kan også være som følge af en kombination af disse forhold.

Det er den samlede faktiske indflydelse, som en fysisk person opnår via ejerandele, stemmerettigheder eller anden form for kontrol, som er afgørende for, om den pågældende kan betragtes som reel ejer. Der stilles ikke krav om bestemmende indflydelse, og reelt ejerskab kan også forekomme ved et ejerskab på mindre end 25 % af ejerandelene i selskabet mv.

Har en person eksempelvis stemmerettigheder, som er overdraget gennem pantsætningsaftaler, skal disse rettigheder også medregnes. Selv potentielle stemmerettigheder, herunder tegningsretter og købsoptioner, som kan udnyttes eller konverteres, skal indgå i vurderingen for både udstederen og rettighedshaveren.

Ovenstående betyder blandt andet, at der kan være pligt til at registrere flere reelle ejere for de samme kapitalandele.

I praksis kan særligt visse kapitalejeres muligheder for at udpege ledelsesmedlemmer eller udøve en vetoret give udfordringer i vurderingen af en virksomheds reelle ejere. Du kan læse mere i Erhvervsstyrelsens netop offentliggjorte vejledning.


Hvad skal registreres?


Det er den reelle ejers navn, nationalitet, bopæl og bopælsland, der skal angives til Det Centrale Virksomhedsregister (CVR), herunder også CPR-nummer.

Derefter skal arten og omfanget af den reelle ejers rettigheder anføres/beskrives, for eksempel at vedkommende har

  1. ret til at udpege ledelsesmedlemmer,

  2. vetoret,

  3. ret til at godkende udbytteudbetalinger eller

  4. andre rettigheder, som kan anses for at udgøre kontrol med virksomheden.


Endelig skal datoen for indtræden af personens reelle ejerskab angives. Er det ikke muligt at konstatere datoen, skal registreringsdatoen anvendes.

Er der ingen reelle ejere, eller kan der ikke identificeres nogen reelle ejere, er det de registrerede medlemmer af selskabets direktion, der angives som reelle ejere til CVR. Virksomheder skal i så fald opbevare dokumentation om forsøget på at finde frem til den reelle ejer i mindst fem år efter forsøget.

Det er virksomhedens ledelse, der har ansvaret for at registrere oplysningerne om reelle ejere, og virksomheden er tillige forpligtet til mindst en gang årligt at undersøge, om oplysningerne er korrekte.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Hvad skal en ejeraftale mellem virksomhedsejere indeholde?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad skal en ejeraftale mellem virksomhedsejere indeholde?
Hvad bør man overveje at have med i en ejeraftale mellem to eller flere ejere af en virksomhed? Advokat med speciale ejeraftaler, Niklas Nyborg, kommer med med input og inspiration til hvad aftalen bør indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Højesteret – Aktieoptioner tildelt efter 1. januar 2019 omfattes af de nye regler, selvom disse vedrører et program fra før 2019
Højesteret – Aktieoptioner tildelt efter 1. januar 2019 omfattes af de nye regler, selvom disse vedrører et program fra før 2019
04/03/2025
Selskabsret
Halveringen af kapitalkravet for anpartsselskaber træder i kraft 27. februar 2025
Halveringen af kapitalkravet for anpartsselskaber træder i kraft 27. februar 2025
05/03/2025
Selskabsret
Nyt lovforslag vil begrænse offentlig adgang til oplysninger om reelle ejere i CVR-registret
Nyt lovforslag vil begrænse offentlig adgang til oplysninger om reelle ejere i CVR-registret
07/03/2025
Øvrige, Selskabsret
Nu kan anpartsselskaber stiftes med en selskabskapital på 20.000 kr.
Nu kan anpartsselskaber stiftes med en selskabskapital på 20.000 kr.
14/03/2025
Selskabsret
Generalforsamlingssæsonen er over os - husk de nye krav til ledelsen i varmeforsyningsvirksomheder
Generalforsamlingssæsonen er over os - husk de nye krav til ledelsen i varmeforsyningsvirksomheder
21/03/2025
Selskabsret, Energi og forsyning
Tidligere direktør og eneejer frifundet for konkurskarantæne
Tidligere direktør og eneejer frifundet for konkurskarantæne
08/04/2025
Selskabsret, Fast ejendom og entreprise, Insolvens og rekonstruktion
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted