Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
Sagen kort
I januar 2018 erhvervede Kg BidCo ApS (et "special purpose vehicle" (SPV) ultimativt ejet af kapitalfonden FSN Capital GP V Limited) aktierne i den Kolding-baserede produktionsvirksomhed Gram Equipment fra Green Magnum (et luxembourgsk SPV ultimativt ejet af Procuritas Capital Investors IV GP Limited). Kg BidCo gjorde gældende, at der forud for overdragelsen var foregået uregelmæssigheder i Gram Equipment, og Kg BidCo anlagde derfor senere i 2018 en voldgiftssag imod sælgerselskabet Green Magnum.
Voldgiftsretten fandt i en kendelse fra 2020, at Green Magnum var ansvarlig for garantibrud over for Kg BidCo som følge regnskabsmæssige uregelmæssigheder udført af den tidligere daglige ledelse i Gram Equipment. Green Magnum havde ikke midler til at opfylde kendelsen og gik derfor konkurs. Kg BidCo anlagde i december 2019 retssag ved Sø- og Handelsretten om det samme krav mod i) den tidligere CEO og CFO i Gram Equipment, ii) Procuritas Capital Investors IV, og iii) Procuritas Partners og dette selskabs tidligere managing partner med påstand om betaling af ca. 87,5 mio. EUR.
Det er denne sag, der i dag er blevet afgjort af Sø- og Handelsretten, og hvor Sø- og Handelsretten har frifundet alle de sagsøgte i sagen.
Dommen i hovedtræk
Sø- og Handelsretten fandt, at tidligere medlemmer af den daglige ledelse i Gram Equipment havde medvirket til og haft viden om de pågåede uregelmæssigheder. I forhold til Procuritas Partners' tidligere managing partner fandt Sø- og Handelsretten, at han ikke havde viden eller burde viden om uregelmæssighederne, og at han heller ikke havde tilsidesat sin oplysningspligt i forhold til Kg BidCo. Den tidligere managing partner og Procuritas Partners blev derfor frifundet.
Sø- og Handelsretten fandt endvidere, at Procuritas Capital Investors IV ikke kunne holdes ansvarlig for handlinger foretaget af den daglige ledelse i Gram Equipment, og at der ikke var holdepunkter for, at selve selskabsstrukturen var usædvanlig for private equity fonde. Videre udtalte Sø- og Handelsretten, at Kg BidCo var bistået af en række professionelle rådgivere i forbindelse med indgåelsen af SPA'en med Green Magnum og selskabsstrukturen, herunder de hæftelsesmæssige konsekvenser, som måtte have stået Kg BidCo klart, idet Kg BidCo selv er en del af strukturen i en private equity fund. Sø- og Handelsretten fandt ikke, at der forelå sådanne særlige omstændigheder, som kunne tale for at tilsidesætte selskabsstrukturen.
Til trods for Sø- og Handelsrettens konklusion om, at medlemmer af den daværende daglige ledelse i Gram Equipment havde handlet ansvarspådragende, blev de frifundet, idet Sø- og Handelsretten fandt, at Kg BidCo ikke havde løftet bevisbyrden for at have lidt et tab. Kg BidCo mente, at Gram Equipment på tidspunktet for overdragelsen reelt havde en værdi på 16,3 mio. EUR, men dette blev tilsidesat af Sø- og Handelsretten, som på grundlag af en skønsrapport i stedet fandt, at Gram Equipment havde en værdi på 60,2 mio. EUR på overdragelsestidspunktet. Derfor, og da Kg BidCo allerede havde fået udbetalt en W&I forsikringssum på 50 mio. EUR, fandt Sø- og Handelsretten, at Kg BidCo ikke havde lidt et tab.
Sø- og Handelsretten fandt endvidere, at der ikke var grundlag for et berigelseskrav imod Procuritas Capital Investors IV, allerede fordi der ikke var lidt et tab.
Sø- og Handelsrettens dom er afsagt med dissens, idet to af rettens fem medlemmer stemte for at tilkende Kg BidCo ca. 18 mio. EUR.