Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Justerede anbefalinger for god fondsledelse sendt i høring

Kromann Reumert
25/09/2024
Justerede anbefalinger for god fondsledelse sendt i høring
Kromann Reumert logo
Komitéen for god Fondsledelse har sendt justerede Anbefalinger for god Fondsledelse i høring. De indeholder en række tilpasninger og ændringer af de eksisterende anbefalinger, men tilføjer også to helt nye anbefalinger om fondens transaktioner med interesseforbundne parter og bestyrelsens valg af formand.

Anbefalingerne for god Fondsledelse blev introduceret med lov om erhvervsdrivende fonde. Anbefalingerne er et supplement til lovgivningen på erhvervsfondsområdet og har til formål at bidrage til at højne bestyrelsesarbejdet i de erhvervsdrivende fonde.


Efter § 60 i lov om erhvervsdrivende fonde skal bestyrelsen i en erhvervsdrivende fond udarbejde en redegørelse for god fondsledelse, hvori bestyrelsen forholder sig til hver enkelt anbefaling i Anbefalingerne for god Fondsledelse. Det er ikke et krav, at fondsbestyrelsen skal følge de enkelte anbefalinger, men hvis en anbefaling ikke følges, skal bestyrelsen forklare, hvorfor bestyrelsen har valgt at indrette sig anderledes, og hvordan bestyrelsen i stedet har valgt at indrette sig. 


Komitéen for god Fondsledelse har fulgt fondenes generelle udvikling og udfordringer, siden anbefalingerne trådte i kraft. Komitéen fandt for første gang anledning til at foretage en justering af anbefalingerne i 2020 (læs mere om justeringen her). De justerede anbefalinger, der nu er sendt i høring, kommer på baggrund af, at Komitéen allerede i årsberetningen for 2023 oplyste, at den var i færd med at gennemgå anbefalingerne som følge af den løbende udvikling på området.


Anbefalingerne, som nu er sendt i høring, har fokus på at øge vejledningen og kommentaren til flere af anbefalingerne for at præcisere vigtigheden af, at fondene sikrer åbenhed og transparens. Det indebærer en række ændringer og tilføjelser til både de eksisterende anbefalinger og kommentarerne hertil.


Desuden indeholder opdateringen af Anbefalingerne for god Fondsledelse to nye anbefalinger, således at bestyrelserne fremover skal forholde sig til i alt 19 anbefalinger. De to nye anbefalinger omhandler dels fondens transaktioner med interesseforbundne parter, dels bestyrelsens valg af formand (og næstformand).


Oplysning om transaktioner med interesseforbundne parter

Med den første nye anbefaling (2.2.3), anbefaler Komitéen, at der i årsregnskabet oplyses om de eventuelle transaktioner, som fonden har indgået med interesseforbundne parter. Interesseforbundne parter defineres som virksomheder, hvor et medlem af fondens ledelse, disses ægtefæller eller faste samlevere, slægtninge i op- og nedstigende linje, søskende eller andre særligt nære personer aktivt deltager i driften af, deltager i ledelsen af, eller hver for sig eller tilsammen har betydelig indflydelse over. Oplysningerne bør omfatte, hvilket medlem af fonden ledelse transaktionen vedrører, den interesseforbundne part samt transaktionens art og beløbsmæssige størrelse.


I kommentaren til den nye anbefaling oplyses det, at anbefalingen skal ses som et supplement til årsregnskabslovens regler om transaktioner med nærtstående parter (IAS 24), og at der alene skal oplyses om transaktioner, der opfylder årsregnskabslovens almindelige væsentlighedskriterie.


Anbefalingen indebærer eksempelvis, at det i årsregnskabets noteoplysninger om transaktioner med nærtstående parter fremadrettet - hvis anbefalingen følges - skal oplyses, hvis fonden i regnskabsåret har haft transaktioner med en virksomhed, hvor et bestyrelsesmedlem er ansat eller partner.


Det bør desuden også oplyses i årsregnskabet, hvis fonden ikke har haft transaktioner med interesseforbundne parter.


Bestyrelsens valg af formand (og næstformand)

Den anden nye anbefaling (2.3.6), indebærer, at bestyrelsen bør vælge sin formand (og eventuelle næstformand) for et år ad gangen, og at valget sker på fondens årsregnskabsmøde.


Af kommentaren til den nye anbefaling fremgår det, at anbefalingen er motiveret af, at bestyrelsen årligt bør tage stilling til og aktivt vælge, hvem der bedst muligt kan varetage hvervet som formand (og eventuel næstformand).


Øvrige ændringer

Udover disse to nye anbefalinger, indeholder de justerede anbefalinger også flere tilpasninger og ændringer til både de enkelte anbefalinger og kommentarerne til disse.


De justerede anbefalinger indebærer yderligere:


  • at personkredsen omfattet af anbefaling 2.2.2 om arbejdende bestyrelsesformand udvides, således at anbefalingen nu også omfatter de øvrige medlemmer af bestyrelsen, og at en bestyrelsesbeslutning om, at et medlem af bestyrelsen skal udøve opgaver ud over bestyrelseshvervet, også skal indeholde oplysning om et eventuelt vederlag for sådanne opgaver.
  • at anbefaling 2.4.1 om bestyrelsens uafhængighed skærpes, således at mindst en tredjedel (tidligere: "en passende del") af bestyrelsens medlemmer skal være uafhængige, hvis bestyrelsen ønsker at følge anbefalingen. Samtidig udvides eksemplerne på situationer, hvor bestyrelsesmedlemmer ikke er uafhængige, til at omfatte flere situationer. Eksempelvis vil et medlem af fondens bestyrelse ikke være uafhængig, hvis vedkommende også er bestyrelsesmedlem i en væsentlig dattervirksomhed, medmindre dattervirksomheden er et helejet egentligt holdingselskab.
  • en uddybende kommentar til formålet med anbefaling 2.5.2 om fastsættelse af en aldersgrænse for bestyrelsens medlemmer, hvor det præciseres, at Komitéen ikke anbefaler en specifik aldersgrænse, da bestyrelsen i den enkelte fond bør tage stilling til, hvilken aldersgrænse, der er den rette i den konkrete fond.
  • en uddybende kommentar til formålet med anbefaling 2.6.1 om evalueringen af bestyrelsens arbejde, som er at sikre kontinuerlig forbedring af bestyrelsesarbejdet, og at bestyrelsen har den rette sammensætning.
  • en uddybende kommentar og mindre præciseringer til anbefaling 3.1.1 om fastsættelsen af vederlag til bestyrelsen og en eventuel direktion i fonden. Det indebærer en tydeliggørelse af, at fondens bestyrelsesmedlemmer ikke bør tildeles bonus, andre incitamentsordninger, pension, fratrædelsesgodtgørelser, gratialer eller lignende som vederlag for deres bestyrelseshverv i fonden, og - som noget nyt - en kommentar om, at et medlem af fondens bestyrelse heller ikke bør tildeles bonus eller andre incitamentsordninger i dattervirksomheder, uanset vedkommende er bestyrelsesmedlem i sådanne dattervirksomheder.
  • en ændring af anbefaling 3.1.2 om oplysning af vederlag til bestyrelsen og en eventuel direktion i årsregnskabet. Det præciseres, at årsregnskabet - hvis anbefalingen følges - skal indeholde oplysning om, hvad hvert enkelt medlem af bestyrelsen og en eventuel direktion i regnskabsåret har modtaget i samlet vederlag (specificeret på de enkelte poster) fra fonden samt fondens dattervirksomheder og associerede virksomheder.


Høringsperioden løber indtil den 23. oktober 2024, og Komitéen forventer herefter at offentliggøre nye justerede anbefalinger inden udgangen af december 2024.


De justerede anbefalinger forventes at finde anvendelse for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025 eller senere. For de fleste erhvervsdrivende fonde indebærer dette, at bestyrelsen formelt skal forholde sig til de nye anbefalinger første gang i 2026 i forbindelse med bestyrelsens behandling af årsregnskabet for regnskabsåret 2025. Realiteten er, at fondsbestyrelserne allerede i 2025 bør påbegynde drøftelserne om de nye og præciserede anbefalinger.

 

Læs udkastet til de nye anbefalinger

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny lov vedtaget: Skærpede regler for registrering af ledelsesmedlemmer
Ny lov vedtaget: Skærpede regler for registrering af ledelsesmedlemmer
21/06/2024
Selskabsret
Ny regulering af demokratiske virksomheder
Ny regulering af demokratiske virksomheder
03/07/2024
Selskabsret, Øvrige
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
03/07/2024
Selskabsret
Ny vejledning om bæredygtighedsrapportering (CSRD) for koncerner
Ny vejledning om bæredygtighedsrapportering (CSRD) for koncerner
20/08/2024
Selskabsret, Compliance, Øvrige, EU-ret
Valg af selskabsform - En juridisk vejledning for iværksættere
Valg af selskabsform - En juridisk vejledning for iværksættere
23/09/2024
Selskabsret
Koncernstruktur - en juridisk vejledning for iværksættere
Koncernstruktur - en juridisk vejledning for iværksættere
01/10/2024
Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted