Erstatningspligt. Det er konsekvensen af en lokalplan, der ophævede to servitutter om forbud mod konkurrerende virksomhed. Lokalplanen havde karakter af ekspropriation.
Højesteret stadfæstede ved dom af 3. december 2014 landsrettens afgørelse om en lokalplan, der ophævede to servitutter, hvilket typisk er konkrete bestemmelser om rettigheder og pligter tilknyttet fast ejendom. Servitutterne omhandlede forbud mod konkurrerende virksomhed, og Højesteret fastslog, at de havde karakter af ekspropriation. Konsekvensen er, at ophævelsen medførte erstatningspligt.Landsretten fandt, at det var lovligt for kommunen at ophæve servitutter, der forbød konkurrerende virksomhed. Samtidig vurderede landsretten, at ophævelsen af de to servitutter havde ekspropriativ karakter, da:
- Konkurrenceservitutten udgjorde en væsentlig økonomisk værdi for restauranten
- Der var en formodning om, at ejeren af restauranten ville have udnyttet sin fortrinsret til at købe ejendommen, hvis det var kendt, at kommunen ville søge servitutterne ophævet.
Sagens baggrund
På en ejendom var der i 1994 tinglyst en servitut om, at der ikke måtte drives konkurrerende virksomhed til en nærtliggende restaurant. Restauranten havde i 2006 endvidere med kommunens samtykke fået tinglyst en fortrinsret til at købe ejendommen. Kommunen ophævede i 2010 servitutterne gennem en lokalplan.
Juraen bag: Lokalplaner og erstatningsfri regulering
Kommuner kan gennem lokalplaner som altovervejende hovedregel ophæve tilstandsservitutter uden at skulle betale erstatning til de berørte.
Imidlertid kan ophævelsen af servitutter gennem lokalplan have ekspropriativ karakter og dermed berettige til erstatning, hvis der foreligger ganske særlige omstændigheder.
Ved vurderingen af, om der foreligger ganske særlige omstændigheder, lagde landsretten vægt på følgende kriterier:
- Hvilken vægt eller intensitet ophævelsen medfører for den berørte virksomhed
- Om servitutten udgør en væsentlig økonomisk værdi for den berørte virksomhed
- Tiden fra servituttens tinglysning og til dens ophævelse ved lokalplanen.
Læs Højesterets afgørelse
her.
Læs Landrettens afgørelse
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →