Ombudsmanden intensiverer sit fokus på borgernes rets-sikkerhed i IT-systemer. I et opsigtsvækkende brev til Finansministeriet har ombudsmanden formuleret en række generelle retlige krav og anbefalinger til digitale forvaltningsløsninger. Ombudsmanden tager afsæt i en konkret sag om SKATs IT-system, EFI.
Ombudsmanden peger på, at en forsvarlig tilrettelæggelse af arbejdet med at udvikle nye digitale forvaltningsløsninger til det offentlige bl.a. forudsætter:
- At man fra starten skaber sig et overblik over de sagstyper og processer, som det nye IT-system skal omfatte.
- At man gør sig klart, hvilke formelle og materielle regler der gælder for behandlingen af de pågældende sager.
- At man er meget omhyggelig med at tage stilling til, hvorledes det nye IT-system konkret skal udformes for at kunne overholde disse regler i de forskellige forløb, som sagerne kan tænkes at ville få.
- At den relevante juridiske ekspertise er til rådighed i alle væsentlige faser af forløbet, f.eks. ved udarbejdelse af kravspecifikation og design og ved gennemførelse af tests mv.
Kammeradvokatens erfaringer med digital forvaltning
Nye løsninger inden for digital forvaltning kan f.eks. bestå af udvikling af selvbetjeningssystemer, automatiske afgørelsessystemer, samt brug af alternative kommunikationsløsninger såsom Facebook, LinkedIn, Twitter, chatløsninger, sms, apps mv.
Løsningsmulighederne kan både vedrøre muligheden for at ”sætte strøm” til eksisterende lovgivning, eller den kan bestå af gode råd til at udarbejde ny digitaliseringsparat lovgivning.
Senest har Kammeradvokaten bistået Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering med at udvikle et nyt selvbetjeningssystem til brug for virksomheders ansøgning om ansættelse med løntilskud.
I forlængelse heraf har parterne påbegyndt et samarbejde om at udvikle et rammenotat om bl.a. principperne for digitaliseringsparat lovgivning.
Du kan læse mere om Kammeradvokatens erfaringer med digital forvaltning og forskellige modeller og potentiale herfor
her.
Du kan læse mere om ombudsmandens fokus på digital forvaltning
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →