Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Østre Landsret hjemviser konkurrencesag om hindring af salg af togreservedele

Kromann Reumert
16/03/2023
Østre Landsret hjemviser konkurrencesag om hindring af salg af togreservedele
Kromann Reumert logo
Efter sagen har verseret i næsten 10 år, har Østre Landsret hjemvist den til fornyet behandling i Konkurrencerådet. Sagen handler om, hvorvidt den tyske motorproducent Deutz AG og selskabets officielle danske forhandler, Diesel Motor Nordic A/S, ulovligt har forhindret salg af reservedele til brug for renovering af DSB’s IC3-toge. Læs mere om sagen i denne nyhed.

Tilbage i 2013 afgjorde Konkurrencerådet, at Deutz AG ("Deutz") havde misbrugt sin dominerende stilling i strid med konkurrencelovens § 11 og TEUF artikel 102 ved at nægte at levere motorreservedele til Fleco ApS ("Fleco") via sit forhandlernetværk. Rådet fandt desuden, at Deutz og selskabets danske forhandler, Diesel Motor Nordic A/S, havde indgået en konkurrencebegrænsende aftale i strid med konkurrencelovens § 6 og TEUF artikel 101, der forhindrede Fleco i at importere de pågældende reservedele.


Konkurrencerådets afgørelse blev stadfæstet af Konkurrenceankenævnet og Sø- og Handelsretten, men Østre Landsret har nu hjemvist sagen til fornyet behandling i Konkurrencerådet.


Landsretten begrundede hjemvisningen med, at sagen ikke var tilstrækkelig oplyst. Således fandt Østre Landsret, at grundlaget for Konkurrencerådets markedsafgrænsning var så mangelfuldt, at der var grundlag for at ophæve og hjemvise Konkurrencerådets afgørelse om både spørgsmålet om misbrug af dominerende stilling og spørgsmålet om en ulovlig konkurrencebegrænsende aftale.


Særligt vedrørende sidstnævnte spørgsmål fandt landsretten, at det som følge af den mangelfulde markedsafgrænsning ikke var godtgjort, at markedsandelstærsklen i den dagældende vertikale gruppefritagelsesforordning var overskredet, og at det dermed ikke var godtgjort, at aftalen ikke var fritaget efter gruppefritagelsen.


Østre Landsrets dom er endnu ikke offentliggjort, hvorfor der henvises til  Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelse om Østre Landsrets afgørelse.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted