De nordiske lande har netop indgået en ny samarbejdsaftale på konkurrenceområdet. Aftalen indebærer blandt andet videre mulighed for informationsudveksling og samarbejde i konkrete sager, herunder særligt i forbindelse med dawn raids.
Aftale af 8. september 2017
Aftalen blev indgået mellem Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Grønland og erstatter tidligere aftaler på området (indgået henholdsvis den 16. marts 2001 og den 9. april 2003). Aftalen har sin baggrund i en række OECD-anbefalinger om internationalt samarbejde i forbindelse med efterforskning og procedurer på det konkurrenceretlige område.
Aftalen får først virkning når – og hvis – de nationale regeringer beslutter at indsætte hjemmel hertil i den danske konkurrencelov. Regeringen forventer at fremsætte lovforslag herom i oktober 2017.
Mulighed for underretning og øget informationsudveksling
Med den nye aftale får de nordiske lande mulighed for at underrette konkurrencemyndighederne i et af de andre nordiske lande, når en efterforskning kan tænkes at få betydning for samarbejdslandets centrale interesser. Det vil fortsat være den nationale myndighed, der skal udføre efterforskningen og have den fulde beslutningskompetence, men det følger dog ligeledes af aftalen, at myndigheden bør inddrage synspunkter fra andre landes myndigheder i sine beslutninger.
Aftalen åbner desuden op for en videre adgang til at udveksle informationer samarbejdslandene imellem. Denne øgede adgang omfatter tillige fortrolig viden, som landene derfor ligeledes må dele med hinanden i det omfang, det er relevant.
"Fact-finding"-foranstaltninger på egne territorier
Derudover tillader aftalen en myndighed at foretage inspektioner eller andre "fact-finding"-foranstaltninger på sit eget territorium, men på vegne af et andet land, der er omfattet af samarbejdsaftalen. Aftalen tillader også, at ansatte i myndighederne kan bidrage til efterforskning på tværs af landene. Anmodning til andre lande om at udføre en kontrolundersøgelse i et andet nordisk land var før kun muligt, hvis det andet nordiske land var medlem af EU, og hvis sagen havde samhandelspåvirkning.
Læs aftalen
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →