Store virksomheder i EU skal senest den 5. december 2015 have foretaget et obligatorisk energisyn.
Energisynet har til formål at identificere muligheder for energibesparelser, og kravet stammer fra EU’s energieffektiviseringsdirektiv fra 2012. Fremadrettet skal energisynet gennemføres hvert 4. år.
Store virksomheder er virksomheder, der globalt har mindst 250 ansatte og en årlig omsætning på mindst 50 mio. euro eller en årlig balancesum på mindst 43 mio. euro. Det skønnes, at ca. 500 danske virksomheder er omfattet af kravet.
Det er virksomhederne, der skal afholde omkostningerne til energisynet, og det skal foretages af autoriserede energisynskonsulenter.
Særlige udfordringer for virksomheder med mange afdelinger
For store virksomheder med mange filialer – eksempelvis butikskæder, er det særlig vigtigt at være opmærksom på kravene til energisyn, fordi der kan foretages en individuel vurdering af, hvor omfattende energisynet skal være, og dermed hvor dyrt energisynet bliver for virksomheden.
Energisynene skal ifølge lovgivningen være ”omkostningseffektive, forholdsmæssige og repræsentative”.
Det betyder, at en virksomhed, der eksempelvis består af et større antal ensartede butikker, ikke nødvendigvis skal have foretaget et energisyn af samtlige butikker, men kan nøjes med at få synet et repræsentativt udvalg. Tilsvarende indebærer hensynet til omkostningseffektivitet, at omfanget af energisynet stå i forhold til energiintensiteten og udsigten til effektiviseringer.
Det er energisynskonsulenten, der skal foretage vurderingen af, hvor omfattende energisynet skal være. Det anbefales, at virksomheden i sin forberedelse af energisynet er bevidst om kravene til energisynet og muligheden for at begrænse energisynet til en repræsentativ andel af virksomheden, så energisynet får et passende omfang og ikke bliver uforholdsmæssigt dyrt.
Godkendte konsulenter/akkrediteringsordninger:
Link til Teknologisk Instituts liste over registrerede energisynskonsulenter:
Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside:
Energisyn i store virksomheder
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →