Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt udkast til forslag om ændringer af lejeloven: Tilbudspligtsreglerne udvides markant

Bech Bruun
15/07/2022
Nyt udkast til forslag om ændringer af lejeloven: Tilbudspligtsreglerne udvides markant
Bech Bruun logo
Indenrigs- og Boligministeren har den 27. juni 2022 sendt et udkast til lovforslag i høring, som blandt andet præciserer en række utilsigtede ændringer ved den nye lejelov, som trådte i kraft den 1. juli, men som derudover indeholder forslag til markante ændringer af tilbudspligtsreglerne.

Folketinget vedtog den 1. marts 2022 en ny lejelov, som trådte i kraft den 1. juli.  Der er tale om en sammenskrivning af lejelovgivningens regelsæt, som de før fandtes i lejeloven og boligreguleringsloven.


Mandag den 27. juni 2022 sendte Indenrigs- og Boligministeriet et udkast til et lovforslag om ændringer i den nye lejelov i høring. Der er høringsfrist den 18. august 2022, og det foreslås, at ændringerne træder i kraft den 1. januar 2023.


Lovforslaget indeholder fire hovedelementer.


Nye regler om tilbudspligt

For det første indebærer lovforslaget markante ændringer i forhold til reglerne om tilbudspligt, da det foreslås at ændre reglerne, således at tilbudspligten aktiveres, når der sker kontrolskifte over en ejendom.


Det foreslås at ændre reglerne om, hvornår tilbudspligten aktiveres, således at der fokuseres på overdragelsen snarere end erhvervelsen. Lovgiver har skelet kraftigt til kontrolskiftereglerne i lejelovens § 19, stk. 4, om karensperiode ved gennemgribende forbedret lejemål.


Det foreslås dermed, at tilbudspligten indtræder ved et kontrolskifte vedrørende ejendommen. Begrebet ”kontrolskifte” er defineret bredt i den foreslåede bestemmelse med henblik på at omfatte alle former for direkte og indirekte overdragelse af ejendomme eller rettigheder hertil.


Det skyldes, at hensigten netop er, at der ikke med anvendelse af forskellige aftale- og selskabskonstruktioner m.v. skal kunne ske en omgåelse af tilbudspligtsreglerne.


Lovgiver bemærker i den forbindelse, at der i praksis er konstateret flere tilfælde, hvor det er muligt at omgå reglerne om tilbudspligt. Som eksempel nævnes blandt andet overdragelsen af et holdingselskab, som ejer et selskab, der ejer ejendomme omfattet af reglerne om tilbudspligt, og som kan overdrages, uden at tilbudspligten aktiveres, da der ikke sker ændring i ejerkredsen i det selskab, som ejer ejendommene.


Lovgiver har dog ikke ændret reglerne for så vidt angår ejerlejlighedsopdelte ejendomme, hvorefter det fortsat ikke aktiverer tilbudspligten, hvis der sker overdragelse af en ejerlejlighed, som ikke i sig selv opfylder betingelser for aktiveringen af tilbudspligten. 


Rettelse af utilsigtede ændringer

For det andet indebærer lovforslaget en række ændringer, som skal rette op på utilsigtede ændringer i den nye lejelov.


Blandt de væsentligste er, at det fremadrettet igen skal kunne aftales, at lejen i omkostningsbestemte lejemål og gennemgribende forbedrede lejemål kan reguleres én gang årligt efter stigninger i Danmarks Statistiks nettoprisindeks.


Derudover foreslås det at genindføre den legale rykningsret. Det vil sige, at lejeres videregående rettigheder, som tinglyses, skal respektere størst mulige offentlige lån og de øvrige panthæftelser og byrder, som var tinglyst ved aftalens anmeldelse til tinglysning.


Ingen gebyr ved indbringelse af sager for husleje-, anke- og beboerklagenævn

For det tredje indebærer lovforslaget en adgang til, at Indenrigs- og Boligministeren kan fastsætte nærmere regler om forsøg med at undlade at opkræve gebyrer for indbringelse af sager for husleje-, anke- og beboerklagenævn.


Udgifter som følge af månedlige leverancer af forbrugeroplysninger til lejerne

For det fjerde foreslås det at indføre en mulighed for at medtage udgifter, som udlejeren må afholde til tredjemand for at opfylde nye krav om månedlige leverancer af forbrugsoplysninger til lejerne, i regnskaberne.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted