Nyt lovforslag om stærk genanvendelsessektor
Formålet med lovforslaget er at skabe en stærk privat genanvendelsessektor ved at stille krav om udbud samt forbud mod, at kommunerne deltager i aktiviteter og ejer anlæg til behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse.
Kravet om udbud indtræder således, at kommunerne senest den 1. juli 2023 skal have udbudt behandlingen og sorteringen af genanvendeligt husholdningsaffald.
Lovforslaget gennemfører afsnit IV og VI fra ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, der blev vedtaget i juni 2020. Afsnit IV omhandler en stærk genanvendelsessektor, og afsnit VI omhandler tiltag om genbrugsområder på genbrugspladsen.
Aktiviteter forbundet med behandling af affald
Forud for fremsættelsen har lovforslaget været i høring i perioden 25. november 2021 til 3. januar 2022. Høringssvarene har navnlig givet anledning til en justering af Klima-, energi- og forsyningsministerens bemyndigelse til at fastsætte regler om kommunalbestyrelsens deltagelse i behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse, herunder bl.a. betingelser og vilkår for kommunernes deltagelse i aktiviteter forbundet med:
- omlastning af affald omfattet af en kommunal affaldsordning,
- forberedelse med henblik på genbrug af affald indsamlet på genbrugspladser i kommunen,
- behandling af affald produceret af kommunens egne institutioner og virksomheder, og
- materialenyttiggørelse (genanvendelse af affald) i forbindelse med kommunale bygge- og anlægsprojekter.
Lovforslaget åbner op for, at kommuner, i en overgangsperiode på fem år frem til den 1. juli 2027, kan deltage i aktiviteter til behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse fra husholdningerne, hvis aktiviteten er knyttet til et affaldsbehandlingsanlæg, der var i drift den 16. juli 2020, eller som kommunen på samme dato havde foretaget irreversible investering i.
For at sikre lige konkurrencevilkår i forbindelse med de kommunale udbud stiller lovforslaget krav om, at sådanne anlæg til behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse skal udskilles til et selvstændigt selskab og drives på kommercielle vilkår fra den 1. januar 2024.
Kommunale sorteringsanlæg
Kommuner skal i henhold til lovforslaget ikke fremover lovligt kunne eje automatiserede sorteringsanlæg til indledende sortering eller til sortering af affald egnet til materialenyttiggørelse fra farligt affald eller forbrændings- eller deponeringsegnet affald.
Der kan dog dispenseres fra dette forbud, hvis det drejer sig om automatiserede sorteringsanlæg til indledende sortering eller til sortering af affald egnet til materialenyttiggørelse fra farligt affald eller forbrændings- eller deponeringsegnet affald, hvis anlægget er godkendt og sat i drift senest den 1. juli 2022 eller hvis kommunalbestyrelsen senest den 1. juli 2022 har foretaget væsentlige, irreversible investeringer i etableringen af dette. Opnås dispensation, skal sorteringsanlægget udskilles i et eller flere særskilte selskaber og drives på kommercielle vilkår i aktie- eller anpartsselskabsform fra den 1. januar 2024.
Genbrugsområder på genbrugspladsen
Miljøministeren bemyndiges til at fastsætte regler om kommunalbestyrelsens pligt til at etablere genbrugsområder på kommunens genbrugspladser. Noget nyt i denne forbindelse er, at klima-, energi- og forsyningsministeren skal fastsætte regler om kommunalbestyrelsens pligt til at afsætte genstande indleveret til genbrugsområderne vederlagsfrit til private aktører. Muligheden for at modtage betaling for genstandene er således udgået af lovforslaget.
Bech-Bruuns kommentar
Lovforslaget giver anledning til, at kommuner og fælleskommunale affaldsselskaber overvejer den fremtidige struktur på affaldsområdet og ejerskabet af de affaldsbehandlingsanlæg, der omfattes af lovforslaget. Særligt bør man overveje, om lovforslaget giver anledning til at påbegynde frasalg af eksisterende affaldsbehandlingsanlæg til private aktører nu eller i forbindelse med et kommende udbud, eller om det giver mest værdi at deltage i overgangsordningen og afvente et eventuelt salg eller nedlukning.
Bech-Bruun følger lovforslagets behandling og den efterfølgende forventede udstedelse af bekendtgørelse i henhold til ændringsbestemmelserne.
Bech-Bruun er blandt landets førende rådgivere inden for vedvarende energi. Vores specialister er internationalt anerkendte for deres store brancheviden og rådgiver om alle juridiske aspekter inden for energiområdet. Med årelang erfaring fra store forsyningsprojekter, komplekse transaktioner i sol- og vindindustrien og omfattende kontrakter har vi opnået en helt særlig markedsindsigt til gavn for vores klienters forretning. Og med en position helt i front på den grønne omstilling, herunder adskillige carbon capture-projekter, rådgiver vi vores klienter om fremtidens grønne løsninger.