Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt lovforslag om ændring af regler for investeringsstøtte til forsøgsvindmøller og PtX

Bech Bruun
10/02/2023
Nyt lovforslag om ændring af regler for investeringsstøtte til forsøgsvindmøller og PtX
Bech Bruun logo
Klima-, energi- og forsyningsministeren fremsatte den 25. januar 2023 L 23 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi, som blandt andet ændrer reglerne om investeringsstøtte til forsøgsvindmøller, udbud af støtte til anvendelse af Power-to-X, anvendelsesområdet for VE-ordningerne, tilsyn med elproducerende anlæg på havet og adgang til negativt pristillæg.

Lovforslaget indebærer blandt følgende elementer:


  • Investeringsstøtteordning for forsøgsvindmøller (demoprojekter): Lovforslaget bemyndiger ministeren til at etablere en investeringsstøtteordning for forsøgsvindmøller på land for årene 2023 og 2024 på 162,7 millioner (2020-priser). Derudover bemyndiger lovforslaget ministeren til at etablere en investeringsstøtteordning for forsøgsvindmøller på hav på 100 millioner kroner til en pulje til test af havvindmøller i 2024.
  • Udbud af støtte til Power-to-X-produkter: Lovforslaget indebærer, at der kan afholdes udbud af støtte til anvendelse af kemiske brændstoffer og produkter fra elektricitet (Power-to-X), hvorfor den gældende hjemmel i § 43 k i VE-loven udvides, så klima-, energi- og forsyningsministeren kan afholde udbud af støtte til produktion af Power-to-X-produkter. Støtten vil kunne ydes til anvendelse af en lang række kemiske brændstoffer og produkter på grundlag af elektricitet. Det kan fx være brint ved elektrolyse eller viderekonvertering heraf til andre produkter som fx ammoniak, metanol, flybrændstof, metan eller kunstgødning.
  • Værditabsordningen og solcelleanlæg, der ikke nettilsluttes: Lovforslaget tilpasser anvendelsesområdet for VE-ordningerne (værditabsordningen, salgsoptionsordningen, VE-bonusordningen, grøn pulje og garantifonden) i forhold til VE-anlæg, der ikke nettilsluttes (VE-anlæg i ”ø-drift”). Vindmøller, bølgekraftsanlæg og vandkraftværker i ø-drift er omfattet af VE-ordningerne, men for så vidt angår solcelleanlæg er anvendelsesområdet for værditabsordningen, salgsoptionsordningen, VE-bonusordningen, grøn pulje i henhold til lovbestemmelsernes ordlyd afgrænset til solcelleanlæg, som nettilsluttes på henholdsvis terræn og taget af bygninger eller integreret i bygninger, som er opført med henblik på opsætning af solceller. Da det ikke har været hensigten at undtage solcelleanlæg i ø-drift fra ordningerne, så omfattes solcelleanlæg i ø-drift i medfør af lovforslaget af ordningerne.

Lovforslaget lægger desuden op til to præciseringer:


  • Tilsyn i tilladelser til havenergiprojekter, herunder offshore vind: Lovforslaget præciserer, at klima-, energi- og forsyningsministeren kan fastsætte vilkår om tilsyn i forundersøgelsestilladelser, etableringstilladelser og elproduktionstilladelser, samt føre tilsyn med overholdelse af de vilkår, som er fastsat i tilladelserne ved indsættelse af en eksplicit hjemmel hertil i loven. VE-lovens bestemmelser giver klima-, energi- og forsyningsministeren mulighed for at fastsætte vilkår i forbindelse med udstedelsen af forundersøgelsestilladelser, etableringstilladelser og elproduktionstilladelser.
  • Modregning i pristillæg for produktion af elektricitet ved anvendelse af biogas eller forgasningsgas fremstillet ved biomasse: Det præciseres, at Energistyrelsen kan foretage modregning i pristillæg for produktion af elektricitet ved anvendelse af biogas eller forgasningsgas fremstillet ved biomasse.

Lovforslaget var sat til første behandling den 7. februar 2023.


Bech-Bruun er blandt landets førende rådgivere inden for offshore vind, power-to-X og anden vedvarende energi. Vores specialister er internationalt anerkendte for deres store brancheviden og rådgiver om alle industriens juridiske og kommercielle aspekter. Med årelang erfaring fra store energiprojekter, komplekse transaktioner i sol- og vindindustrien og omfattende kontrakter har vi opnået en helt særlig markedsindsigt til gavn for vores klienters forretning. Og med en position helt i front på den grønne omstilling, herunder adskillige vind, sol, power-to-X og carbon capture-projekter, rådgiver vi vores klienter om fremtidens grønne løsninger.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Mindre vidtgående screening af offentlige aftaler end først varslet - for nu
Mindre vidtgående screening af offentlige aftaler end først varslet - for nu
15/05/2023
Udbud, Energi og forsyning
Opdatering på FDI-området: Første forbud i Danmark og lovændringer på vej
Opdatering på FDI-området: Første forbud i Danmark og lovændringer på vej
12/05/2023
M&A, Selskabsret, Øvrige, Energi og forsyning
Screening af alle offentlige kontrakter om kritisk infrastruktur droppes – indtil videre
Screening af alle offentlige kontrakter om kritisk infrastruktur droppes – indtil videre
09/05/2023
Udbud, Energi og forsyning, Øvrige
Ny lov om et loft over indtægter fra elproduktion
Ny lov om et loft over indtægter fra elproduktion
08/05/2023
Energi og forsyning, Skatte- og afgiftsret
PtX-udbud - Energistyrelsen har offentliggjort de endelige udbudsbetingelser
PtX-udbud - Energistyrelsen har offentliggjort de endelige udbudsbetingelser
20/04/2023
Udbud, Energi og forsyning
Energi- og forsyning: Der er fart på i Bruxelles!
Energi- og forsyning: Der er fart på i Bruxelles!
11/04/2023
Energi og forsyning, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted