Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt lovforslag introducerer nye orlovsformer og mere fleksibilitet

IUNO
11/05/2022
Nyt lovforslag introducerer nye orlovsformer og mere fleksibilitet
IUNO logo
Regeringen har netop fremsat et nyt lovforslag, der giver ret til omsorgsorlov i fem arbejdsdage og 26 ugers ekstra orlov til medarbejdere, der får tre eller flere børn ved samme fødsel. Derudover får medarbejdere med børn under 9 år ret til at anmode om ændrede arbejdstider eller arbejdsmønster og på at få en skriftlig begrundelse, hvis de får et afslag.

Et nyt lovforslag implementerer dele af EU’s orlovsdirektiv og gennemfører en politisk aftale mellem regeringen og flere partier fra 2021 om blandt andet omsorgsorlov og fleksible arbejdsordninger. Derudover gennemfører lovforslaget et politisk ønske om en særlig ret til ekstra orlov for familier, der får tre eller flere børn ved samme fødsel.


Omsorgsorlov i fem arbejdsdage om året

Med det nye lovforslag får medarbejdere ret til omsorgsorlov i fem arbejdsdage hvert år uden løn. Det er et krav, at orloven bruges til at give personlig omsorg eller støtte til et familiemedlem eller en person, der bor i samme husstand som medarbejderen. Det er også et krav, at familiemedlemmet eller personen har behov for væsentlig omsorg eller støtte på grund af en alvorlig helbredsmæssig tilstand. Virksomheder kan bede medarbejdere om at dokumentere behovet.


Medarbejdere, der holder omsorgsorlov, vil med det nye lovforslag få samme beskyttelse mod opsigelse som forældre, der holder barsels- eller forældreorlov. Det betyder blandt andet, at medarbejderne får ret til at vende tilbage til det samme arbejde eller et tilsvarende arbejde. Samtidigt får de ret til enhver forbedring af arbejdsvilkårene, som de ville have fået, hvis de ikke havde været på orlov. Derudover bliver virksomheder forpligtet til at give en skriftlig begrundelse, hvis de opsiger en medarbejder, der har anmodet om orlov eller er på orlov.

Forældre med børn under ni år kan anmode om fleksible arbejdsordninger

Det nye lovforslag gør det også muligt for medarbejdere med børn under ni år at anmode virksomheder om ændrede arbejdstider eller arbejdsmønster i en bestemt periode. Hvis medarbejdere gør det, skal virksomheder overveje og svare på medarbejdernes anmodning. Virksomheder, der afslår anmodningen, skal give en skriftlig begrundelse. Retten til at anmode om fleksible arbejdsordninger kommer også til at omfatte sociale forældre efter barselsloven, når reglerne træder i kraft i 2024.


Som noget ekstra får medarbejdere, der giver personlig omsorg eller støtte til en pårørende eller en person i samme husstand, også ret til at anmode om de fleksible arbejdsordninger. Det skal gøre det lettere for den gruppe at yde omsorg, uanset om der er tale om børn under ni år.


Ekstra orlov til medarbejdere, der ved samme fødsel får tre eller flere børn

Endelig får medarbejdere, der får tre eller flere børn ved samme fødsel, en særlig ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge. Orloven skal holdes inden for 18 måneder efter fødslen. Forældrene kan selv aftale fordelingen af de 26 ugers fravær mellem sig.


IUNO mener

Lovforslaget giver plads til, at medarbejdere i højere grad kan forene deres arbejdsliv med de behov, som de måtte have på grund af særlige familiemæssige årsager. Vi har tidligere skrevet om de nye regler om øremærket barsel og LGBT+ familier og soloforældres orlovsmuligheder, her.


IUNO anbefaler, at virksomheder allerede nu sætter sig godt ind i de nye regler og følger med i udviklingen, så de er forberedte på de nye typer af orlov. Virksomheder bør være forberedte på, hvordan de vil håndtere en anmodning om fleksible arbejdsordninger, og hvad der kunne være en god løsning eller alternativ, hvis de ikke kan imødekomme en medarbejders ønske om ændrede arbejdstid eller arbejdsmønster.


Det nye lovforslag forventes at træde i kraft den 2. august 2022, men visse regler gælder først fra 2024. Vi følger situationen tæt og vender tilbage, når der er nyt.


[L 172 Forslag til lov om ændring af lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager, ligebehandlingsloven, lov om aktiv socialpolitik og forskellige andre love af den 26. april 2022]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag om skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark fremsat
Lovforslag om skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark fremsat
09/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag: Nye skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere
Lovforslag: Nye skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere
18/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Surt show at strække ud på arbejde og komme til skade
Surt show at strække ud på arbejde og komme til skade
21/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Fokus på regeringens lovprogram inden for HR-jura
Fokus på regeringens lovprogram inden for HR-jura
21/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted