Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovforslag om skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark fremsat

Kromann Reumert
09/10/2024
Lovforslag om skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark fremsat
Kromann Reumert logo
Lovforslaget foreslår ændringer i udstationeringsloven og udlændingeloven, hvilket vil medføre en væsentlig skærpelse af registreringskravene for udenlandske tjenesteydere/arbejdsgivere, som leverer tjenesteydelser i Danmark ved brug af udstationerede tredjelandsstatsborgere. Derudover skærpes kravene til udenlandske medarbejderes identifikationspapirer, og danske myndigheder får udvidet beføjelserne til at føre kontrol med medarbejderes identitet. Formålet med lovforslaget er at udmønte en politisk aftale indgået tidligere i år for at styrke indsatsen mod social dumping.

De vigtigste ændringer ved lovforslaget er:

  • at udenlandske tjenesteydere/arbejdsgivere, der vil udstationere tredjelandsstatsborgere til Danmark, skal uploade kopi af tjenesteydelsesaftale samt ansættelseskontrakter, eventuelle udstationeringsaftaler og arbejdstilladelser for de pågældende personer til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)
  • at udstationerede medarbejdere skal kunne fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet, og at det er den udenlandske udstationerende tjenesteyder/arbejdsgiver, der skal sørge for dette, og
  • at medarbejdere, der af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) vurderes at arbejde i en virksomhed, hvori styrelsen udfører et kontrolbesøg, skal kunne fremvise identifikationspapirer.


Flere oplysninger og dokumenter i RUT ved udstationering af tredjelandsstatsborgere

Udenlandske tjenesteydere/arbejdsgivere, der leverer ydelser i Danmark, har allerede i dag pligt til at registrere visse oplysninger om udstationeringen og tjenesteydelsen i RUT, herunder tjenesteyderens/arbejdsgiverens navn, arbejdsstedet og tidspunktet for arbejdets udførelse, oplysninger om lønmodtager og socialsikringsforhold i hjemlandet med videre. Dette gælder både virksomheder, der er etableret inden- og udenfor EU, samt selvstændigt erhvervsdrivende i visse risikobrancher.


Med de foreslåede ændringer i lovforslaget bliver det obligatorisk for tjenesteydere/arbejdsgivere, der udstationerer tredjelandsstatsborgere til Danmark, at uploade visse dokumenter til RUT. Disse dokumenter inkluderer tjenesteydelsesaftalen, ansættelseskontrakter og opholds- og arbejdstilladelser. De supplerende oplysninger, der gives til den udstationerede medarbejder i forbindelse med udstationeringen (ofte en udstationeringsaftale), skal også uploades i RUT, da disse ifølge lovforslagets bemærkninger anses som en integreret del af ansættelseskontrakten.


Ved manglende overholdelse af oplysningskravet kan Arbejdstilsynet udstede et påbud. Manglende efterlevelse af påbuddet kan straffes med bøde.


Offentlige myndigheder med adgang til RUT vil kunne tilgå de pågældende dokumenter og bruge dem i det omfang, det er relevant for deres myndighedsudøvelse. Arbejdsmarkedets parter og offentligheden vil imidlertid ikke have adgang til dokumenterne. 


Fremvisning af legitimation til Arbejdstilsynet

Med lovforslaget foreslås det at indføre et krav om, at udenlandske tjenesteydere/arbejdsgivere skal sørge for, at enhver, der beskæftiges af tjenesteyderen/arbejdsgiveren, kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet. Kravet omfatter også tjenesteyderen selv, herunder hvor denne er selvstændigt erhvervsdrivende. Det vil alene være en pligt for udenlandske tjenesteydere/arbejdsgivere, der udstationerer medarbejdere til Danmark omfattet af udstationeringslovens anmeldelsespligter. Arbejdstilsynet kan efterspørge gyldig legitimation for at kontrollere, om den pågældende er anmeldt korrekt i RUT.


Kan tjenesteyderen/arbejdsgiveren eller de udstationerede medarbejdere ikke fremvise gyldig legitimation, kan Arbejdstilsynet påbyde tjenesteyderen/arbejdsgiveren, at forholdet bringes i orden inden en frist. Manglende efterlevelse af påbuddet kan straffes med bøde.  


Fremvisning af legitimation til SIRI i forbindelse med kontrolbesøg

Med lovforslaget foreslås også, at SIRI i forbindelse med egne udgående kontrolbesøg skal kunne anmode de personer, der vurderes at udføre beskæftigelse i en virksomhed, hvori styrelsen udfører et kontrolbesøg, om at fremvise gyldig legitimation. Det vil bero på styrelsens konkrete vurdering, hvilke personer det vil være relevant for SIRI at anmode om at fremvise legitimation.


Gyldig legitimation kan eksempelvis være pas, kørekort eller sundhedskort. For udenlandske medarbejdere kan også visum, ID-kort eller opholdskort udgøre gyldig legitimation, forudsat at de er udstedt af en offentlig myndighed, og at SIRI vurderer dokumenterne egnede som legitimation.


Formålet med denne del af lovforslaget er at give SIRI bedre mulighed for at fastslå, om en person har en opholds- og arbejdstilladelse udstedt af SIRI, og derved at kontrollere, at betingelserne for opholds- og arbejdstilladelsen er opfyldt. 


Ikrafttræden

Loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2025. Dog forventes kravet om upload af tjenesteydelsesaftaler, ansættelsesaftaler med videre først at træde i kraft den 1. januar 2026. 


Vores anbefaling

Med de foreslåede ændringer i lovforslaget sker der en væsentlig skærpelse af de nuværende regler. Myndighederne vil allerede ved tjenesteyderens eller arbejdsgiverens anmeldelse i RUT vil få adgang til de underliggende aftaler, der ligger til grund for tjenesteydelsen og udstationeringen. Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form, anbefaler vi, at virksomheder gennemgår og tilpasser deres procedurer for udstationering af medarbejdere og anmeldelse i RUT. De ændrede procedurer bør også tage højde for de potentielle kontrolbesøg fra både Arbejdstilsynet og SIRI, herunder med klare retningslinjer for opbevaring og fremvisning af legimitation. Vi bemærker, at der kan komme ændringer til lovforslaget og følger nøje dets udvikling.  


Har du spørgsmål til udstationering og international arbejdskraft, herunder i forbindelse med anmeldelse af udstationerede medarbejdere i RUT, er du meget velkommen til at kontakte vores team af specialister inden for arbejds- og ansættelsesret. Vi har en særlig ekspertise inden for udstationering og international arbejdskraft, og vores specialister står klar til at hjælpe dig. 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Højesteretsdom vedr. løn under suspension i forbindelse med bortvisning af kommunal medarbejder
Højesteretsdom vedr. løn under suspension i forbindelse med bortvisning af kommunal medarbejder
13/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af far var too far
Opsigelse af far var too far
16/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Sparket ud af en flok dovne, inkompetente og nassende tyveknægte
Sparket ud af en flok dovne, inkompetente og nassende tyveknægte
23/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Planteskole sprang over, hvor bedet var lavest
Planteskole sprang over, hvor bedet var lavest
03/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025 i et ansættelses- og arbejdsretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2024/2025 i et ansættelses- og arbejdsretligt perspektiv
03/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Den (u)frie bevægelighed for tredjelandsstatsborgere
Den (u)frie bevægelighed for tredjelandsstatsborgere
07/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted