Regeringens lovprogram 2024/2025 i et ansættelses- og arbejdsretligt perspektiv
1. Kønsbalanceloven (Implementering af kønsbalancedirektivet)
Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der implementerer kønsbalancedirektivet og tilsigter at opnå en mere ligelig repræsentation af kvinder og mænd blandt ledelsesmedlemmer i store børsnoterede aktieselskaber. De påtænkte ændringer er udformet med henblik på at opnå et hensigtsmæssigt sammenspil mellem reglerne i kønsbalancedirektivet og de gældende danske regler om det underrepræsenterede køn. Fuld implementering af kønsbalancedirektivet pålægger selskaberne at sikre, at 40 % af medlemmerne i det øverste ledelsesorgan tilhører det underrepræsenterede køn. Lovforslaget forventes fremsat i anden halvdel af oktober.
2. Ændring af lov om udstationering af lønmodtagere og udlændingeloven
Lovforslaget har til formål at bekæmpe brugen af illegal arbejdskraft ved indførelse af krav om fremvisning af legitimation samt flere oplysningskrav i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Lovforslaget forventes fremsat i første halvdel af oktober.
3. Lov om indkvartering af ansatte
Med lovforslaget ønsker Regeringen at indføre mindstekrav til boligforholdene, når ansatte får stillet bolig til rådighed af arbejdsgivere. Lovforslaget forventes fremsat i første halvdel af oktober.
4. Ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love
Lovforslaget har til formål at indføre en ny arbejdspligt for borgere, der ikke opfylder opholdskravet og beskæftigelseskravet i kontanthjælpssystemet. Borgerne har som udgangspunkt arbejdspligt i op til 37 timer om ugen for eksempel i ansættelse med løntilskud, nytteindsats eller virksomhedspraktik. Lovforslaget forventes fremsat i første halvdel af oktober.
5. Ændring af sygedagpengeloven
Lovforslaget har til formål at målrette og forenkle sygedagpengesystemet, således at det gavner den enkelte borger og kommunerne. Lovforslaget forventes fremsat i første halvdel af november.
6. Ændring af lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.
Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der tilsigter at oprette et nyt Arbejdsmarkedsråd. Rådet skal drøfte forhold inden for beskæftigelsesområdet og arbejdsmiljøområdet, og det vil bestå af arbejdsmarkedets parter. Oprettelsen af Arbejdsmarkedsrådet lægger samtidigt op til, at de nuværende 11 råd under Beskæftigelsesministeriets område nedlægges. Lovforslaget forventes fremsat i første halvdel af november.
7. Ændring af arbejdsmiljøloven
Formålet med lovforslaget er at give Arbejdstilsynet hjemmel til at kunne træffe afgørelser om entreprenørstop på byggepladser. Dette angår situationer, hvor virksomheder gentagende gange har brudt arbejdsmiljøloven med det til følge, at de ansattes sikkerhed og sundhed har lidt betydelig risiko. Lovforslaget forventes fremsat i andel halvdel af december.
8. Ændring af love om arbejdsmiljø, arbejdsskadesikring, Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter og lov om mægling i arbejdsstridigheder
Lovforslaget indeholder et forslag om at nedlægge arbejdsmiljøcertifikatordningen, at regulere oplysningspligten og retten til indsigt efter databeskyttelsesreglerne samt at give hjemmel til direkte kommunikation til ansatte og andre målgrupper om arbejdsmiljømæssige spørgsmål. Desuden indeholder lovforslaget også mindre ændringer af arbejdsskadesikringsloven med henblik på at klarificere reglerne om årsløn med videre samt ændring af sagsbehandlingsregler for visse sager i Arbejdsretten. Slutteligt, fremlægger lovforslaget konsekvensændringer som følge af nedlæggelsen af Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Lovforslaget forventes fremsat i anden halvdel af februar.
9. Lov om arbejdstid for mobile lønmodtagere på fartøjer på indre vandveje
Lovforslaget gennemfører direktivet om arbejdstid for mobile arbejdstagere på indre vandveje og har således til formål at implementere regler om arbejdstid. Lovforslaget forventes fremsat i første halvdel af oktober.
10. Ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd og lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v.
Lovforslaget tilsigter at forenkle ligestillingslovens indberetningskrav til offentlige myndigheder med videre. Formålet er at frigive ressourcer for kommuner, regioner og statslige institutioner samt lette administrationen.
Lovforslaget indeholder forslag om at indføre en bagatelgrænse for hvilke institutioner, der er forpligtet til at opstille måltal for kønssammensætningen i eksempelvis bestyrelser, ændre indberetningsperioden for blandt andet måltal til hvert andet år samt afskaffe ligestillingsredegørelsen. Lovforslaget forventes fremsat i første halvdel af oktober.