Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt koncept for foretagelse af interne undersøgelser af korruptionssager

Kromann Reumert
29/03/2022
Nyt koncept for foretagelse af interne undersøgelser af korruptionssager
Kromann Reumert logo
Bekæmpelse af korruption og økonomisk kriminalitet står højt på dagsordenen i EU og OECD-regi. Den franske antikorruptionsmyndighed, Agence Francaise Anticorruption (AFA), og det franske bagmandspoliti, Parquet National Financier (PNF), har i denne anledning i begyndelsen af marts måned sendt et udkast til en guide vedrørende interne anti-korruptionsundersøgelser (AFA-guiden) i høring. AFA-guiden tager udgangspunkt i, at korruptionssager både er et anliggende for virksomheder og politi- og anklagemyndigheden. Dermed er AFA-guiden også af betydning for foretagelse af interne undersøgelser i andre EU-lande, heriblandt Danmark, hvor sager om korruption og økonomisk kriminalitet også behandles af de strafferetlige myndigheder. Du kan læse mere om AFA-guiden i denne nyhed.

Sapin II

AFA-guiden er udarbejdet i henhold til den franske anti-korruptionslovgivning, Sapin II, og henvender sig til private aktører og statsejede virksomheder. Herved lever AFA-guiden samtidig op til OECD's nyeste 2021-rekommandationer, herunder den reviderede Good Practice Guidance on Internal Controls, Ethics, and Compliance, der som noget nyt eksplicit omfatter de statsejede virksomheder. AFA-guiden skal herudover også ses i lyset af de nye franske regler for indgåelse af strafferetlige forlig i bestikkelsessager (såkaldte Non-Trial Resolutions), som også drøftes i Danmark og flere andre EU-lande.    


AFA-guiden indeholder en række konkrete anvisninger på, hvordan virksomhederne sikrer, at deres interne undersøgelser bliver tilrettelagt under nødvendig hensyntagen til ansættelsesretlige og databeskyttelsesretlige regler samt privatlivsregler. AFA-guiden er dermed et praktisk værktøj for udførelsen af denne type undersøgelser og i forhold til design af relevante politikker.


Forhold til strafferetten

Som anført ovenfor indeholder AFA-guiden derudover, som noget nyt, et paradigme for forholdet mellem interne undersøgelser og strafferetlige undersøgelser. I AFA-guiden hedder det nærmere herom:  "Den interne undersøgelse, som falder ind under arbejdsgiverens disciplinære beføjelse, er ikke reguleret af strafferetsplejeloven i modsætning til den strafferetlige efterforskning. Den judicielle myndighed, når den bliver informeret om mistanke om en strafbar handling, udfører tilbundsgående undersøgelser, som muligvis omfatter de elementer, der er indsamlet i en intern undersøgelse."


En grundlæggende forskel på de interne undersøgelser og de strafferetlige undersøgelser er, at sidstnævnte har til formål at fastslå et strafansvar på grundlag af en undersøgelse, som er udført i overensstemmelse med strafferetsplejens regler. Derfor indeholder AFA-guiden en nøje gennemgang af skridt, der kan sikre dette formål, blandt andet ved at beskrive situationen, hvor den interne undersøgelse opstår i forbindelse med en allerede påbegyndt strafferetlig undersøgelse, retsanmodninger fra udenlandske myndigheder, eller fordi der tidligt i forløbet af den interne undersøgelse konstateres et forhold, som er omfattet af reglerne om strafferetlige forlig. Her opfordres virksomheden til hurtigt at etablere kontakt til den relevante myndighed.


Dansk ret

Bortset fra de mere generelle regler i databeskyttelsesloven og lov om beskyttelse af whistleblowere er der ikke i dansk ret fastsat officielle retningslinjer eller vedtaget en speciel lovgivning vedrørende interne undersøgelser af korruption og økonomisk kriminalitet. Der findes heller ikke regler endnu, der gør det muligt at indgå udenretlige strafferetlige forlig, men overvejelser om dette foregår. Vi henviser til, at det i forbindelse med indgåelse af den politiske aftale vedrørende politiets økonomi for 2021-2023 er besluttet mellem aftaleparterne, at muligheden for brug af udenretlige strafferetlig forlig − efter hollandsk forbillede − skal undersøges. Den politiske aftale førte til etableringen af den nye Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som pr. 1/1-2022 afløste Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.    


Perspektiv

Da AFA-guiden i EU-sammenhæng er den første af sin art, udgør den et vigtigt input i forhold til danske og andre europæiske virksomheders brug af interne undersøgelser. AFA-guiden er samtidig en påmindelse om, at der er forskel på den måde, som særligt de amerikanske og europæiske myndigheder anskuer denne form for undersøgelser. AFA-guiden kan heller ikke udelukkes at få betydning for sager, som den nye europæiske anklagemyndighed (EPPO) er involveret i.   


Hos Kromann Reumert er vi erfarne i at rådgive og bistå med at foretage talrige interne undersøgelser vedrørende korruption og økonomisk kriminalitet, ligesom vi repræsenterer klienter i strafferetlige sager. Vi hjælper også med at udarbejde relevante compliance-politikker, blandt andet i forhold til at imødegå svig og korruption, ligesom vi har udviklet metoder til risikobaseret compliance due diligence i forbindelse med M&A-transaktioner.


Du kan læse mere om AFA-guiden her: 

Guide pratique sur l'enquête interne anticorruption : mise en consultation | Agence française anticorruption (agence-francaise-anticorruption.gouv.fr)


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Eksporterer din virksomhed varer til udlandet? Så er den formentligt underlagt reglerne om eksportkontrol. Annelise Lykke Schmidt, specialist i Trade Compliance, kommer i ovenstående video nærmere ind på reglerne relateret til eksportkontrol.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har I styr på jeres ejerforhold?
Har I styr på jeres ejerforhold?
11/03/2024
Selskabsret, Compliance
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
14/03/2024
Finansiering og bankret, Compliance
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
Finanstilsynet udgiver redegørelse om praksis for egnethedsvurderinger
13/03/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Finansiering og bankret, Compliance
Lovforslag om ændring af eksportkontrolloven i høring
Lovforslag om ændring af eksportkontrolloven i høring
19/03/2024
Compliance, Internationale retsforhold, EU-ret
Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) er fredag den 15. marts 2024 blevet stemt igennem i EU-Rådet.
Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) er fredag den 15. marts 2024 blevet stemt igennem i EU-Rådet.
20/03/2024
Compliance, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted