Nyt koncept for foretagelse af interne undersøgelser af korruptionssager
Sapin II
AFA-guiden er udarbejdet i henhold til den franske anti-korruptionslovgivning, Sapin II, og henvender sig til private aktører og statsejede virksomheder. Herved lever AFA-guiden samtidig op til OECD's nyeste 2021-rekommandationer, herunder den reviderede Good Practice Guidance on Internal Controls, Ethics, and Compliance, der som noget nyt eksplicit omfatter de statsejede virksomheder. AFA-guiden skal herudover også ses i lyset af de nye franske regler for indgåelse af strafferetlige forlig i bestikkelsessager (såkaldte Non-Trial Resolutions), som også drøftes i Danmark og flere andre EU-lande.
AFA-guiden indeholder en række konkrete anvisninger på, hvordan virksomhederne sikrer, at deres interne undersøgelser bliver tilrettelagt under nødvendig hensyntagen til ansættelsesretlige og databeskyttelsesretlige regler samt privatlivsregler. AFA-guiden er dermed et praktisk værktøj for udførelsen af denne type undersøgelser og i forhold til design af relevante politikker.
Forhold til strafferetten
Som anført ovenfor indeholder AFA-guiden derudover, som noget nyt, et paradigme for forholdet mellem interne undersøgelser og strafferetlige undersøgelser. I AFA-guiden hedder det nærmere herom: "Den interne undersøgelse, som falder ind under arbejdsgiverens disciplinære beføjelse, er ikke reguleret af strafferetsplejeloven i modsætning til den strafferetlige efterforskning. Den judicielle myndighed, når den bliver informeret om mistanke om en strafbar handling, udfører tilbundsgående undersøgelser, som muligvis omfatter de elementer, der er indsamlet i en intern undersøgelse."
En grundlæggende forskel på de interne undersøgelser og de strafferetlige undersøgelser er, at sidstnævnte har til formål at fastslå et strafansvar på grundlag af en undersøgelse, som er udført i overensstemmelse med strafferetsplejens regler. Derfor indeholder AFA-guiden en nøje gennemgang af skridt, der kan sikre dette formål, blandt andet ved at beskrive situationen, hvor den interne undersøgelse opstår i forbindelse med en allerede påbegyndt strafferetlig undersøgelse, retsanmodninger fra udenlandske myndigheder, eller fordi der tidligt i forløbet af den interne undersøgelse konstateres et forhold, som er omfattet af reglerne om strafferetlige forlig. Her opfordres virksomheden til hurtigt at etablere kontakt til den relevante myndighed.
Dansk ret
Bortset fra de mere generelle regler i databeskyttelsesloven og lov om beskyttelse af whistleblowere er der ikke i dansk ret fastsat officielle retningslinjer eller vedtaget en speciel lovgivning vedrørende interne undersøgelser af korruption og økonomisk kriminalitet. Der findes heller ikke regler endnu, der gør det muligt at indgå udenretlige strafferetlige forlig, men overvejelser om dette foregår. Vi henviser til, at det i forbindelse med indgåelse af den politiske aftale vedrørende politiets økonomi for 2021-2023 er besluttet mellem aftaleparterne, at muligheden for brug af udenretlige strafferetlig forlig − efter hollandsk forbillede − skal undersøges. Den politiske aftale førte til etableringen af den nye Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som pr. 1/1-2022 afløste Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.
Perspektiv
Da AFA-guiden i EU-sammenhæng er den første af sin art, udgør den et vigtigt input i forhold til danske og andre europæiske virksomheders brug af interne undersøgelser. AFA-guiden er samtidig en påmindelse om, at der er forskel på den måde, som særligt de amerikanske og europæiske myndigheder anskuer denne form for undersøgelser. AFA-guiden kan heller ikke udelukkes at få betydning for sager, som den nye europæiske anklagemyndighed (EPPO) er involveret i.
Hos Kromann Reumert er vi erfarne i at rådgive og bistå med at foretage talrige interne undersøgelser vedrørende korruption og økonomisk kriminalitet, ligesom vi repræsenterer klienter i strafferetlige sager. Vi hjælper også med at udarbejde relevante compliance-politikker, blandt andet i forhold til at imødegå svig og korruption, ligesom vi har udviklet metoder til risikobaseret compliance due diligence i forbindelse med M&A-transaktioner.
Du kan læse mere om AFA-guiden her:
Guide pratique sur l'enquête interne anticorruption : mise en consultation | Agence française anticorruption (agence-francaise-anticorruption.gouv.fr)