Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler på forbrugerområdet i EU

Bech Bruun
11/05/2022
Nye regler på forbrugerområdet i EU
Bech Bruun logo

Ændringer på forbrugerområdet i EU trådte i kraft den 1. januar 2022.

Den Europæiske Union har længe haft et særligt fokus på forbrugerbeskyttelse. Med to nye direktiver på forbrugerområdet i EU er der nu lagt et yderligere pres på sælgeren og dennes forpligtelser. Reglerne har overordnet set til formål at skærpe sælgerens forpligtelser med hensyn til varernes egnethed, varernes overensstemmelse med varebeskrivelsen og karakteristkaene for de solgte varer. Derudover er det i direktiverne fastsat, at forbrugerne også opnår en vis beskyttelse ved køb af digitale varer og ydelser.


Der er tale om en væsentlig ændring i forhold til blot at levere varer ”som de er” uden garanti eller erklæring om overensstemmelse mellem varer og beskrivelse. Ændringerne har blandt andet til formål at forhindre, at forbrugere skal bruge yderligere ”skjulte” omkostninger for at kunne udnytte varerne fuldt ud.


Digitale ydelser og varer med digitale elementer

Først og fremmest medfører de nye regler på området, at forbrugergarantien ikke alene dækker pengeydelser/varer, men også digitale ydelser og varer med digitale elementer.


Ifølge direktet for digitale ydelser er sælgeren forpligtet til at sikre, at forbrugerne kan anvende produktet sikkert i løbet af produktets levetid. Det indebærer blandt andet, at sælgeren er forpligtet til at levere alle opdateringer, som er nødvendige for at fastholde og sikre en mangelfri vare/ydelse. Hvis der er tale om en engangsydelse, for eksempel e-bøger, film, billeder og lignende, gælder forpligtelsen, så længe forbrugeren med rimelighed kan forvente en opdatering af varen/ydelsen. Det er endnu ikke defineret, hvad der med rimelighed kan forventes.


Hvis der er tale om en fortsat levering af digitale varer/ydelser, for eksempel streamingtjenester, gælder forpligtelsen, så længe sælgeren skal levere varen/ydelsen. Forpligtelsen gælder med andre ord i hele den periode, hvor man for eksempel har et abonnement på den pågældende ydelse.


Forpligtelsen til at opdatere de pågældende varer/ydelser kan kun fraviges ved aftale mellem parterne.


Udvidelse af formodningsperiode

Garantirettighederne har indtil nu kun omfattet mangler, som allerede var til stede på leveringstidspunktet. Indtil det modsatte er bevist, har der været en formodning for, at manglen var til stede på leveringstidspunktet, hvis den viser sig inden for seks måneder efter leveringstidspunktet. Denne formodningsperiode er, med den nye lovgivning, udvidet til et år. Det vil altså sige, at forbrugeren, inden for det første år efter leveringstidspunktet, ikke skal bevise, at manglen forelå på leveringstidspunktet, for at kunne påberåbe sig manglen. Omvendt, hvis sælgeren påstår, at manglen er forårsaget af køberen, skal sælgeren ligeledes kunne bevise dette inden for et år efter leveringstidspunktet. Hvis sælgeren ikke kan bevise dette, er sælgeren forpligtet til at rette op på manglen uden omkostninger.


Reklamation og mangelsindsigelser

Sælgeren er fortsat ansvarlig over for forbrugeren i relation til mangler ved varen, som viser sig inden for to år efter leveringstidspunktet. Den nye lovgivning medfører dog, at forbrugerens garantirettigheder forældes to måneder efter udløbet af den toårige garantiperiode. Forbrugeren kan dermed reklamere i op til 26 måneder efter leveringstidspunktet. Garantirettighederne forældes dog ikke, hvis sælgeren svigagtigt har fortiet manglen.


De nye direktiver ændrer ikke på forbrugerens mangelsindsigelser, såsom reparation og/eller udskiftning af produktet, afslag i prisen og annullering af salgsaftalen. Det er dog udtrykkeligt fastsat med de nye direktiver, at forbrugeren kan nægte at betale nogen del af prisen, indtil sælgeren har opfyldt sine forpligtelser i henhold til garantien.


Vi holder vores klienter og andre interesserede orienterede og står til rådighed for spørgsmål.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Engagerede og digitalt orienterede jurister med interesse for selskabskontrol
Erfaren jurist eller advokat til spændende job i luftfart
Kan du opbygge og vedligeholde en model for leverandør- og kontraktstyring hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)? Så er du måske vores nye kontraktjurist!
Jurist - HR & Løn
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted