Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler om udlevering af implantatkort for medicinsk udstyr

Bech-Bruun
05/03/2021
Nye regler om udlevering af implantatkort for medicinsk udstyr
Bech-Bruun logo
Folketinget har vedtaget en ny lov, der bl.a. indfører regler om udlevering af implantatkort til patienter. Reglerne gælder fra den 26. maj 2021.

Den nye Lov om videnskabsetisk behandling af kliniske afprøvninger af medicinsk udstyr m.v. indfører nye forpligtelser for udlevering af implantatkort. Formålet med de nye forpligtelser er at tilpasse dansk lovgivning til nye EU-regler.


EU-forordninger om medicinsk udstyr

De gældende EU-direktiver om medicinsk udstyr bliver erstattet af forordning 2017/745 om medicinsk udstyr (MDR) den 26. maj 2021 og forordning 2017/746 om medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik (IVDR) den 26. maj 2022. MDR indeholder regler om implantatkort og oplysninger, som fabrikanten skal levere sammen med implantabelt medicinsk udstyr. Det drejer sig navnlig om oplysninger, der gør det muligt at identificere udstyret, advarsler og andre forholdsregler, som patienten eller sundhedspersonalet skal iagttage, oplysninger om udstyrets forventede levetid samt andre oplysninger, der sikrer en sikker anvendelse af udstyret.


MDR definerer implantabelt udstyr som ethvert udstyr, herunder det, der helt eller delvis absorberes, som er bestemt til i) helt at skulle implanteres i det menneskelige legeme, eller ii) at skulle erstatte en epiteloverflade eller øjets overflade, ved et klinisk indgreb og forblive på plads efter indgrebet. Ethvert udstyr der er bestemt til delvis at skulle implanteres i det menneskelige legeme ved et klinisk indgreb og forblive på plads efter indgrebet i mindst 30 dage, anses også for at være implantabelt udstyr. Nogle typer af implantater er dog undtaget fra reglerne om implantatkort og medfølgende oplysninger, herunder suturer, hæfteklammer, tandfyldninger, tandbøjler, tandkroner, skruer, kiler, plader, tråd, nåle, clips og forbindelsesled.


Medlemsstaterne pålægges desuden at sørge for, at sundhedsinstitutioner stiller implantatkort og medfølgende oplysninger til rådighed for patienten.


Med udlevering af et implantatkort vil både patienter og sundhedspersonale hurtigt kunne identificere implantatet, så der kan tages hensyn til dette ved efterfølgende undersøgelser og behandling af patienten. Patienten vil også have adgang til opdateret information, der skal sikre, at udstyret kan anvendes på bedste vis.


Hidtidig dansk praksis

I gældende dansk lovgivning findes der ingen regler om, at fabrikanter skal udlevere et implantatkort sammen med et implantat. Som følge heraf findes der heller ikke regler, der pålægger sundhedsinstitutioner at udlevere et implantatkort til patienter, som har fået indsat et implantat.


Nyt krav om udlevering af implantatkort

For at kunne leve op til de nye krav i forordningen om medicinsk udstyr indsættes nu en bestemmelse i lov om medicinsk udstyr, hvorefter danske sundhedsinstitutioner skal stille implantatkort og de oplysninger, som følger af forordningen, til rådighed for de patienter, der har fået indsat et implantat.


Det betyder, at både fabrikanter og sundhedsinstitutioner, som fx klinikker og hospitaler – både private og offentlige, skal overholde de nye regler. Særligt for fabrikanter vil det betyde nye forpligtelser i forlængelse af pligterne om information, mærkning mv.


Læs mere om lovændringerne her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ingen kartelrabat til kooperativer
Ingen kartelrabat til kooperativer
23/10/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
29/10/2024
EU-ret, Udbud
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
29/10/2024
EU-ret, Fast ejendom og entreprise, Energi og forsyning
Produktsikkerhedsforordningen
Produktsikkerhedsforordningen
31/10/2024
EU-ret, Forsikring og erstatning
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
11/11/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
06/11/2024
Compliance, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted