Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler om syn og skøn

Horten
13/07/2017
Nye regler om syn og skøn
Den 1. juli 2017 trådte de nye regler om syn og skøn i retssager i kraft. Læs her om de væsentligste ændringer, som de nye regler medfører.


Mulighed for flere skønsmænd til besvarelse af samme spørgsmål


Med den nye tilføjelse i retsplejelovens § 198, stk. 1, bliver det nu muligt at få udpeget flere skønsmænd til besvarelse af samme spørgsmål. Bestemmelsen sigter på tilfælde, hvor der kan være flere faglige synsvinkler eller metoder på samme tekniske problemstilling, eksempelvis som følge af forskellige "skoler" eller lignende.

Ændringen betyder, at de udpegede skønsmænd uafhængigt af hinanden skal besvare samme spørgsmål, med den konsekvens, at svarene kan være modstridende.

Retten vil kun udpege flere skønsmænd, hvis der er fremsat begæring herom fra én eller begge parter.


Fornyet syn og skøn om samme spørgsmål


Den nye regel i retsplejelovens § 209 udvider adgangen til at få udmeldt nyt syn og skøn om samme spørgsmål. Indtil 1. juli 2017 kunne et fornyet syn og skøn alene meddeles i de tilfælde, hvor retten fandt det hensigtsmæssigt, men praksis har vist sig restriktiv. Typisk ville det som udgangspunkt alene kunne ske, hvis den første skønserklæring var fejlbehæftet, ufuldstændig og/eller indholdsmæssig uklar.

Med lovændringen kan udmeldelse af nyt syn og skøn dog finde sted, hvis det sandsynliggøres for retten, at en ny skønserklæring vil kunne medføre et væsentligt ændret udfald.


Fremlæggelse af ensidigt indhentede erklæringer


Frem til den 1. juli 2017 har alene ensidigt indhentede erklæringer eller udtalelser om forhold af teknisk, økonomisk eller lignende karakter, indhentet forud for sagens anlæg, som udgangspunkt kunne fremlægges under retssagen.

Det har i praksis haft den konsekvens, at den sagsøgte i nogle tilfælde er blevet afskåret fra i samme omfang som sagsøgeren at forberede eller tilrettelægge egen bevisførelse til brug for sagen. Det skyldes, at den sagsøgte ikke har haft kendskab til, om eller hvornår sagsøgeren ville gå videre med sin sag.

Den nye regel i retsplejelovens § 341 a ændrer ikke på sagsøgerens muligheder for at fremlægge de ensidigt indhentede erklæringer, som sagsøger har fået indhentet forud for sagens anlæg. Derimod får den sagsøgte mulighed for at fremlægge en moderklæring, selvom det først sker efter sagsanlægget.


Horten bemærker


Reglerne kan forventes at få betydning på områder, hvor der foreligger faglig splittelse (eksempelvis forskellige teorier, forskellige skoler inden for et område eller lignende). Det skyldes, at de nye regler giver parterne i en retssag bedre mulighed for at få en sag bedømt af flere skønsmænd i situationer, hvor fagkundskaben er splittet mellem flere faglige vinkler. Omkostningerne ved to skønsmænd skal dog tages i betragtning, og er der tale om en sag med en begrænset sagsgenstand, vil retten næppe tillade at et skønstema bliver besvaret af flere skønsmænd med ens kvalifikationer.

Voldgiftsnævnet for Byggeri og Anlæg har tradition for at overføre principper fra retsplejeloven til nævnets egne regler, men Voldgiftsnævnet er i øvrigt ikke bundet af retsplejelovens processuelle regler. Det må dog forventes, at retsplejelovens nye regler om syn og skøn vil få en afsmittende effekt på Voldgiftsnævnets behandling om bevisoptagelse i form af syn- og skøn og Voldgiftsnævnets praksis.

De nye regler kan læses her.



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Luftfartselskabernes bevisbyrde og dokumentationspligt i forbindelse med kompensationssager - en analyse af seneste retspraksis
Luftfartselskabernes bevisbyrde og dokumentationspligt i forbindelse med kompensationssager - en analyse af seneste retspraksis
12/09/2024
Forsikring og erstatning, Øvrige
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
01/10/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Personalemangel ved bagagehåndtering kan være en usædvanlig omstændighed
Personalemangel ved bagagehåndtering kan være en usædvanlig omstændighed
10/10/2024
Transportret, Forsikring og erstatning
Produktsikkerhedsforordningen
Produktsikkerhedsforordningen
31/10/2024
EU-ret, Forsikring og erstatning
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Hvad gælder, når entreprenøren – og ikke bygherren - tegner byggeskadeforsikringen
Hvad gælder, når entreprenøren – og ikke bygherren - tegner byggeskadeforsikringen
21/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted