Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler om produktsikkerhed

Focus Advokater
29/08/2024
Nye regler om produktsikkerhed
Focus Advokater logo
Fra 13. december 2024 opdateres de generelle produktsikkerhedsregler ved en ny forordning. Forordningen erstatter et tidligere direktiv og indfører blandt andet særlige forpligtelser til dig som erhvervsdrivende. Det sker i lyset af den teknologiske udvikling og digitaliseringen. Læs mere her.

Gældende regler for produktsikkerhed

Som virksomhed bærer du ansvaret for, at de produkter, du omsætter, også er sikre at bruge. Det følger blandt andet af produktsikkerhedsdirektivet (”GPSD” eller Direktiv 2001/95), som er implementeret ved produktloven. Reglerne gælder for nonfoodforbrugerprodukter i bred forstand.


Fabrikerer eller sælger din virksomhed produkter, skal du både følge regelsættet for produkttypen og produktloven. Er produktet ikke omfattet af regler for bestemte produkttyper (så som maskiner, legetøj, el-produkter, kosmetik eller medicinsk udstyr), vil produktet typisk blive fanget af produktloven. Produktloven fungerer således som et sikkerhedsnet. Produkter, der ikke har deres egen regulering (ingen harmoniserede produktkrav), er f.eks. tekstiler og møbler.


Figuren viser de sektorspecifikke reguleringer i forhold til GPSD (blå) og de underliggende harmoniserede standarder (grøn). GPSD fungerer som et sikkerhedsnet for produkter i almindelighed og supplerer samtidig kravene til produkter, der også er omfattet af særlig lovgivning (anden sektorspecifikregulering).



Ny forordning skal forbedre sikkerheden

Gældende fra 13. december 2024 ophæves produktsikkerhedsdirektivet og produktsikkerhedsforordningen træder i stedet. Forordningens engelske titel er ”General Product Safety Regulation”, som forkortes GPSR. Forordningen vil, ligesom direktivet, i Danmark blive håndhævet af Sikkerhedsstyrelsen.  


At reglerne indføres som en forordning betyder, at reglerne har direkte virkning i modsætning til et direktiv, der skal implementeres i dansk lovgivning (som det var tilfældet med produktloven). EU’s anvendelse af forordninger i stedet for direktiver er stigende. Fordelen er, at reglerne derved får den samme ordlyd på tværs af EU.


Forordningen moderniserer EU’s generelle ramme for produktsikkerhed for forbrugerprodukter og tager fat på de nye udfordringer for produktsikkerheden, som følger af den teknologiske udvikling og digitaliseringen. Særligt udbygges det eksisterende sikkerhedsnet ud fra de digitale aspekter.


Sælger din virksomhed produkter tiltænkt forbrugere, vil den nye forordning være relevant, idet forordningen medfører nye og mere vidtgående forpligtelser – i flere tilfælde også selvom produkterne også er omfattet af særlig regulering.


I sondringen mellem forbrugerprodukter, der har/eller ikke har deres egen regulering, gør følgende sig gældende:

  • Forbrugerprodukter, der ikke har deres egen regulering (ingen harmoniserede produktkrav), vil få et ansvarssystem, som ligner den øvrige produktlovgivning (også kaldet ”New Legislative Framework”). Det omfatter blandt andet nye krav til teknisk dokumentation, produktmærkning og risikovurderinger. Dertil kommer øget overvågning og kontrol af disse produkter.
  • Forbrugerprodukter, der allerede er individuelt reguleret (harmoniserede produktkrav), vil blive mødt med nye krav til blandt andet tilbagekaldelse, tilgængelighed af sikkerhedsoplysninger i forbindelse med annoncering, særlige regler for onlinemarkedspladser og pligt til underretning af myndighederne om egne produkter, der viser sig at være farlige. Forbrugere skal i øvrigt have mulighed for at få et tilbagekaldt produkt, repareret, udskiftet eller erstattet.


En væsentlig nyhed med relevans for produkter med en digital grænseflade er, at der stilles krav til produktets cybersikkerhedsfunktioner og selv-udviklende funktioner, når produktets art kræver det.


Ikke overraskende varierer kravene til den enkelte virksomhed alt efter produktets type. Hvilke dele af de nye forpligtelser, der er særligt relevante, afhænger også af om virksomheden handler som producent, importør eller distributør.


Focus Advokater bemærker

Generelt bliver de gældende krav til sikre produkter videreført, og der indføres nye bestemmelser for mærkning, sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med e-handel, og anvendelsen af ny teknologi.


Det betyder flere krav til dig som erhvervsdrivende. Fabrikanter, importører og distributører af produkter på det europæiske marked bør særligt overveje følgende:

  • Lever oplysningerne, som fremgår direkte på produkterne, op til de nye krav?
  • Lever oplysningerne, som fremgår i forbindelse med onlinesalg af produktet, op til de nye krav?
  • Hvordan er din virksomheds procedure for underretning af myndighederne om markedsførte produkter, som viser sig at være farlige?
  • Hvordan er din virksomheds en procedure for underretning af myndighederne ved ulykker, der skyldes fejl eller mangler ved et produkt?
  • Hvordan spiller de nye krav sammen med de mere teknologi-/ og sektorspecifikke krav for dit produkt?

Betydningen af de nye krav til produkters cybersikkerhed bør ikke underkendes. Når alverdens produkter i fremtiden (og til en vis grad allerede) er forbundet med hinanden, bliver cybersikkerhed en væsentlig del af produktsikkerheden. En kæde er som bekendt ikke stærkere end det svageste led. I det store billede er forordningen imidlertid en mindre del af EU’s strategi om at styrke cybersikkerheden i produkter. Vi henviser i den forbindelse til EU’s forordning om cyberrobusthed (på engelsk: ”Cyber Resilience Act”), som også forventes at træde i kraft i anden halvdel af 2024.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Focus Advokater logo
Odense
Cortex Park Vest 3
5230 Odense M
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Produktsikkerhedsforordningen
Produktsikkerhedsforordningen
31/10/2024
EU-ret, Forsikring og erstatning
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted