Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny vigtig dom om gennemgribende forbedrede lejemål

DLA Piper
14/04/2016
Ny vigtig dom om gennemgribende forbedrede lejemål
Højesteret har den 8. april 2016 afsagt en principiel dom om, hvornår et lejemål anses som værende gennemgribende forbedret.

SAGENS FAKTISKE OMSTÆNDIGHEDER

Hovedspørgsmålet i sagen var, om lejen skulle fastsættes efter reglerne om en omkostningsbestemt leje eller efter reglerne om det lejedes værdi.

Udlejer havde opgjort de samlede udgifter til forbedringer i lejemålet til 463.204,10 kr. Lejer havde bestridt den beløbsmæssige opgørelse, da lejer mente, at en del af disse udgifter ikke var forbedringsudgifter i lejelovens forstand. Lejer havde desuden gjort gældende, at forbedringerne ikke væsentligt havde forøget det lejedes værdi.

Til brug for sagens behandling i Ankenævnet for Huslejenævnene i Københavns Kommune havde udlejer udarbejdet en redegørelse for de udførte arbejder. På baggrund af redegørelsen og en besigtigelse af lejemålet havde ankenævnet vurderet, at udgifterne til forbedring af lejemålet udgjorde 338.545 kr.

Flertallet i Huslejenævnet, Ankenævnet, Byretten og Landsretten kom alle frem til, at udgifterne til forbedring oversteg beløbsgrænsen i boligreguleringslovens § 5, stk. 2, men at forbedringerne ikke væsentligt havde forøget det lejedes værdi. Lejen skulle derfor fastsættes som en omkostningsbestemt leje med et forbedringstillæg. Lejen blev som følge heraf nedsat til cirka halvdelen af den aftalte leje.



RETSGRUNDLAGET


Lejen i lejemål beliggende i regulerede kommuner i ejendomme med 7 eller flere lejemål skal som udgangspunkt fastsættes som en beregnet, omkostningsbestemt leje. Hvis udlejer har gennemgribende forbedret lejemålet, kan lejen dog fastsættes efter reglerne om det lejedes værdi, der typisk indebærer et højere loft for, hvilken leje parterne kan aftale.

Loven fastsætter, at et lejemål er ”gennemgribende forbedret”, hvis:

Forbedringsudgiften overstiger 1.600 kr. pr. m2 eller et samlet beløb på 183.000 kr. (beløbene er i 2000-niveau og reguleres årligt).
Forbedringerne væsentligt har forøget det lejedes værdi.



HØJESTERETS DOM


En enig Højesteret omgjorde afgørelsen fra de tidligere instanser og slog fast, at lejemålet var gennemgribende moderniseret, således at lejen kunne fastsættes efter reglerne om det lejedes værdi.

Højesteret lægger ankenævnets vurdering af forbedringernes størrelse til grund, og Højesteret kommer derfor – ligesom ved de tidligere instanser – frem til, at lejemålet er forbedret for ca. 338.000 kr.

Højesteret udtaler, at bestemmelsens formål er at sikre, at de private udlejere også fremover vil være interesseret i at forbedre deres ejendomme. På baggrund af bestemmelsens formål og lovens forarbejder udtaler Højesteret, at:

”der ikke skal stilles strenge krav for at anse betingelsen om, at forbedringerne væsentligt har forøget det lejedes værdi, for opfyldt, hvis udgifterne til de arbejder, der anerkendes som forbedringer af lejemålet, overstiger det mindstebeløb, der er fastsat i bestemmelsen.”

Da forbedringsarbejderne vedrørte væsentlige dele af lejelejligheden, fandt Højesteret, at forbedringerne væsentligt forøgede det lejedes værdi.


PERSPEKTIVERING


Lejere gør ofte gældende, at en forbedring – eksempelvis udskiftningen af et køkken – ikke har medført nogen øget brugsværdi for lejer, eller at brugsværdien er lavere end forbedringsudgiften. Det må antages, at udlejer nu lettere vil kunne løfte sin bevisbyrde for, at en faktisk afholdt udgift til forbedringer i lejemålet også har medført en forøgelse af det lejedes værdi. Det skyldes Højesterets generelle udtalelse om, at der "ikke skal stilles strenge krav", når beløbsgrænserne er opfyldt.

Mindretallet i Landsretten ville opstille en egentlig formodningsregel, men Højesteret valgte i stedet den nævnte løsning med at slække på kravene til udlejers bevis.

I den juridiske litteratur er væsentlighedskriteriet ofte blevet fortolket som et krav til, at det lejedes værdi blev forøget med 10-15 % i overensstemmelse med væsentlighedskriteriet andre steder i lejelovgivningens bestemmelser om lejefastsættelse.

Ved vurderingen af om forbedringerne væsentligt har forøget det lejedes værdi, anlægger Højesteret en friere vurdering. Med støtte i lovens forarbejder lægger Højesteret i stedet vægt på, om forbedringsarbejderne knytter sig til væsentlige dele af lejemålet (eksempelvis køkken og bad), eller om arbejderne knytter sig til enkelte og mindre væsentlige dele af lejemålet.

Sammenfattende er Højesterets dom udtryk for en pragmatisk tilgang til bestemmelsen, og i tråd med lovens forarbejder bidrager Højesteret til, at bestemmelsen kan give private udlejere incitament til at forbedre deres ejendomme.

Læs Højesterets afgørelse her






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
03/04/2024
Lejeret, Fast ejendom og entreprise
Nyt om entreprenørprojektering
Nyt om entreprenørprojektering
04/04/2024
Fast ejendom og entreprise
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
19/04/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted