Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny praksis fra Landsskatteretten – En asfalteret parkeringsplads er en bygning efter momsloven

Ny praksis fra Landsskatteretten – En asfalteret parkeringsplads er en bygning efter momsloven
Bech Bruun logo
I en ny afgørelse fandt Landsskatteretten – modsat Skattestyrelsen – at en ejendom kunne overdrages momsfrit, idet ejendommen på leveringstidspunktet, var bebygget med en grundfast konstruktion, i form af asfalterede parkeringspladser med et underliggende kloak- og regnvandsanlæg.

Sagen omhandlede en kommunes anmodning om bindende svar fra Skattestyrelsen forud for et kommunalt udbud af en fast ejendom. Spørgsmålet var, om en ejendom med et asfalteret parkeringsareal på ca. 3.500 m2 samt et underliggende kloak- og regnvandsanlæg, skulle kvalificeres momsmæssigt som en bebygget fast ejendom, der kunne sælges momsfrit, eller som en momspligtig byggegrund.


Skattestyrelsen, der i første omgang tog stilling til anmodningen, fandt, at transaktionen skulle anses for levering af en momspligtig byggegrund.


Som begrundelse herfor, henviste Skattestyrelsen til praksis vedrørende bygningsværker, hvorefter en ejendom skal kvalificeres som en byggegrund i momslovens forstand uanset, at der på ejendommen befinder sig eksempelvis en mindre bygning som et skur, en garage, et vejanlæg eller lignende, hvis den fremtidige anvendelse af det pågældende bygningsværk ikke opfylder det formål til anvendelsen, der var hensigten med lokalplanens udlægning af arealet til f.eks. erhverv eller helårsbebyggelse.


Skattestyrelsen fandt således, at ”bygningsværkerne”, der var beliggende på ejendommen, i form af asfaltbelægning, kloakanlæg og regnvandsanlæg, ikke opfyldte kravene til den fremtidige anvendelse af arealet, der i lokalplanen var udlagt til blandet bolig- og erhvervsbebyggelse, hvorefter der var tale om en byggegrund. Resultatet blev herefter, at overdragelsen var momspligtig.

Landsskatterettens afgørelse

Afgørelsen fra Skattestyrelsen blev påklaget til Landsskatteretten, der konstaterede, at der ikke var grundlag for at kvalificere overdragelsen som levering af en byggegrund. Det skyldes, at ejendom-men på leveringstidspunktet var bebygget med en grundfast konstruktion, i form af en asfalteret parkeringsplads med et underliggende kloak- og regnvandsanlæg, og overdragelsen af ejendommen ikke var nært forbundet med kommunens levering af andre ydelser til selskabet såsom nedrivning.


Da ejendommen ikke skal kvalificeres som en byggegrund, og ejendommen i momsretlig henseende ikke er bebygget med en ”ny” bygning, fandt Landsskatteretten, at ejendommen kunne overdrages momsfrit og ændrede således Skattestyrelsens afgørelse.


Et interessant element ved Landsskatterettens begrundelse er, at Landsskatteretten bemærker, at Skattestyrelsens sondring mellem bygninger og bebyggelser (mindre bygninger og bygningsværker) ved den momsretlige kvalifikation af, hvorvidt en fast ejendom er bebygget eller ej, ikke ses at have støtte i lovens ordlyd, forarbejderne eller bekendtgørelsen.

Bech-Bruuns kommentarer

Afgørelsen fra Landsskatteretten er yderst interessant fra et momsmæssigt perspektiv, da afgørelsen præciserer det momsmæssige bygningsbegreb, hvilket ofte kan være afgørende for, om en fast ejendom skal overdrages med eller uden moms.


Allerede ved KPC-dommen fastslog EU-domstolen, at en ejendom skal anses for bebygget fast ejendom, hvis der på leveringstidspunktet er en bygning på ejendommen i form af en grundfast konstruktion.


Efter KPC-dommen valgte Skattestyrelsen imidlertid at anlægge en praksis, idet man mente, at alene ”traditionelle” funktionsdygtige bygninger kunne anses for ”bygninger”, uanset EU-domstolen meget klart havde fastslået et noget bredere bygningsbegreb (=grundfast konstruktion).


Denne praksis er med denne nye afgørelse fra Landsskatteretten blevet prøvet.


Med afgørelsen bekræfter Landsskatteretten konklusionen i KPC-dommen, da man konstaterer, at en ejendom, der er bebygget med grundfaste konstruktioner som parkeringspladser samt underliggende kloak- og regnvandsanlæg, kan overdrages momsfrit.


Skattestyrelsens hidtidige praksis må derfor anses for underkendt af Landsskatteretten. Faktisk adresserer Landsskatteretten udtrykkeligt denne praksis, idet man i præmisserne anfører, at Skat hidtidige praksis vedrørende bygningsbegrebet ikke ses at have støtte i momslovens ordlyd, forarbejderne eller bekendtgørelsen


Spørgsmålet er herefter, hvilken betydning afgørelsen har for fremtidige sager.


På baggrund af afgørelsen kan det udledes, at hvis der på leveringstidspunktet er beliggende en grundfast konstruktion på ejendommen, medfører det, at der er tale om en bebygget fast ejendom, hvorefter ejendommen kan overdrages momsfrit, såfremt betingelserne i øvrigt er opfyldt.


I afgørelsen er der tale om asfalterede parkeringsarealer samt et underliggende kloak- og regnvandsanlæg, men afgørelsen må fortolkes sådan, at såfremt der er en grundfast konstruktion på ejendommen, medfører dette, at ejendommen anses for bebygget. Som grundfaste konstruktioner kan eksempelvis nævnes skure, bolværk, teknikbygninger, regnvandsbassin mv. På baggrund af den nye praksis fra Landsskatteretten er der således god grund til at lade sådanne konstruktioner blive stående på ejendommen, da ejendommen i så fald kan overdrages momsfrit.


Efter Bech-Bruuns oplysninger har Skattestyrelsen ikke valgt at indbringe afgørelsen, hvorfor denne står ved magt. Efter vores opfattelse bør afgørelsen afføde en praksisændring hos Skattestyrelsen, hvilket understøttes af det forhold, at Bech-Bruun er bekendt med andre afgørelser, hvor parkeringspladser/anlæg anses for grundfaste konstruktioner, der kan overdrages momsfrit.


I forbindelse med ændringen af praksis vil der være mulighed for tilbagebetaling af moms, der er opkrævet i overensstemmelse med den underkendte praksis. Det er derfor vores forventning, at afgørelsen bliver fulgt op med et styresignal, der redegør nærmere for den nye praksis samt muligheden for at tilbagesøge moms, der er betalt i overensstemmelse med den tidligere praksis.


Bech-Bruun følger naturligvis sagen løbende, og hvis der måtte være spørgsmål i relation til den nye praksis, herunder mulighederne for at få tilbagebetalt moms, er I naturligvis velkommen til at kontakte os.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
19/04/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
19/04/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
Ny praksis vedrørende tinglysningsafgift
23/04/2024
Fast ejendom og entreprise
Skatteministeriet tog bekræftende til genmæle i forhold til udøvet skøn
Skatteministeriet tog bekræftende til genmæle i forhold til udøvet skøn
30/04/2024
Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted