Ny lovændring: Rentetilskrivning på moms og afgifter
Ikrafttræden
De nye regler vil træde i kraft af to omgange.
Pr. 15. juni 2022 har man fjernet 14 dages rentefrihed på afgiftsområdet ved manglende angivelse, foreløbige fastsættelser og manglende registrering.
Da dette allerede er trådt i kraft, skal din virksomhed allerede nu være opmærksom på manglende registrering for afgiftsmæssige forhold og få udbedret eventuelle mangler snarest for at undgå yderligere rentetilskrivning.
I anden omgang vil rentetilskrivning på almindelige efterangivelser og kontrolresultater, f.eks. som følge af bogføringsfejl, træde i kraft. Dette sker når Skatteministeren udsteder en bekendtgørelse herom.
Omfang
Lovændringen vil få betydning på efterangivelser indgivet efter virkningstidspunktet, dvs. at en efterangivelse før ikke medfører et rentetillæg, men at en efterangivelse efter medfører et rentetillæg.
Rentetillægget udgør en basisrente, som pt. er 0%, + tillæg af 0,7% pr. måned – og der sker rentetilskrivning efter princippet om rentes rente. Renteniveauet forventes at ligge på mellem ca. 8% og 28,5%, afhængig af antal måneder.
Hvis basisrenten stiger, hvilket det kan forventes i takt med inflationen, vil rentetillægget stige tilsvarende. Hvis basisrenten fx stiger til 0,5% vil rentetillægget blive 100% for en 100 måneders regulering, hvormed det vil få store økonomiske konsekvenser.
Det skal bemærkes, at told er ikke omfattet af ændringen, men alle øvrige indirekte skatter er. Derudover er det også uklart, hvordan efterangivelser indsendt før virkningstidspunktet, men hvor sagsbehandling først afsluttes bagefter, vil blive behandlet. Forventeligt vil der ikke ske rentetilskrivning, men Skattestyrelsens praksis kan vise noget andet.
Der vil blive indført en mulighed for fritagelse i særlige situationer, men det er Skattestyrelsen, der skal fastsætte retningslinjerne herfor, og udgangspunktet vil være et rentetillæg på positive efterangivelser.
Sådan sikrer du din virksomhed
Det er vores anbefaling, at din virksomhed hurtigst muligt igangsætter en revision af de generelle procedurer for håndtering af moms og afgifter samt ændrer jeres proces ift. håndtering af efterangivelser, så de ikke blot indarbejdes i de ordinære angivelser, ud fra en pragmatisk tilgang.
Derudover er det vigtigt at involvere de relevante stakeholders i organisationen, så der træffes rigtige beslutninger første gang og fejlraten derved minimeres mest muligt. Udestående sager med Skattestyrelsen bør fremskyndes og afsluttes hurtigst muligt.
Hos Hulgaard Advokater følger vi hele tiden med i de politiske forhandlinger, lovændringer samt den tekniske udvikling, og vi står derfor klar til at rådgive dig om, hvordan du skal sikre din virksomhed og udføre revision af jeres procedurer mv. med henblik på at optimere dem og sikre jer mod rentetilskrivning.
Du er velkommen til at kontakte Peter Lunau Larsen på tlf. 51 15 85 15 eller pr. mail pll@hulgaardadvokater.dk, Troels Bagger Hviid på tlf. 28 10 86 68 eller mail tbh@hulgaardadvokater.dk eller Bettina Mikkelsen på tlf. 42 13 42 44 eller pr. mail bm@hulgaardadvokater.dk.