Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny kvikguide om "grøn" markedsføring sendt i høring

Kromann Reumert
09/06/2021
Ny kvikguide om "grøn" markedsføring sendt i høring
Kromann Reumert logo
Forbrugerombudsmanden har udarbejdet en kvikguide om miljømarkedsføring, som nu er sendt i høring. Guiden er en del af Forbrugerombudsmandens indsats mod vildledende markedsføring på området ‒ "greenwashing" ‒ og skal guide virksomheder, der ønsker at markedsføre sig med miljø- og klimavenlige udsagn. Kvikguiden er en forkortet version af Forbrugerombudsmandens vejledning om miljømarkedsføring fra 2014.

Baggrund

Ifølge markedsføringsloven er det kun lovligt at bruge miljø- eller klimamæssige udsagn til at markedsføre produkter, hvis disse "grønne" udsagn kan dokumenteres.


Hvis dokumentationen mangler, vil markedsføringen blive anset for vildledende og dermed i strid med markedsføringsloven.


Forbrugerne er også blevet mere opmærksomme på grøn markedsføring, og flere af de klager, som Forbrugerombudsmanden har modtaget om vildledende miljømarkedsføring, har ført til verserende sager. EU-kommissionen har desuden foretaget en større undersøgelse af grøn markedsføring, og undersøgelsen identificerede 344 tilfælde af tvivlsomme miljømæssige påstande i EU-landene. Det kan du læse mere om i vores artikel "EU-Kommissionen har foretaget screening af websites med fokus på 'greenwashing'".


Formål

Forbrugerombudsmanden vil med den nye kvikguide hjælpe virksomheder med at overholde markedsføringsloven, når de ønsker at anvende miljø- eller klimavenlige udsagn i markedsføringen af deres produkter.

Kvikguiden skelner, ligesom Forbrugerombudsmandens vejledning, mellem generelle og konkrete udsagn i markedsføringen men fremhæver, at samtlige klima- og miljøudsagn udgør oplysninger om faktiske forhold om produkterne, produktionen og/eller virksomheden. Dokumentationskravet skal derfor overholdes både ved de mere generelle udsagn såsom ''klimavenlig'' eller ''grøn'' og ved konkrete udsagn om en nærmere bestemt miljøfordel ved et produkt.


Kvikguiden indeholder også retningslinjer for brug af blandt andet udsagn om klimaneutralitet og bæredygtighed samt miljømæssig branding af en virksomhed.


Hvad er nyt?

I forhold til Forbrugerombudsmandens vejledning om miljømarkedsføring fra 2014 er det særligt med hensyn til kravene for udsagn om bæredygtighed, at der med kvikguiden umiddelbart er sket en vis lempelse af dokumentationskravene. Kravene for udsagn om bæredygtighed svarer nu til kravene for brug af miljømæssige udsagn ‒ medmindre markedsføringen konkret giver udtryk for, at bæredygtigheden dækker over andre aspekter end de miljømæssige (såsom sociale). I så fald skal de særlige krav, der stilles til anvendelse af etiske påstande i markedsføringen, også overholdes.

Forbrugerombudsmanden anbefaler generelt, at virksomhederne er så præcise som muligt, når de beskriver, hvordan et produkt udmærker sig i forhold til miljøet, hvis dette ønskes fremhævet i markedsføringen.


Skal din virksomhed bruge miljøudsagn i markedsføringen?

Der stilles høje krav til dokumentation af udsagn om miljøvenlighed i markedsføring, og området kan hurtigt virke meget komplekst. I Kromann Reumert har vi betydelig erfaring med rådgivning om brug af miljø- eller klimavenlige udsagn i markedsføring, herunder gennemgang og vurdering af konkrete markedsføringskampagner, det bagvedliggende materiale, virksomhedens generelle markedsføringsstrategi og diverse brandingtiltag for at styrke virksomhedens image. Du er altid velkommen til at kontakte vores eksperter i markedsføringsret for at sikre, at jeres markedsføring overholder kravene.


Læs kvikguiden: Forbrugerombudsmanden sender udkast til kvikguide om ”grøn” markedsføring i høring

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
27/03/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
03/04/2024
E-handel og markedsføring, Immaterialret
Seneste nyt på markedsføringsfronten - nedslagspunkter fra Forbrugerombudsmandens praksis
Seneste nyt på markedsføringsfronten - nedslagspunkter fra Forbrugerombudsmandens praksis
08/04/2024
E-handel og markedsføring
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
04/04/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Finansiering og bankret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted