Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny dom om forsynings­selskabers mulighed for udlæg i fast ejendom

Horten
15/10/2019
Ny dom om forsynings­selskabers mulighed for udlæg i fast ejendom
Horten logoI en nyere kendelse fra Vestre Landsret har landsretten fundet, at et forsyningsselskab ikke kunne foretage udlæg i en fast ejendom købt for udlægsfritagne midler. 


Sagen omhandlede en fast ejendom, der var købt for midler, der var udbetalt som personskadeerstatning. Efter købet af ejendommen kom ejeren i restance med betaling af forskellige ydelser fra forsyningsselskabet. Spørgsmålet var derfor, om forsyningsselskabet kunne foretage udlæg i ejendommen.

Personskadeerstatninger er fritaget fra udlæg, jf. retsplejelovens § 513. Da det var dokumenteret, at ejendommen var købt for midler fra personskadeerstatningen, konkluderede fogedretten, at ejendommen derfor også var udlægsfritaget. Vestre Landsret stadfæstede fogedrettens resultat og begrundelse.

Under sagen argumenterede forsyningsselskabet bl.a. for, at ejendommens ejer efter § 513 ikke burde kunne unddrages kreditorforfølgning for krav, der udspringer af en forsyningspligt til ejendommen, ligesom forsyningen gjorde opmærksom på, at selskabet havde en lovbestemt panteret/et fortrinsberettigede krav for udgifter til renovation, jf. tinglysningslovens § 4, stk. 2.

Hvad angår forsyningspligten konkluderede Vestre Landsret, at en sådan ikke medfører en tilsidesættelse af retsplejelovens § 513. I relation til den lovbestemte panteret henholdsvis fortrinsstilling efter tinglysningslovens § 4, stk. 2, udtalte både fogedretten og landsretten, at grundlaget for forsyningsselskabets udlæg konkret var et betalingspåkrav. På den baggrund fandt man ikke grundlag for at prøve, om der var grundlag for at fremme forsyningsselskabets anmodning om udlæg helt eller delvist efter reglerne om udpantning.


Horten bemærker


Der er ikke med dommen taget stilling til, om en udlægsfritagelse også beskytter imod udpantning for forsyningsydelser, hvor disse ydelser er tillagt denne ret.
 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted