Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Nu kan kommuner og regioner forudbetale leverandører og undlade at gøre misligholdelse gældende

Kromann Reumert
20/04/2020
490
Nu kan kommuner og regioner forudbetale leverandører og undlade at gøre misligholdelse gældende
Kromann Reumert logo
Bekendtgørelsen om kommuners og regioners indkøb i forbindelse med håndtering af COVID-19 giver konkrete muligheder for at forudbetale leverandører og undlade at gøre misligholdelse gældende, og hermed gælder nu de samme regler som for statslige institutioner. I denne nyhed ser vi nærmere på bekendtgørelsen og på den vejledning, der uddyber bekendtgørelsens anvendelse.

 


Bekendtgørelse nr. 327 af 31. marts 2020: Bekendtgørelse om kommuners og regioners indkøb i forbindelse med håndtering af COVID-19

Folketinget har vedtaget en lov, der bemyndiger social- og indenrigsministeren til at fastsætte de samme regler for kommuner og regioners økonomi, som de regler der (allerede) var vedtaget for statslige institutioner.

Den 31. marts 2020 udstedte social- og indenrigsministeren så den nødvendige bekendtgørelse efter den nye lov, som indeholder de nærmere regler for kommuner og regioner. Reglerne er identiske med de regler, der gælder for statslige institutioner efter aktstykke 114.

Efter bekendtgørelsens § 1 kan kommuner og regioner forudbetale leverancer med en værdi på op til 1 million kroner. Det eneste kommunen eller regionen ved forudbetalingen skal kontrollere er, at fakturaen er omfattet af § 1, og at der er overensstemmelse mellem bestillingen og den fremsendte faktura, jf. § 2. Denne mulighed for forudbetaling gælder foreløbigt for leverancer, der skal finde sted før den 1. juli 2020, jf. § 5, stk. 2.

Muligheden for ikke at gøre misligholdelse gældende er ikke underlagt økonomiske begrænsninger, men leverandørernes misligholdelse skal være begrundet i COVID-19-situationen, jf. § 3. Muligheden for ikke at gøre misligholdelse gældende gælder også for misligholdelse før bekendtgørelsens ikrafttræden den 31. marts 2020, hvis misligholdelsen skyldes COVID-19-situationen, jf. § 5, stk. 3. Muligheden for ikke at gøre misligholdelse gældende gælder foreløbigt frem til den 1. november 2020, jf. § 6, stk. 1.


Vejledning nr. 9174 af 31. marts 2020: Vejledning om kommuners og regioners indkøb i forbindelse med håndtering af COVID-19


Foruden bekendtgørelsen har Social- og Indenrigsministeriet også udsendt en vejledning, der uddyber reglernes anvendelse. Som det også understreges i vejledningen, er kommuner og regioner ikke forpligtet til at anvende reglerne i bekendtgørelsen til at forudbetale eller undlade at gøre misligholdelse gældende. I det omfang kommuner eller regioner gør brug af muligheden, skal de fortsat overholde grundsætningen om saglighed og lighed. Det fremgår også af vejledningen, at der ikke gælder særlige dokumentationskrav for, hvordan det dokumenteres, at misligholdelsen skyldes COVID-19-situationen, men at kommuner og regioner bør sikre sig, at de overholder grundsætningen om saglighed og lighed. Det kommunale og regionale tilsyn kan tage stilling til om disse grundsætninger er overholdt, men leverandører har ikke klageadgang.

Som også nævnt i vores omtale af vedtagelsen af loven skal kommuner og regioner være opmærksomme på, at udbudsloven fortsat gælder. Det anføres i vejledningen, at Social- og Indenrigsministeriet mener, at forudbetaling i langt de fleste tilfælde ikke vil udgøre en ændring af et grundlæggende element. Social- og Indenrigsministeriet mener heller ikke, at undladelse af at gøre misligholdelse gældende vil udgøre ændring af et grundlæggende element. Hvis det dog fremgår, at misligholdelsesbeføjelsen er ufravigelig, angiver ministeriet, at der i "langt de fleste tilfælde bør foretages en konkret vurdering".

Vi anbefaler generelt, at der i alle tilfælde foretages en konkret vurdering af, hvorvidt det vil være en ændring af et grundlæggende element ikke at gøre misligholdelsen gældende. Vi anbefaler også, at en evt. undladelse af at gøre misligholdelsesbeføjelser gældende begrænses til 'det relevante' i forhold til COVID-19-situationen ‒ både udbudsretligt og projektmæssigt.

Læs Bekendtgørelse nr. 327 af 31. marts 2020
Læs Vejledning nr. 9174 af 31. marts 2020
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Det offentliges mulighed for at forudbetale leverandører er blevet forlænget
Det offentliges mulighed for at forudbetale leverandører er blevet forlænget
19/11/2020
Udbud, Offentlig ret
Klagenævnet for Udbud forholder sig til forskellen mellem offentlige kontrakter og rammeaftaler
Klagenævnet for Udbud forholder sig til forskellen mellem offentlige kontrakter og rammeaftaler
16/11/2020
Udbud
Store dokumentations­krav ved tildeling til "den eneste ene"
Store dokumentations­krav ved tildeling til "den eneste ene"
10/11/2020
Udbud
Manglende genudbud efter frafald af mindstekrav var i strid med udbudsreglerne og medførte betydelig økonomisk sanktion
Manglende genudbud efter frafald af mindstekrav var i strid med udbudsreglerne og medførte betydelig økonomisk sanktion
05/11/2020
Udbud
Trafik­selskaber fik et ordentligt gok i nødden for efterfølgende ændringer
Trafik­selskaber fik et ordentligt gok i nødden for efterfølgende ændringer
05/11/2020
Udbud
CPV-koder – er de så vigtige?
CPV-koder – er de så vigtige?
26/10/2020
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted