Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Når opfyldelsen af mindstekrav bliver lidt for dynamisk

Kromann Reumert
24/05/2023
Når opfyldelsen af mindstekrav bliver lidt for dynamisk
Kromann Reumert logo
Dynamiske indkøbssystemer ses hyppigere brugt i praksis end tidligere, men det er stadig sjældent, at de bliver genstand for en klagesag. Klagenævnet for Udbud har dog for nylig taget stilling til ukonditionsmæssighed grundet manglende opfyldelse af mindstekrav, samt hvordan uden virkning-sanktionen skal behandles ved dynamiske indkøbssystemer.

Klagenævnet for Udbuds kendelse af 20. marts 2023, Holmris B8 A/S mod Aalborg Universitet.


Kort om sagen

Aalborg Universitet ("AAU") havde etableret et dynamisk indkøbssystem til brug for indkøb af inventar mv. til driften af universitetet. I august 2022 iværksatte AAU et miniudbud af et indkøb af møbler med tildelingskriteriet bedste forhold mellem pris og kvalitet, hvor begge underkriterier vægtede 50 %. I miniudbudsbetingelserne var der også fastsat en række mindstekrav, herunder til møblernes egenskaber og dimensionering. 


Holmris B8 A/S ("Holmris") og Paustian2gether ApS ("P2G") gav begge tilbud og fik henholdsvis en evaluering på 8,11 og 9,88 point. Differencen skyldtes alene prisen, idet P2G's samlede pris lød på ca. 4,8 mio. kr., hvorimod Holmris' samlede pris lød på næsten 5,7 mio. kr. På den baggrund tildelte AAU kontrakten til P2G, som leverede møblerne i januar 2023 inden studiestart. 


Holmris søgte aktindsigt i P2G's tilbud og gjorde i klagesagen blandt andet gældende, at der var 15 produkter i tilbudslisten, som ikke opfyldte mindstekravene. Eksempelvis var der en fravigelse på 3,5 cm i diameter ved en lampeskærm, og en telefonboks var 2 cm for høj. Derudover påstod Holmris, at AAU havde fastsat et uegnet mindstekrav. 


AAU erkendte under sagen, at P2G's tilbud ikke opfyldte mindstekravene for så vidt angik de to nævnte fravigelser, men fandt derudover også efter en nærmere gennemgang, at Holmris' eget tilbud heller ikke var konditionsmæssigt. 


Klagenævnet for Udbuds kendelse 

Da AAU allerede havde erkendt overtrædelsen i forhold til de to mindstekrav og havde erkendt, at tildelingen skulle annulleres, valgte Klagenævnet ikke at tage stilling til Holmris' øvrige påståede overtrædelser, men annullerede tildelingen på baggrund af de erkendte overtrædelser. 


Da miniudbuddet skete på baggrund af et dynamisk indkøbssystem, skulle ukonditionsmæssigheden føre til, at kontrakten blev erklæret for uden virkning, allerede fordi AAU ikke havde afholdt en - frivillig - standstill-periode ved tildelingen. Eftersom dette dog alene kan ske fremadrettet - og da P2G allerede havde opfyldt kontrakten endeligt - var Klagenævnet ikke i stand til at erklære kontrakten for uden virkning, og måtte i stedet fastsætte en økonomisk sanktion, som blev udmålt til 190.000 kr. 


Vores bemærkninger  

Kendelsen er særligt interessant, da det er en af få kendelser vedrørende dynamiske indkøbssystemer og den første kendelse, der behandler uden virkning-sanktionen i forbindelse med sådanne systemer. Ved dynamiske indkøbssystemer skal ordregivere således være særligt opmærksomme på, at såfremt man vælger ikke at afholde en frivillig standstill-periode efter miniudbud, vil tildeling til en ukonditionsmæssig tilbudsgiver typisk føre til uden virkning. 


Kendelsen er desuden endnu et godt eksempel på, at man som ordregiver skal være påpasselig med at stille mindstekrav, da Klagenævnet fastslog overtrædelsen allerede på baggrund af forholdsvist bagatelagtige overtrædelser, hvor få centimeter på enkelte møbler endte med at få afgørende betydning. Som ordregiver bør man kun opstille mindstekrav, som man betragter som ufravigelige krav, og vælger man at opstille et mindstekrav, skal man huske at kontrollere det inden tildelingen og håndhæve det efterfølgende – i modsat fald risikerer man at få klager om ukonditionsmæssighed eller ændringer af grundlæggende elementer. 


Kendelsen er også et illustrativt eksempel på Klagenævnets sanktionsfastsættelse. Den økonomiske sanktion udgjorde her 190.000 kr., svarende til ca. 4 % af kontraktens værdi, hvilket må ses i sammenhæng med kontraktens begrænsede værdi og den omstændighed, at der trods alt var gennemført et udbud. 


Læs Klagenævnet for Udbuds kendelse af 20. marts 2023.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udbuddets snubletråde: Når små fejl får store følger
Udbuddets snubletråde: Når små fejl får store følger
18/06/2024
Udbud
Komplekse og omfangsrige udbud øger risikoen for fejl – på begge sider af bordet
Komplekse og omfangsrige udbud øger risikoen for fejl – på begge sider af bordet
21/06/2024
Udbud
Ordregiver var berettiget til at indhente nye referencer efter tilbudsfristen, selvom der var tale om et mindstekrav
Ordregiver var berettiget til at indhente nye referencer efter tilbudsfristen, selvom der var tale om et mindstekrav
01/07/2024
Udbud
Tredje gang er lykkens gang… kreativitet belønnes
Tredje gang er lykkens gang… kreativitet belønnes
28/06/2024
Udbud
Ny vejledning om konkurrencefremmende tiltag i udbud af affaldsforbrænding
Ny vejledning om konkurrencefremmende tiltag i udbud af affaldsforbrænding
03/07/2024
Udbud
Hurtigtest af grænserne for direkte tildeling i krisetider
Hurtigtest af grænserne for direkte tildeling i krisetider
05/07/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted