Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Når bijobbet kører af sporet

IUNO
17/11/2022
Når bijobbet kører af sporet
IUNO logo
En virksomhed opsagde og bortviste senere en sygemeldt driftsplanlægger, der bijobbede som turistbuschauffør. Landsretten kom frem til, at det var lovligt både at opsige og bortvise medarbejderen. Det var blandt andet fordi, han under sygemeldingen bijobbede på fuldtid, uden at virksomheden kendte til omfanget af bijobbet.

En medarbejder var ansat som driftsplanlægger på fuldtid og havde også et bijob som turistbuschauffør, hvilket virksomheden var klar over. Medarbejderen sygemeldte sig fra sit arbejde som driftsplanlægger blandt andet på grund af arbejdspres. Ifølge mulighedserklæringen kunne der gå op til 20 uger, før han kunne arbejde igen. Virksomheden valgte herefter at opsige medarbejderen.


Under sygemeldingen arbejdede medarbejderen nærmest i en fuldtidsstilling som turistbuschauffør. Da virksomheden opdagede omfanget af medarbejderens bijob, blev han bortvist i opsigelsesperioden. Virksomheden mente, at omfanget af arbejdet havde forsinket medarbejderens raskmelding og medført, at virksomheden ikke fik sygedagpengerefusion fra kommunen.


To fuldtidsjobs fik bægeret til at flyde over

Det var både lovligt at opsige og bortvise medarbejderen.


Opsigelsen var lovlig, fordi virksomheden forventede et meget langt sygefravær til ulempe for virksomhedens drift. Der var samtidig opstået tvivl om, hvorvidt medarbejderen overhovedet ville kunne vende tilbage og udføre arbejdet som driftsplanlægger.


En af hovedopgaverne i jobbet var krævende samtidig med, at medarbejderen havde givet udtryk for, at han ikke brød sig om netop den arbejdsopgave. Landsretten ville ikke udelukke, at omfanget af medarbejderens bijob kunne have bidraget til sygemeldingen.


Bortvisningen var også lovlig. Det skyldtes, at medarbejderens bijob stort set svarede til en fuldtidsstilling samtidig med, at omfanget af bijobbet var blevet forøget under sygefraværet. Derudover havde medarbejderen ikke oplyst virksomheden om det store omfang af bijobbet.


IUNO mener

Sagen er et godt eksempel på rækkevidden af medarbejderes muligheder for at påtage sig bijobs – også under sygdom. Det er som udgangspunkt ikke muligt, at medarbejdere arbejder i deres bijob samtidig med, at de er sygemeldt. Det er konkret, om det er i strid med medarbejderens forpligtelser i forhold til det arbejde, som medarbejderen i forvejen har.


IUNO anbefaler, at virksomheder overvejer, om et bijob forhindrer medarbejderen i at udføre sit arbejde hos virksomheden. Der er også nye regler om ansættelsesvilkår på vej, der forbyder virksomheder i at forhindre deres medarbejdere i at tage sideløbende ansættelse, medmindre visse undtagelser gælder.


[Østre Landsrets dom i sag BS-36445/2021-OLR af 8. september 2022]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted