Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Modregning af anden løn i fritstillingsperioden (funktionærer)

WTC advokaterne
27/10/2020
Modregning af anden løn i fritstillingsperioden (funktionærer)
WTC advokaterne logo
Når du opsiger en medarbejder, eller en medarbejder opsiger sin stilling, skal du beslutte, om medarbejderen skal arbejde i opsigelsesperioden eller skal fritstilles.

En medarbejder har ikke ret til at blive fritstillet og skal som udgangspunkt arbejde i hele opsigelsesperioden, men der kan være forretningsmæssige fordele i at fritstille en medarbejder.


En fritstilling betyder, at du giver endeligt afkald på medarbejderens arbejdsforpligtelse, og at medarbejderen ikke skal stå til rådighed. Medarbejderen har ret til sin sædvanlige løn i fritstillingsperioden.


For medarbejdere, som er omfattet af funktionærloven, gælder særlige regler, når de fritstilles i opsigelsesperioden, herunder i forhold til jobsøgning og løn, som du skal være opmærksom på.


Når medarbejderen fritstilles
Når en medarbejder fritstilles, har medarbejderen ret, men også en pligt til at søge andet arbejde i opsigelsesperioden (en såkaldt tabsbegrænsningspligt). Du kan som arbejdsgiver kræve dokumentation for, at medarbejderen iagttager sin tabsbegræsningspligt.

Ved fritstilling gælder, at du har adgang til at modregne medarbejderens indtægt fra eventuelt nyt arbejde i den løn, som du skal udbetale i fritstillingsperioden.

Medarbejderen har dog altid krav på en minimalerstatning svarende til de første tre måneders løn. Det er fritstillingstidspunktet og ikke opsigelsestidspunktet, der afgør, fra hvilket tidspunkt 3-måneders-perioden (”minimalerstatningsperioden”) skal regnes.

Hvis medarbejderen er fritstillet i en længere periode end minimalerstatningsperioden, har medarbejderen kun ret til yderligere løn, hvis medarbejderen samlet set lider et tab i opsigelsesperioden.


Eksempel 1
En medarbejder er ansat hos dig til en månedsløn på 40.000 kr. Medarbejderen bliver opsagt og fritstillet den 31. januar med seks måneders varsel og fratræder den 31. juli. Medarbejderen bliver ansat hos ny arbejdsgiver den 1. april til en månedsløn på 21.000 kr. Minimalerstatningen på tre måneders løn af 40.000 kr. for februar, marts, april udgør 120.000 kr.

Den nye arbejdsgiver betaler medarbejderen løn for april, maj, juni og juli, altså fire måneder af 21.000 kr., i alt 84.000 kr.  Medarbejderen får dermed i alt  204.000 kr.

Hvis medarbejderen ikke havde fået nyt arbejde, skulle du have betalt medarbejderen seks måneders løn af 40.000 kr. eller i alt 240.000 kr. Du skal derfor betale medarbejderen differencen mellem de 204.000 kr. og 240.000 kr., det vil sige  36.000 kr. udover minimalerstatningen.


Eksempel 2
Medarbejderen er ansat hos dig til en månedsløn på 20.000 kr. Medarbejderen bliver opsagt og fritstillet den 31. januar med fem måneders varsel og fratræder den 30. juni. Medarbejderen bliver ansat hos ny arbejdsgiver den 1. marts til en månedsløn på 21.000 kr.

Du skal betale medarbejderen minimalerstatningen på tre måneder af 20.000 kr. for februar, marts og april, i alt 60.000 kr. Den nye arbejdsgiver betaler medarbejderen løn for marts, april, maj og juni, det vil sige fire måneder af 21.000 kr., i alt 84.000 kr. Medarbejderen får dermed i alt 144.000 kr.

Havde medarbejderen ikke fået nyt arbejde, skulle du have betalt medarbejderen fem måneders løn af 20.000 kr. pr. måned eller i alt 100.000 kr.

Medarbejderen har dog tjent 44.000 kr. mere i opsigelsesperioden på grund af det nye arbejde og har derfor ikke ret til yderligere løn fra dig end minimalerstatningen.


Medarbejderens eget ønske om fritstilling
Hvis medarbejderen selv ønsker at blive fritstillet, kan I aftale, at der kan ske modregning fra første dag. Derved er det muligt at se bort fra kravet om minimalerstatning.

I den forbindelse er det vigtigt, at du som arbejdsgiver kan dokumentere, at det er medarbejderen selv, der har ønsket at blive fritstillet. Det kan du gøre ved at skrive i en fratrædelsesaftale, at der kan ske modregning straks.


Hvordan kommer du videre?
Hvis I vil sikre jer, at jeres ansættelseskontrakter, opsigelser og andre personalemæssige forhold er juridisk i orden, så lad os hjælpe jer.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
27/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
12/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
19/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
27/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted