Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejderen kunne godt blæse og have mel i munden

IUNO
07/02/2024
Medarbejderen kunne godt blæse og have mel i munden
IUNO logo
En medarbejder fortalte sin virksomhed, at hun var gravid. To måneder efter blev barselsvilkårene ændret fra løn under barsel til ret til dagpenge. Landsretten mente, at medarbejderen havde accepteret de nye vilkår, og at ændringen ikke var i strid med reglerne om ligebehandling. Det var Højesteret uenig i, og hun fik derfor en godtgørelse på 50.000 kr.

En ufaglært operatør var omfattet af en overenskomst, som gav ret til løn under barsel efter Industriens Overenskomst. Overenskomsten gav virksomheden ret til at foretage ændringer uden varsel, medmindre ændringerne var omfattende. Virksomheden og medarbejderen havde et gensidigt opsigelsesvarsel på en dag.


Medarbejderen fortalte virksomheden, at hun var gravid og omkring to måneder efter, blev det varslet, at der ikke længere var ret til barsel efter Industriens Overenskomst. Årsagen til ændringen var, at der havde været intern tvivl om rettighederne. Ændringens konsekvens var, at medarbejderen fik cirka 400 kr. mindre per måned under sin barsel.


På trods af ændringen fortsatte medarbejderen med at arbejde og gik så på barsel cirka tre måneder efter. Samme dag klagede medarbejderen til Ligebehandlingsnævnet og erklærede, at hun så sig som opsagt med tilbudt ansættelse på det ændrede vilkår. Hun vendte tilbage til sit arbejde efter sin barsel.

Klagen var handling

Højesteret var enig med landsretten i, at vilkårsændringen var væsentlig. Det var på grund af ændringens karakter og den korte tidsmæssige sammenhæng mellem, at medarbejderen fortalte, at hun var gravid. Virksomheden kunne ikke bevise, at ændringen ikke var på grund af hendes barsel. Det var derfor i strid med reglerne om ligebehandling, så hun fik 50.000 kr. i godtgørelse.


Medarbejderen havde ikke mistet sin ret til godtgørelse på trods af, at hun havde arbejdet cirka tre måneder under de nye vilkår. Hun klagede til Ligebehandlingsnævnet samme dag, hun gik på barsel, og gjorde det også klart for virksomheden, at hun ikke accepterede ændringen.

IUNO mener

Sagen viser, at medarbejdere godt kan have ret til godtgørelse på grund af brud på reglerne om ligebehandling, selvom de fortsætter med at arbejde under vilkårene under og efter barslen. Hvis der går for lang tid, kan medarbejdere miste retten som følge af passivitet. Som udgangspunkt forældes medarbejderes krav til kompensation efter fem år.


IUNO anbefaler, at I som virksomhed er opmærksomme på, om en ændring er væsentlig, før den indføres. Det er især, hvis medarbejderen er yderligere beskyttet som følge af reglerne om ligebehandling. Hvis ændringen er væsentlig, kræver det medarbejderens samtykke eller et varsel svarende til medarbejderens opsigelsesvarsel.


Vi har tidligere skrevet om sagen, da den var i landsretten, her.


[Højesterettens afgørelse af den 18. januar 2024 i sag BS-22779/2023-HJR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted