Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejder kunne bortvises for at lyve og holde juleaften tidligt

IUNO
21/03/2022
Medarbejder kunne bortvises for at lyve og holde juleaften tidligt
IUNO logo
Når vagtskemaet ikke passer, kan det være fristende selv at bytte rundt, så arbejdstiden passer med fritidsplanerne. Det kan dog få konsekvenser. Det bekræftede Retten i Hjørring i en sag, hvor en medarbejder blev bortvist, efter hun gik tidligt hjem fra sin vagt juleaften og fik en anden til at tage over. Ledelsen havde ikke godkendt vagtbyttet, og havde forklaret hende, at vagten ikke kunne deles op.

En hjemmevejleder, som arbejdede i et botilbud, skulle arbejde juleaften fra kl. 7 - 22. For at kunne komme tidligere hjem aftalte hun imidlertid med nattevagten, som skulle tage over for hende, at han allerede skulle komme kl. 19:30. Da han kom, gik hun hjem.


Medarbejderen fortalte ikke nogen om vagtbyttet. I stedet løj hun og noterede, hvad der var sket efter kl. 19.30 og hvilke arbejdsopgaver, hun havde lavet, selvom hun slet ikke havde været på arbejde på det tidspunkt.


Helt tilfældigt opdagede ledelsen, at hun var gået før hendes vagt sluttede. Da hun blev konfronteret, benægtede hun det. Først da hun blev kaldt ind til en samtale senere, indrømmede medarbejderen, at hun var gået tidligt. Herefter blev hun bortvist.


Retten skulle herefter tage stilling til, om medarbejderen lovligt kunne bortvises.


Medarbejderen havde slettet sine spor

Retten lagde vægt på, at medarbejderen efter et personalemøde i efteråret vidste, at man ikke kunne dele vagten på juleaften op på grund af de særlige behov på bostedet. Da medarbejderen trods det valgte at gå tidligt, tilsidesatte hun groft sine forpligtelser. Medarbejderen kunne derfor lovligt bortvises, selvom hun aldrig tidligere havde fået hverken advarsler eller påtaler.


Retten understregede i sin vurdering, at medarbejderen ikke havde orienteret nogen om vagtbyttet, og at hun derfor havde fået løn for de timer, hun ikke havde holdt juleaften i stedet for at arbejde. Samtidig bemærkede retten, at det opfundne notat, medarbejderen havde skrevet for tiden efter kl. 19.30, spillede en stor rolle. Årsagen var, at notatets oplysninger var vigtige for både ledelsen og de andre ansattes arbejde med bostedets borgere.


Bortvisningen var derfor lovlig, selvom medarbejderen under sagen havde peget på, at det var helt normalt for alle ansatte at tilsidesætte interne regler for vagtbytte.


IUNO mener

Sagen viser, at en bortvisning efter omstændighederne kan være lovlig, hvis en medarbejder handler i direkte strid med interne regler. Udgangspunktet er nemlig, at virksomhedens ansatte skal udføre det arbejde, de er ansat til, efter de instrukser og retningslinjer som virksomheder har på plads. Hvis medarbejderne herefter endda lyver om at overholde reglerne, kan det gøre sagen værre for den pågældende, især hvis medarbejderen med løgnen får en uberettiget gevinst.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at det kan spille en rolle for en bortvisnings lovlighed, om virksomheden kan pege på interne retningslinjer, som er overtrådt. Virksomheder bør derfor altid sikre, at medarbejderne har modtaget, læst og forstået virksomhedens politikker og instrukser.


[Retten i Hjørrings dom i sag BS-12198/2021-HJO af 18. januar 2022]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted