Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejder i fertilitetsbehandling blev ikke forskelsbehandlet

IUNO
05/04/2022
Medarbejder i fertilitetsbehandling blev ikke forskelsbehandlet
IUNO logo
Ligebehandlingsnævnet kom i en ny sag frem til, at det ikke var ulovlig forskelsbehandling at opsige en medarbejder i fertilitetsbehandling. Virksomheden havde nemlig allerede tænkt på at opsige medarbejderen, inden hun fortalte om sin fertilitetsbehandling. Opsigelsen var herefter begrundet i, at medarbejderen lavede fejl, talte grimt og spredte dårlig stemning i afdelingen. Det var blandt andet bevist i flere e-mails.

En kampagneleder med ansvar for forskellige dagligdagsvarer begyndte allerede et par måneder inde i sin ansættelse at få klager over den stemning hun skabte på sin afdeling og påtaler for de fejl hun lavede i sit arbejde.


Hun havde løbende samtaler med sin leder, som en del af hendes opstart i virksomheden, og i den forbindelse delte hun, at hun var i fertilitetsbehandling. Samtidig delte hun, at hun havde været gravid, men desværre hurtigt havde fået en abort.


Halvanden måned efter hun fortalte om sin fertilitetsbehandling, blev hun opsagt. Medarbejderen mente herefter, at hun havde været udsat for ulovlig forskelsbehandling.


Virksomheden havde allerede forberedt opsigelsen

Ligebehandlingsnævnet slog fast, at medarbejderen ikke var blevet opsagt på grund af fertilitetsbehandlingen. Opsigelsen var derfor ikke ulovlig forskelsbehandling.


Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på, at medarbejderen i løbet af sin ansættelse lavede flere fejl. Hun tog for eksempel fejl af vigtige beløb i sine kampagner og kunne ikke nå sine deadlines. Det betød, at hun fik mindre ansvar og færre opgaver. Derudover klagede hendes kollegaer over, at hun skabte dårlig stemning i afdelingen, fordi hun råbte højt, skældte ud og talte grimt.


Virksomheden undersøgte derfor muligheden for at opsige hende allerede cirka en måned inden, at hun fortalte om fertilitetsbehandlingen. Det kunne virksomheden dokumentere ved, at en leder havde set nærmere på hendes anciennitet, og hvad lederen skulle være opmærksom på, hvis medarbejderen skulle opsiges. Alt stod nemlig i en række interne e-mails.


IUNO mener

For at medarbejdere er beskyttet mod opsigelse på grund af fertilitetsbehandling kræver det, at fertilitetsbehandlingen er startet. Hvis medarbejdere kun er i gang med at undersøge mulighederne for behandling, er de altså ikke beskyttet mod ulovlig forskelsbehandling. Sagen viser, at der dog alligevel er adgang til at opsige medarbejdere, selvom de er startet i fertilitetsbehandling, så længe opsigelsen ikke skyldes selve behandlingen. Det spiller dog en stor rolle, om virksomheder kender til fertilitetsbehandlingen, når de planlægger opsigelsen, og om de kan vise, at opsigelsen skyldes andre grunde end behandlingen.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at reglerne om omvendt bevisbyrde som udgangspunkt vil finde anvendelse. Det kan gøre det svært at bevise, at der ikke er sket ulovlig forskelsbehandling. IUNO anbefaler, at virksomheder altid husker løbende at dokumentere, hvis de planlægger at opsige en medarbejder. Det kan nemlig være relevant, hvis der skulle opstå uenigheder.


[Ligebehandlingsnævnets afgørelse i KEN nr 9218 af 23. februar 2022]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted