Det er for sent at fortælle om sit handicap efter en opsigelse. Hvis en medarbejder ønsker, at arbejdsgiver skal tage hensyn til et handicap, har medarbejderen en oplysningspligt.
Sagen kort
En laborant blev opsagt i prøvetiden, fordi laboranten ikke kunne løse de opgaver, der var knyttet til stillingen.
Efter opsigelsen oplyste laboranten, at han havde en hjerneskade, som ifølge Center for Hjerneskade medførte forringet indlæring, hukommelse, overblik, opmærksomhed og tempo. Han mente derfor, at opsigelsen var udtryk for forskelsbehandling på grund af handicap.
Ligebehandlingsnævnet udtaler imidlertid, at der ikke er tale om forskelsbehandling, fordi arbejdsgiver hverken havde og heller ikke burde have haft kendskab til laborantens handicap. Derfor havde arbejdsgiver heller ikke mulighed for at træffe relevante tilpasningsforanstaltninger.
Dansk Erhverv vurderer
Det er godt, at Ligebehandlingsnævnet med afgørelsen slår fast, at en arbejdsgiver ikke skal tage hensyn til et handicap, som arbejdsgiver ikke er bekendt med. Medarbejderen har altså efter omstændighederne en selvstændig oplysningspligt om handicap. Det er imidlertid vigtigt at fastslå, at det ikke alene er afgørende om en arbejdsgiver reelt kender til handicappet, men også om arbejdsgiver burde kende til handicappet.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →