Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Må virksomheder overvåge, om medarbejderne overholder persondatareglerne?

Må virksomheder overvåge, om medarbejderne overholder persondatareglerne?
IUNO logo


Virksomheder der behandler persondata skal have tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger på plads for at overholde persondatareglerne. Nogle virksomheder og kommuner har taget pligten meget alvorligt og kontrolleret medarbejderne via skjult overvågning. Men hvor langt må virksomheder gå for at sikre overholdelse af persondatareglerne, uden at de krænker medarbejdernes rettigheder?



Selvom de fleste virksomheder har udarbejdet omfattende politikker og procedurer for at sikre, at de overholder persondatareglerne, er det ikke tilstrækkeligt, hvis medarbejderne ikke overholder reglerne i det daglige.

Virksomheder kan sikre, at de overholder reglerne ved for eksempel at udføre stikprøvekontroller, teste eller overvåge medarbejderens håndtering af persondata i hverdagen. Medarbejdernes arbejdsredskaber som telefon, tablets, GPS’er og computere gør det også muligt at foretage overvågning på mange forskellige måder. Virksomheder skal dog i alle tilfælde være opmærksomme på både persondata- og ansættelsesretlige regler.


Undercover overvågning af medarbejdernes behandling


Et par nyere sager illustrerer, at det er vigtigt at huske medarbejdernes rettigheder i forbindelse med overvågningen. En kommune fik for eksempel et sikkerhedsfirma til at gå undercover i et forsøg på at få en folkeskoles medarbejdere til at udlevere persondata. En anden kommune hyrede samme sikkerhedsfirma til at teste kommunens sikkerhedsforanstaltninger. Kontrollen skete blandt andet med skjult kamera og i et forsøg på at få adgang til persondata ved at sætte USB-stiks i computere på stedet.

I begge sager var medarbejderne ikke blevet oplyst om overvågningen, der både var i strid med persondatereglerne og ansættelsesretten.


Må virksomheder bruge overvågning til kontrol?


Muligheden for at indføre kontrolforanstaltninger er en del af virksomheders ledelsesret. Virksomheder har derfor som udgangspunkt ret til at overvåge og kontrollere sine medarbejdere.

Ved overvågning er det dog vigtigt, at virksomheder sikrer, at:

  • Persondatareglerne overholdes

  • Kontrollen er sagligt begrundet

  • Kontrollen er proportionel i forhold til det formål, som virksomheden ønsker at opnå

  • Medarbejderen på forhånd er informeret om, at gennemgang kan eller vil ske


Overvågning af medarbejdere indeholder ofte persondata - for eksempel en tv-optagelse, som medarbejderen indgår i eller en sporing af medarbejderens færden ved GPS-tracking. Virksomheder skal derfor overholde persondatareglerne i sådanne tilfælde.

Efter persondatareglerne kræver overvågning først og fremmest et lovligt grundlag. Det kan efter omstændighederne for eksempel være virksomheders legitime interesse eller retlige forpligtelser. Derudover skal de grundlæggende behandlingsprincipper, opbevarings- og formålsbegrænsning, gennemsigthed etc., også overholdes. Sidst men ikke mindst gælder reglerne om oplysningspligt. Medarbejderne skal derfor oplyses om, at overvågningen finder sted samt overvågningens formål og betingelser – som udgangspunkt inden overvågningen iværksættes.

Udover persondatareglerne kan der være særlige regler, som virksomheder skal være opmærksomme på, for eksempel straffelovens regler om brevhemmelighed, hvis der er tale om gennemgang af private e-mails og SMS’er og lov om tv-overvågning, hvis der er tale om tv-overvågning.


IUNO mener


Virksomheder kan på forskellige måder overvåge, om medarbejderne overholder interne politikker og retningslinjer om behandling af persondata. Det er dog vigtigt, at virksomheder er opmærksomme på at overholde både ansættelsesretlige regler om overvågning af medarbejdere, persondataregler, straffeloven og lov om tv-overvågning. Derudover kan der også være regler om overvågning i en eventuel overenskomst.

IUNO anbefaler desuden, at virksomheder som har en persondatapolitik også sikrer, at medarbejderne modtager den rette træning, så medarbejderne også i det daglige arbejde lever op til persondatareglerne



Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ret til indsigt i oplysninger på utilsigtet modtager
Ret til indsigt i oplysninger på utilsigtet modtager
11/11/2024
Persondata
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Meta giver brugerne flere valgmuligheder
Meta giver brugerne flere valgmuligheder
18/11/2024
Persondata
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune får kritik for deres sikkerhedsprocedurer
Kommune får kritik for deres sikkerhedsprocedurer
19/11/2024
Persondata, Compliance
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted