Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ligebehandlingsnævnet: Lige løn under forældreorlov til begge forældre

NJORD Law Firm
13/05/2018
Ligebehandlingsnævnet: Lige løn under forældreorlov til begge forældre

Ligebehandlingsnævnet har i en ny afgørelse fastslået, at forskel i løn i forbindelse med morens og farens afholdelse af forældreorlov er i strid med ligelønsloven. Ifølge Ligebehandlingsnævnet er positiv forskelsbehandling af mødre derfor ikke berettiget, når det kommer til forældrenes ret til løn under forældreorlov.I den konkrete sag skulle Ligebehandlingsnævnet tage stilling til, hvorvidt en virksomheds barselspolitik var udtryk for ulovlig forskelsbehandling på grund af køn. Det fremgik af barselspolitikken, at kvindelige medarbejdere − afhængig af deres anciennitet − havde ret til fuld løn i mellem to og tolv uger i forældreorlovsperioden, mens mandlige medarbejdere i samme periode alene havde ret til 26.000 kr. om måneden i seks uger.

Virksomhedens barselspolitik stillede dermed fædre væsentligt ringere end mødre. Dette ulige lønforhold blev påklaget til Ligebehandlingsnævnet af en mandlig medarbejder.


Ligebehandlingsnævnet: Lønmæssig forskelsbehandling er i strid med ligelønsloven


Ligebehandlingsnævnet henviste i sin afgørelse til ligelønsloven, ifølge hvilken der ikke på grund af køn må ske lønmæssig forskelsbehandling. Nævnet lagde herefter til grund, at bestemmelserne om forældreorlov i barselspolitikken var i strid med ligelønsloven.


Afgørelsen viser, at …


… ulige lønforhold under forældreorlov er i strid med ligelønsloven. Det betyder, at fædre skal tilkendes samme lønmæssige retsstilling som mødre i forbindelse med afholdelsen af forældreorlov.

Retspraksis har tidligere taget stilling til spørgsmålet om positiv forskelsbehandling af mødre i forbindelse med fordeling af barsel og orlov, hvilket var tilladt. Årsagen hertil er, at det ikke er de samme biologiske behov eller øvrige objektive omstændigheder, der gør sig gældende ved spørgsmålet om løn under orlov som ved fordeling af orlov.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
NJORD Law Firm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted