Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lige piloter flyver bedst

IUNO
22/11/2023
Lige piloter flyver bedst
IUNO logo
Et tysk flyselskab var omfattet af en overenskomst, der havde en regel om tillægsløn for arbejde udover det, som piloterne var ansat til. Tærsklen var den samme, uanset om medarbejderne arbejdede deltid eller fuldtid. EU-Domstolen kom frem til, at det var ulovlig forskelsbehandling, at medarbejdere på deltid først fik overarbejdsbetaling, når de havde overskredet tærsklen for fuldtidsmedarbejdere. Det kan have stor betydning for ordninger om overarbejdsbetaling i andre medlemslande.

En pilot havde været ansat i et tysk flyselskab siden 2001. Han havde været ansat på deltid siden 2010, hvor han arbejdede 90 % af tiden i forhold til en pilot på fuldtid. Hans løn var derfor også nedsat med 10 % i forhold til en pilot på fuldtid.


Medarbejderen var omfattet af en overenskomst, der fastslog, at medarbejdere der fløj mere, end hvad en medarbejder på fuldtid var ansat til fik overarbejdsbetaling. Medarbejderen mente, at tærsklen forholdsmæssigt burde være sat lavere for deltidsmedarbejdere, så de fik overarbejdsbetaling, når de arbejdede mere, end de var ansat til.


Den tyske arbejdsret gav først medarbejderen medhold, men en senere ankesag kom frem til det modsatte. Den tyske domstol spurgte derfor EU-Domstolen, om det var lovligt at have samme tærskel for overarbejdsbetaling for medarbejdere på deltid og fuldtid.

Samme vilkår var forskelsbehandling

EU-Domstolen vurderede, at det var ulovlig forskelsbehandling, at medarbejdere på deltid havde samme tærskel for overarbejdsbetaling som dem på fuldtid.


Det er forbudt at forskelsbehandle medarbejdere på baggrund af, om de arbejder deltid eller fuldtid, medmindre forskelsbehandlingen er objektivt begrundet. Forskelsbehandlingen blev forsøgt begrundet i at kompensere medarbejderne for den særlige arbejdsbyrde, der belastede deres helbred, når de arbejdede mere end fuldtidstærsklen. Forskelsbehandlingen var også forsøgt objektivt begrundet i, at medarbejderne først skulle aflønnes, når de arbejdede i et urimeligt omfang. Begrundelsen var, at der først var tale om et urimeligt omfang, når de nåede over fuldtidstærsklen. Det skulle samtidig afskrække virksomheder fra, at få medarbejderne til at arbejde mere end fuld tid.

IUNO mener

Princippet om at have samme tærskel for hvornår medarbejdere på deltid og fuldtid modtager overarbejdsbetaling eksisterer i mange kollektive overenskomster. Dommen siger, at forskelsbehandlingen er ulovlig, medmindre den er objektivt begrundet.


Det er stadig uklart, hvordan dommen konkret vil ændre det danske arbejdsmarked, men det må antages, at der vil blive foreslået ændringer i nogle overenskomster.


IUNO anbefaler, at virksomheder giver forholdsmæssigt tilsvarende vilkår til medarbejdere, der arbejder deltid i forhold til fuldtid. Der er ikke regler for, hvordan virksomheder skal give vilkår forholdsmæssigt, når det ikke er deleligt. Det kan eksempelvis være, når der er tale om en hjemmearbejdsplads. Hvis vilkåret kan omregnes til kontantværdi, skal virksomheden formentligt kompensere deltidsmedarbejderen.


[EU-Domstolens dom af den 19. oktober 2023 i sag C-660/20]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
27/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
12/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted