Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lensafløsningen ’spøger’ fortsat på flere danske herregårde og godser

Bech Bruun
13/01/2022
Lensafløsningen ’spøger’ fortsat på flere danske herregårde og godser
Bech Bruun logo
Lensafløsningen i 1919 gjorde op med fideikommiserne, men påvirker den dag i dag stadig nogle herregårde og godser. Eksempelvis i en verserende sag, hvor to danske museer har køberet til en anselig mængde kostbart indbo og kunst.

En lang række af Danmarks største herregårde og godser var fra den tidlige enevælde blevet samlet i fideikommiser, som enten var grevskaber, baronier eller stamhuse. Disse herregårde og godser gik udelt videre i arv til førstefødte søn, og det medførte, at førstefødte søn var besidder og ikke ejer.


Grundloven i 1849 var starten til at gøre op med fideikommiserne, og ved lensafløsningen i 1919 overgik grevskaberne, baronierne og stamhusene til ’frit’ ejerskab til de hidtidige ’besiddere’ mod betaling af en betydelig afgift til staten.


I den forbindelse blev der på flere herregårde og godser afgivet kostbart indbo og kunst til danske museer som en del af betalingen af afgiften til staten – flere steder kombineret med forkøbsretter og køberetter til andet kostbart indbo og kunst senere. Disse aftaler blev tinglyst som servitutter på ejendommene, uagtet der ikke var tale om en råden over den faste ejendom, som ellers i dag er en betingelse for at tinglyse en servitut.


Flere af de aftaler og servitutter eksisterer fortsat i dag over 100 år senere, hvor de af ejerne ofte anses som fortsat at være både byrdefulde og urimelige.


Verserende sag om to danske museer

Bech-Bruun er involveret i en verserende sag, hvor to danske museer har køberet til en anselig mængde kostbart indbo og kunst til en værdi, der i dag svarer til få promille af markedsværdien. Køberetten vil i 2022 blive aktualiseret grundet særlige begivenheder.


Det overordnede juridiske spørgsmål i den konkrete sag er, dels om den nuværende ejer overhovedet er part i denne aftale, da den nuværende ejer aldrig har tiltrådt aftalen, og dels om aftalen kan tilsidesættes efter den særlige bestemmelse i aftalelovens § 36.


Aftalelovens § 36 giver i særlige tilfælde mulighed for, at en aftale kan ændres eller tilsidesættes helt eller delvist, hvis det vil være urimeligt eller i strid med redelig handlemåde at gøre den gældende.


Den pågældende aftale i den konkrete sag skal nu forhandles med lenskontrollen og de to museer, som har køberetten. Men henset til den meget betydelige afvigelse mellem værdien, som køberetten kan udøves til, og den nuværende markedsværdi, må det forventes, at sagen ender ved domstolene.


Det vil i givet fald være første gang, at gyldigheden af forkøbsretter og køberetter til kostbart indbo og kunst fra lensafløsningen skal prøves, og sagen kan potentielt have stor betydning for de andre lignede aftaler, der forligger rundt omkring på danske herregårde og godser.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted