Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lejen i et erhvervslejemål kunne ikke forhøjes til markedslejen

Bech Bruun
11/06/2015
Lejen i et erhvervslejemål kunne ikke forhøjes til markedslejen
Lejen i et erhvervslejemål, hvor lejekontrakten var indgået i 1993, og det var aftalt, at lejen kunne reguleres med ændringen i nettoprisindekset, kunne ikke forhøjes til markedsleje. Det har Højesteret afgjort, fordi det ikke udtrykkeligt fremgik af lejekontrakten, at der kunne kræves markedslejeregulering ud over pristalsreguleringen.

Et erhvervslejemål blev udlejet fra 1993, og var derfor omfattet af reglerne i den daværende erhvervslejereguleringslov, der regulerer lejemål, der er indgået i perioden fra den 1. januar 1992 til den 31. december 1999.

Efter en årrække, hvor lejen var blevet reguleret i henhold til ændringen i nettoprisindekset, ønskede udlejer  at forhøje lejen til markedslejen. Lejer gjorde indsigelse mod lejeforhøjelsen og gjorde gældende, at da der var aftalt uopsigelighed, skulle en ret til forhøjelse til markedsleje have hjemmel i lejekontrakten. Lejeren argumenterede for, at når det var aftalt, at lejen blev pristalsreguleret, skulle det udtrykkeligt fremgå af kontrakten, at lejen derudover skulle kunne forhøjes til markedsleje.

Højesterets afgørelse 
Højesteret udtalte – med henvisning til Højesterets dom af 19. december 2013 – at ordet ”udtrykkeligt” skal forstås sådan, at det skal fremgå af lejeaftalen med tilstrækkelig tydelighed, at udlejer tillige kan kræve lejeregulering efter lejelovgivningens regler om fastsættelse af lejen til det lejedes værdi.

Den konkrete lejekontrakt indeholdt kun indirekte henvisninger til erhvervslejereguleringslovens regler om det lejedes værdi, hvilket ifølge både landsretten og Højesteret ikke var tilstrækkeligt til at opfylde lovens krav om udtrykkelighed.

Udlejer kunne derfor ikke regulere lejen til markedslejen.

Bech-Bruuns kommentarer 
Højesteret fastslår med sin dom, at der stilles strenge krav til fortolkningen af ”udtrykkelighedskravet”. Dette gælder også for udformningen af en lejekontrakt, der er indgået i perioden den 1. januar 1992 til den 31. december 1999, hvis en lejeregulering skal kunne foretages til både markedslejen samt i henhold til nettoprisindekset.

Hvis en sådan lejekontrakt ikke opfylder de strenge krav om udtrykkelighed, kan en lejeregulering til markedslejen kun foretages, hvis udlejer og lejer kan blive enige om det i et tillæg til lejekontrakten.

Højesteret henviser i afgørelsen til Højesterets afgørelse i U.2014.909 om fortolkningen af ”udtrykkelighedskravet” i en anden situation.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted