Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Landsretten: “Venligsindet” kreditor havde ikke stemmeret

Horten
19/02/2019
Landsretten: “Venligsindet” kreditor havde ikke stemmeret
Horten logo"Venligsindet" kreditors krav, der var erhvervet fra nærtstående, kunne ikke tillægges stemmeret ved afstemning om rekonstruktionsplan.

Landsretten har for nyligt taget stilling til, hvorvidt et krav, der tidligere havde tilhørt skyldners nærtstående, var stemmeberettiget under en afstemning om en rekonstruktionsplan. Overdragelse af kravet var sket til en anden "venligsindet" kreditor umiddelbart før indledning af rekonstruktionen.


Rekonstruktionsforslag og stemmeregler


En rekonstruktion går grundlæggende ud på at gennemføre en tvangsakkord og/eller en virksomhedsoverdragelse af hele eller dele af skyldners virksomhed. Kreditorerne skal stemme om rekonstruktionsforslaget og dermed er det kreditorerne, der bestemmer, om rekonstruktion skal gennemføres. Hvis ikke rekonstruktionsforslaget vedtages, går skyldner automatisk konkurs.

Afstemning om rekonstruktionsforslaget gennemføres på et møde i skifteretten, hvor kreditorerne som udgangspunkt stemmer efter størrelsen af deres krav. Skyldners største kreditorer har så at sige mere magt end de mindre kreditorer.

Der gælder dog en række modifikationer til, hvilke krav og kreditorer der har stemmeret. Eksempelvis giver krav, der tilhører skyldners nærtstående, ikke stemmeret. Skyldners nærtstående kan eksempelvis være familiemedlemmer, personer og selskaber, der ejer en væsentlig del af skyldnerselskabet eller disses nærtstående. Det kan også være selskaber, der indgår i samme koncern som skyldner. Fælles for disse gælder, at der er eller kan være en vis personlig eller økonomisk tilknytning til skyldner. Afgørelsen af, om der foreligger en nærtstående relation, må som udgangspunkt afgøres efter forholdene på afstemningstidspunktet.

Nærtstående kan dermed ikke stemme en rekonstruktion igennem.


Skifteretten: "Venligsindet" kreditor havde ikke stemmeret


I sagen for landsretten havde SKAT afslået at medvirke til en akkord og havde varslet indgivelse af konkursbegæring mod skyldner. Kort tid herefter anmodede skyldner om indledning af rekonstruktionsbehandling. Der havde ikke været nogen erhvervsmæssig aktivitet i selskabet i en periode, men der var et skattemæssigt underskud på ca. kr. 10 mio. i selskabet, der muligvis ville kunne udnyttes fremadrettet.

De største krav mod skyldner var fra SKAT og fra et selskab, der havde købt sit krav af skyldners nærtstående dagen før begæringen om indledning af rekonstruktion. Kravet var blevet købt til kurs 4,71.

Der afholdtes møde i skifteretten med henblik på afstemning om rekonstruktionsforslag indeholdende en akkord, hvor kreditorerne blev tilbudt 8% af deres krav til fuld og endelig afgørelse. Selskabets krav var udslagsudgivende for udfaldet af afstemningen. SKAT protesterede mod, at selskabets krav blev tillagt stemmeret. SKAT mente ikke, at overdragelsen af kravet var forretningsmæssigt begrundet, og derfor var der reelt var tale om en omgåelse af stemmereglerne om nærtståendes fordringer. Skifteretten var enig med SKAT. Rekonstruktionsforslaget blev derfor ikke vedtaget, og skyldner blev erklæret konkurs. Skyldner kærede straks afgørelsen til landsretten.


Landsretten stadfæster dommen – skyldner erklæres konkurs


Landsretten lagde vægt på, at SKAT ved varslingen forud for rekonstruktionen havde afslået at medvirke til en akkord. Dette sammenholdt med, at selskabet og skyldner var gode bekendte, betød, at det var skyldner, som skulle bevise, at der ved overdragelse af kravet til selskabet var tale om en sædvanlig forretningsmæssig disposition.

Dette fandtes ikke godtgjort af skyldner, og kravet tilhørende skyldners "venligsindede" kreditor kunne derfor ikke tillægges stemmeret. Det betød, at skifterettens beslutning om at erklære skyldner konkurs blev stadfæstet af landsretten.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
20/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Fast ejendom og entreprise
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
23/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Finansiering og bankret
Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere vedtaget
Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere vedtaget
18/12/2023
Finansiering og bankret, Insolvens og rekonstruktion
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
14/03/2024
Selskabsret, Insolvens og rekonstruktion
Nyt lovforslag om revision af konkurskarantænereglerne: Adgang til konkurskarantæneregistret
Nyt lovforslag om revision af konkurskarantænereglerne: Adgang til konkurskarantæneregistret
20/03/2024
Insolvens og rekonstruktion
Opdatering på EU-Kommissionens forslag om maksimal betalingsfrist
Opdatering på EU-Kommissionens forslag om maksimal betalingsfrist
15/05/2024
EU-ret, Insolvens og rekonstruktion, Kontraktret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted