Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Landsretten: “Venligsindet” kreditor havde ikke stemmeret

Horten
19/02/2019
231
Landsretten: “Venligsindet” kreditor havde ikke stemmeret
Horten logo"Venligsindet" kreditors krav, der var erhvervet fra nærtstående, kunne ikke tillægges stemmeret ved afstemning om rekonstruktionsplan.

Landsretten har for nyligt taget stilling til, hvorvidt et krav, der tidligere havde tilhørt skyldners nærtstående, var stemmeberettiget under en afstemning om en rekonstruktionsplan. Overdragelse af kravet var sket til en anden "venligsindet" kreditor umiddelbart før indledning af rekonstruktionen.


Rekonstruktionsforslag og stemmeregler


En rekonstruktion går grundlæggende ud på at gennemføre en tvangsakkord og/eller en virksomhedsoverdragelse af hele eller dele af skyldners virksomhed. Kreditorerne skal stemme om rekonstruktionsforslaget og dermed er det kreditorerne, der bestemmer, om rekonstruktion skal gennemføres. Hvis ikke rekonstruktionsforslaget vedtages, går skyldner automatisk konkurs.

Afstemning om rekonstruktionsforslaget gennemføres på et møde i skifteretten, hvor kreditorerne som udgangspunkt stemmer efter størrelsen af deres krav. Skyldners største kreditorer har så at sige mere magt end de mindre kreditorer.

Der gælder dog en række modifikationer til, hvilke krav og kreditorer der har stemmeret. Eksempelvis giver krav, der tilhører skyldners nærtstående, ikke stemmeret. Skyldners nærtstående kan eksempelvis være familiemedlemmer, personer og selskaber, der ejer en væsentlig del af skyldnerselskabet eller disses nærtstående. Det kan også være selskaber, der indgår i samme koncern som skyldner. Fælles for disse gælder, at der er eller kan være en vis personlig eller økonomisk tilknytning til skyldner. Afgørelsen af, om der foreligger en nærtstående relation, må som udgangspunkt afgøres efter forholdene på afstemningstidspunktet.

Nærtstående kan dermed ikke stemme en rekonstruktion igennem.


Skifteretten: "Venligsindet" kreditor havde ikke stemmeret


I sagen for landsretten havde SKAT afslået at medvirke til en akkord og havde varslet indgivelse af konkursbegæring mod skyldner. Kort tid herefter anmodede skyldner om indledning af rekonstruktionsbehandling. Der havde ikke været nogen erhvervsmæssig aktivitet i selskabet i en periode, men der var et skattemæssigt underskud på ca. kr. 10 mio. i selskabet, der muligvis ville kunne udnyttes fremadrettet.

De største krav mod skyldner var fra SKAT og fra et selskab, der havde købt sit krav af skyldners nærtstående dagen før begæringen om indledning af rekonstruktion. Kravet var blevet købt til kurs 4,71.

Der afholdtes møde i skifteretten med henblik på afstemning om rekonstruktionsforslag indeholdende en akkord, hvor kreditorerne blev tilbudt 8% af deres krav til fuld og endelig afgørelse. Selskabets krav var udslagsudgivende for udfaldet af afstemningen. SKAT protesterede mod, at selskabets krav blev tillagt stemmeret. SKAT mente ikke, at overdragelsen af kravet var forretningsmæssigt begrundet, og derfor var der reelt var tale om en omgåelse af stemmereglerne om nærtståendes fordringer. Skifteretten var enig med SKAT. Rekonstruktionsforslaget blev derfor ikke vedtaget, og skyldner blev erklæret konkurs. Skyldner kærede straks afgørelsen til landsretten.


Landsretten stadfæster dommen – skyldner erklæres konkurs


Landsretten lagde vægt på, at SKAT ved varslingen forud for rekonstruktionen havde afslået at medvirke til en akkord. Dette sammenholdt med, at selskabet og skyldner var gode bekendte, betød, at det var skyldner, som skulle bevise, at der ved overdragelse af kravet til selskabet var tale om en sædvanlig forretningsmæssig disposition.

Dette fandtes ikke godtgjort af skyldner, og kravet tilhørende skyldners "venligsindede" kreditor kunne derfor ikke tillægges stemmeret. Det betød, at skifterettens beslutning om at erklære skyldner konkurs blev stadfæstet af landsretten.

 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 28.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændringer i konkurslovens regler om rekonstruktion på vej
Ændringer i konkurslovens regler om rekonstruktion på vej
27/10/2020
Insolvens og rekonstruktion
Forslag fra Konkursrådet om ændring af reglerne om rekonstruktion
Forslag fra Konkursrådet om ændring af reglerne om rekonstruktion
07/10/2020
Insolvens og rekonstruktion
Nyt om konkursboets indtræden i lejeaftaler
Nyt om konkursboets indtræden i lejeaftaler
05/10/2020
Insolvens og rekonstruktion
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
15/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Undgå konkurskarantæne
Undgå konkurskarantæne
08/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Ny praksis: Afbrydelse af forældelse af fordringer
Ny praksis: Afbrydelse af forældelse af fordringer
22/04/2020
Insolvens og rekonstruktion
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted