Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Konkursrytteren må sadle om

Horten
02/10/2014
Konkursrytteren må sadle om
Sø- og Handelsrettens skifteafdeling afsagde den første kendelse om konkurskarantæne i juli 2014. For konkursrytteren betyder det, at han nu må sadle om og indrette sig på den skærpede indsats over for systematisk konkursrytteri.
Hvad er konkurskarantæne?

Konkurslovens regelsæt om konkurskarantæne trådte i kraft den 1. januar 2014. Reglernes primære formål er at forhindre de såkaldte "konkursryttere" i at udnytte reglerne om begrænset hæftelse i kapitalselskaber, hvilket i mange tilfælde har resulteret i store tab for selskabernes kreditorer.

Konkurskarantæne kan pålægges et ledelsesmedlem, som grundet groft uforsvarlig forretningsførelse anses for uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed. Karantænen indebærer, at den pågældende ikke må deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed uden at hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser. Den karantæneramte kan f.eks. ikke være direktør eller bestyrelsesmedlem i et anparts- eller aktieselskab. Karantænen pålægges som udgangspunkt for en treårig periode.

Ledelsesmedlem pålagt konkurskarantæne i en treårig periode

Skifteretten fandt, at ledelsesmedlemmets forretningsførelse havde været groft uforsvarlig, og at den pågældende var uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed. Derfor blev ledelsesmedlemmet pålagt konkurskarantæne i en treårig periode. Skifteretten baserer primært kendelsen på følgende forhold:

  • Ledelsesmedlemmet havde opretholdt driften, på trods af at de seneste fem årsrapporter var aflagt med forbehold for fortsat drift – ledelsesmedlemmet havde altså fortsat driften ud over håbløshedstidspunktet.  • Selskabet havde hovedsageligt afdraget den del af gælden, som ledelsesmedlemmet hæftede personligt for.  • Ledelsesmedlemmet havde en betydelig gæld til selskabet.  • Bogføringen var ikke opdateret, og regnskabsmaterialet var bortkommet på mystisk vis.  • Ledelsesmedlemmet havde deltaget i ledelsen i 24 selskaber, hvoraf 22 var taget under konkurs- eller tvangsopløsning.
    Det bemærkes, at ledelsesmedlemmet ikke havde svaret i sagen, og at kendelsen blev afsagt på skriftligt grundlag.


Vi følger afgørelserne i de kommende karantænesager, hvor domstolene fastlægger reglernes anvendelsesområde, og vi holder vores abonnenter opdateret på afgørelser, der bidrager til fortolkningen.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted