Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Konkurrencerådet udsteder bødeforlæg til 18 diskoteker for kartelsamarbejde

Kromann Reumert
03/01/2022
Konkurrencerådet udsteder bødeforlæg til 18 diskoteker for kartelsamarbejde
Kromann Reumert logo
18 diskoteker og deres fælles indkøbsselskab har vedtaget bødeforlæg udstedt af Konkurrencerådet for at deltage i et kartelsamarbejde, hvor diskotekerne aftalte ikke at åbne filialer i hinandens byer eller inden for en radius af 20 kilometer fra hinanden. Det er første gang, Konkurrencerådet selv udsteder bødeforlæg, efter konkurrenceloven i marts 2021 blev ændret som led i implementeringen af ECN+-direktivet.

Kort om sagen

De 18 diskoteker og deres fælles indkøbsselskab, NOX Network, havde indgået aftaler om, at de enkelte diskoteker i netværket ikke måtte åbne filialer i hinandens byer/kommuner eller inden for en afstand af 20 kilometer fra hinanden. I nogle tilfælde havde aftalerne stået på i mere end 15 år.


Bødernes størrelse − mellem 28.000 og 278.000 kr. − er lave i betragtning af overtrædelsens grovhed. Det skyldes, at bødernes størrelse fastsættes ud fra virksomhedernes samlede omsætning i det foregående år, i dette tilfælde 2020, hvor diskoteker grundet coronapandemien måtte holde lukket det meste af året. Det har desuden indgået som en formildende omstændighed, at virksomhederne selv medvirkede til at opklare sagerne.


Flere diskoteker er en del af sagskomplekset, men sagerne imod disse er altså endnu ikke afsluttet.


På mange måder ligner sagen Konkurrencerådets sag fra 2007 om de sjællandske lokalbanker, hvor et af temaerne var en bestemmelse i en samarbejdsaftale om, at den enkelte bank skulle forhåndsorientere en anden bank, hvis den første ønskede at åbne filial i den anden banks by. Det blev dengang af Konkurrenceankenævnet efterfølgende klassificeret som et "ikke klassisk kartel".


ECN+-direktivet og civile bøder

Det er første gang, Konkurrencerådet selv udsteder bødeforlæg, efter reglerne blev ændret som følge af ECN+-direktivet. Indtil da har Konkurrencerådet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen alene kunnet udstede bøder på særlige områder, hvor det skete efter delegation fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).


Konkurrenceloven blev imidlertid ændret tidligere i år, så det i dag er konkurrencemyndighederne selv, der i sager om virksomheders overtrædelse af konkurrencereglerne kan udstede bødeforlæg eller indbringe sagen for domstolene med påstand om at idømme en såkaldt "civil bøde". Da sådanne sager derfor ikke længere er af strafferetlig − men i stedet civilretlig − karakter, gælder det strafferetlige selvinkrimineringsforbud ikke for virksomhederne, jf. konkurrencelovens § 17 b.


Ændringen blev indført som led i implementeringen af ECN+-direktivet (direktiv 1/2019), hvorefter det kræves, at nationale konkurrencemyndigheder enten selv skal kunne udstede bøder til virksomheder eller kunne nedlægge bødepåstand for de nationale domstole i en ikke-strafferetlig domstolsproces. Direktivet stiller alene krav til de nationale konkurrencemyndigheders kompetencer i sager, der kan påvirke samhandlen mellem de forskellige medlemsstater. For ikke at operere med flere forskellige systemer har man i Danmark imidlertid valgt, at de ændringer, direktivet foreskriver, skal gælde i alle konkurrencesager.


Læs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelse


Læs vores nyhed om ændringen af konkurrenceloven og ECN+-direktivet


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
08/03/2024
Konkurrenceret, EU-ret
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
04/03/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
16/04/2024
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted