I den verserende "gun-jumping"-sag ved Sø- og Handelsretten har Konkurrencerådet nu accepteret EY's påstand om, at forbuddet mod præimplementering, såkaldt "gun jumping", ikke blev overtrådt ved EY's fusion med KMPG Danmark. Det sker, efter at EU-Domstolen skabte større klarhed om "gun-jumping"-forbuddets kriterier med sin præjudicielle afgørelse af 31. maj 2018.
"Gun-jumping"-sagen
Sagen handler om, hvorvidt EY og KMPG Danmark overtrådte de konkurrenceretlige regler, da KPMG Danmark opsagde sin samarbejdsaftale med det internationale KMPG-netværk, før fusionen mellem KMPG Danmark og EY var blevet godkendt af konkurrencemyndighederne.
Konkurrencerådet fandt oprindeligt, at KPMG Danmarks opsigelse af aftalen udgjorde en overtrædelse af "gun-jumping"-forbuddet. Rådets begrundelse var, at opsigelsen var fusionsspecifik og irreversibel, samt at opsigelsen i sig selv havde potentiale til at påvirke det danske marked for revisionsydelser.
EU-Domstolens præjudicielle afgørelse
EY indbragte efterfølgende Konkurrencerådets afgørelse for Sø- og Handelsretten, som anmodede EU-Domstolen om en præjudiciel udtalelse i sagen. Sø- og Handelsretten bad EU-Domstolen svare på, hvordan fusionsreglerne, herunder forbuddet mod "gun-jumping", skulle fortolkes i den givne situation.
EU-Domstolen udtalte, at kun transaktioner, der bidrager til at ændre kontrollen med målvirksomheden, er omfattet af forbuddet mod at gennemføre en fusion, inden den er godkendt. Da KPMG Danmarks opsigelse af samarbejdsaftalen ikke bidrog til en ændring i den varige kontrol med målvirksomheden, udgjorde opsigelsen, ifølge EU-Domstolen, således ikke en ulovlig førtidig gennemførelse af transaktionen. Det var dermed uden betydning, om opsigelsen potentielt kunne have en markedsmæssig påvirkning. EU-Domstolen gav derfor EY medhold i, at "gun-jumping"-forbuddet ikke var overtrådt.
Konkurrencerådets afgørelse forventes ophævet
På baggrund af EU-Domstolens afgørelse har Konkurrencerådet valgt at acceptere EY's påstand i den verserende sag ved Sø- og Handelsretten. Som en følge heraf forventes det, at rådets afgørelse om, at EY og KPMG Danmark overtrådte "gun-jumping"-forbuddet, vil blive ophævet.
Konkurrencerådet har ligeledes udtalt, at de i fremtidige "gun-jumping"-sager vil følge de kriterier, der nu er opstillet af EU-Domstolen.
Kromann Reumert ved Jens Munk Plum og Plesner ved Gitte Holtsø har bistået EY i sagen.
Læs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelse.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →