Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen afslutter sin undersøgelse af tagpapmarkedet

Kromann Reumert
13/05/2020
508
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen afslutter sin undersøgelse af tagpapmarkedet
Kromann Reumert logo

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i forlængelse af Konkurrencerådets møde den 29. april 2020 valgt at indstille sin undersøgelse af tagpapmarkedet. Afgørelsen er truffet på baggrund af Konkurrenceankenævnets afgørelse af 12. september 2018, hvor Ankenævnet tilsidesatte Konkurrencerådets tidligere afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling for Rådet. Ved beslutningen er sagen således afsluttet endeligt, uden at der er konstateret nogen konkurrenceretlig overtrædelse.


Tagpapsagen

Sagen begyndte i 2014, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen iværksatte en undersøgelse af TOR-anvisningerne og den tilhørende kontrolordning, TOR Godkendt, som var en udbredt kvalitetsnorm inden for tagpapbranchen.  Den 31. maj 2017 traf Konkurrencerådet afgørelse om, at Nordic Waterproofing A/S, Icopal Danmark ApS og de to foreninger, Danske Tagpapfabrikanters Brancheforening og Tagpapbranchens Oplysningsråd ("TOR"), skulle have afskærmet konkurrenter fra markedet ved at indføre TOR-anvisningerne som en markedsstandard. Rådet påbød i den forbindelse TOR at ophæve TOR-anvisningerne og de øvrige parter at indstille deres daværende aktiviteter i TOR.

Den 12. september 2018 tilsidesatte Konkurrenceankenævnet imidlertid Konkurrencerådets afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling. Ankenævnet understregede i den forbindelse, at tekniske standarder som udgangspunkt ikke har konkurrencebegrænsende virkninger, men tværtimod normalt vil have positive økonomiske virkninger. Der var ikke ‒ som anført af Rådet ‒ grundlag for, at det styrende hensyn ved TOR-anvisningerne og/eller TOR Godkendt var en begrænsning af konkurrencen. Dermed var der heller ikke grundlag for, at TOR-anvisningerne og/eller TOR Godkendt i sig selv kunne betragtes som så tilstrækkelig skadelig for konkurrencen, at en nærmere analyse af den retlige og økonomiske kontekst var overflødig. Ankenævnet bekræftede derimod, at TOR-anvisningerne havde haft et kvalitetssikrende formål.

Konkurrenceankenævnets afgørelse udgør et vigtigt og principielt bidrag til den retspraksis, som belyser, hvornår der kan foreligge en "til formål"- eller en "til følge-overtrædelse".  Det følger således af afgørelsen, at en eventuel udvidelse af den begrænsede kategori af aftaler, der har "til formål" at begrænse konkurrencen, kræver en tilstrækkelig undersøgelse af den økonomiske og retlige sammenhæng, aftalen indgår i. Det har EU-Domstolen også understreget ‒ senest i den nylige præjudicielle afgørelse i VISA/Mastercard-sagen.


Læs vores omtale af Konkurrenceankenævnets afgørelse.


Læs vores omtale af EU-domstolens præjudicielle afgørelse i VISA/Mastercard-sagen.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens beslutning om at afslutte sagen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har nu ‒ mere end 1½ år senere og efter 5½ års undersøgelser ‒ afsluttet sagen endeligt uden at statuere lovovertrædelser.  Efter sagens hjemvisning har styrelsen foretaget yderligere juridiske analyser og yderligere markedsundersøgelser. Konkurrenceankenævnet havde allerede foregrebet kravene til en eventuel "til følge-analyse", dvs. TOR-anvisningernes eventuelle konkurrencebegrænsende virkninger, hvorom Ankenævnet udtalte:

"Konkurrenceankenævnet [finder], at det ikke er tilstrækkelig godtgjort, at det styrende hensyn bag standarderne og/eller TOR Godkendt har været at afskærme konkurrenter fra markedet eller begrænse produktudbuddet, eller at standarderne i sig selv har været egnet til mærkbart at have (endsige har haft) en sådan effekt."

Styrelsens efterfølgende bevisgennemgang og markedsundersøgelse blandt importører af tagpap til det danske marked har ikke givet Styrelsen grundlag for at fortsætte sagen. TOR-anvisningerne blev påbudt ophævet i 2017 uden praktisk mulighed for at blive genetableret ‒ trods sagens endelige udfald.

Partner Morten Kofmann fra Kromann Reumert repræsenterede Nordic Waterproofing A/S i sagen.


Læs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressemeddelelse. 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udvidet fusionskontrol i Grønland
Udvidet fusionskontrol i Grønland
10/12/2020
Konkurrenceret
EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
27/11/2020
Konkurrenceret
Var Konkurrence­styrelsens COVID-19-undersøgelse omfattet af miljøoplysnings­loven?
Var Konkurrence­styrelsens COVID-19-undersøgelse omfattet af miljøoplysnings­loven?
19/11/2020
Konkurrenceret
Kommissionen forlænger airport slots-undtagelsen
Kommissionen forlænger airport slots-undtagelsen
19/11/2020
EU-ret, Konkurrenceret
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
21/10/2020
Konkurrenceret
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
21/10/2020
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted