Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Interne dokumenter var bevis for saglig opsigelse af gravid medarbejder

NJORD Law Firm
02/08/2017
Interne dokumenter var bevis for saglig opsigelse af gravid medarbejder
Ligebehandlingsnævnet kom for nylig frem til, at opsigelsen af en gravid medarbejder ikke udgjorde forskelsbehandling. Virksomheden kunne med interne dokumenter løfte bevisbyrden for, at opsigelsen var sagligt begrundet.

Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige medarbejdere på grund af graviditet, barsel eller adoption. Det kan dog være berettiget at opsige eksempelvis en gravid medarbejder, hvis arbejdsgiveren kan bevise, at opsigelsen ikke er begrundet i medarbejderens graviditet.

I den konkrete sag var spørgsmålet, om en virksomheds interne dokumenter var tilstrækkelige til at løfte bevisbyrden for, at opsigelsen af medarbejderen ikke var begrundet i hendes graviditet.


Medarbejder blev opsagt, efter hun meddelte, at hun var gravid


En kvindelig medarbejder var ansat i en virksomhed, som af økonomiske årsager var nødsaget til at indlede en større fyringsrunde. Den kvindelige medarbejder havde orienteret ledelsen om sin graviditet den 26. maj 2016, og fire dage efter blev hun opsagt. Medarbejderen mente, at opsigelsen skyldtes hendes graviditet, og lagde sag an mod virksomheden.

Virksomheden havde i forbindelse med fyringsrunden oprettet en liste over de medarbejdere, man overvejede at fyre, og den gravide medarbejder var på denne liste. Der var desuden oprettet et organisationsdiagram over virksomheden, som den ville se ud efter fyringsrunden, hvoraf den gravide medarbejder ikke fremgik.

Virksomheden kunne med disse dokumenter bevise, at beslutningen om afskedigelse af den gravide medarbejder var truffet, inden virksomheden fik oplysning om hendes graviditet.

Ligebehandlingsnævnet skulle ligeledes tage stilling til, om dokumenterne udgjorde tilstrækkeligt bevis for, at opsigelsen ikke var begrundet i medarbejderens graviditet.


Ligebehandlingsnævnet: Opsigelsen var ikke begrundet i medarbejderens graviditet


Ligebehandlingsnævnet lagde ved afgørelsen vægt på de interne dokumenter, som virksomheden havde fremlagt, herunder listen over de medarbejdere som bedst kunne undværes, organisationsdiagrammet og en skriftlig korrespondance mellem virksomhedens ledere.

Nævnet kom frem til, at de pågældende dokumenter ud fra en samlet vurdering stemte overens med, hvilke medarbejdere der efterfølgende var blevet opsagt som led i afskedigelsesrunden.

Det var på den måde bevist, at beslutningen om opsigelse af den gravide medarbejder blev truffet, før medarbejderen oplyste, at hun var gravid.

Virksomheden blev derfor frifundet.


Afgørelsen viser, at …


En virksomheds interne dokumenter kan være et afgørende bevis for, at en medarbejders opsigelse ikke er begrundet i hendes graviditet eller orlov, men i andre, saglige hensyn.

Det kan i sager om påstået forskelsbehandling være vanskeligt for arbejdsgiver at bevise, at loven ikke er overtrådt – særligt i tilfælde hvor en gravid medarbejder opsiges. Det er derfor vigtigt at sikre sig dokumentation, såsom organisationsplaner, korrespondance og eventuelle lister over fremtidige medarbejderforhold.

Opsigelse af gravide medarbejdere er forbundet med en række risici for arbejdsgiveren. I NJORDs HR eBogen kan din virksomhed læse mere om saglige opsigelser, og hvad I skal være opmærksomme på ved opsigelse af en særlig beskyttet medarbejder.

Er du i tvivl om en konkret sag? Vores team af advokater er kun et klik væk. Læs mere om HR eBogen her.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted