Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ingen godtgørelse til salgschef for GPS-overvågning

Ingen godtgørelse til salgschef for GPS-overvågning


En salgschef udeblev fra arbejde for at spille golf og blev derfor bortvist. Virksomheden fik kendskab til salgschefens køreture til golfbanen via et GPS-system, installeret i hans private bil. Vestre Landsret fastslog, at det var ulovligt at bruge GPS-systemet til at tjekke, hvor salgschefen var kørt hen. Men salgschefen fik ingen tortgodtgørelse.



Sagen drejede sig om en salgschef, der var ansat i en forsikringsvirksomhed, og hvis primære arbejdsopgave var at oplære forsikringssælgere. I både hans og sælgernes private biler havde virksomheden installeret en GPS-tracker af hensyn til kørselsafregning. Efter at have fået mistanke om, at salgschefen ikke opfyldte sine arbejdsopgaver, gennemgik de GPS-trackeren. Her fandt de, at salgschefen ofte kørte til en golfbane i arbejdstiden. Han blev derfor bortvist for at have været fraværende uden gyldig grund.

Landsretten skulle blandt andet tage stilling til to spørgsmål: Om bortvisningen var berettiget? Og om salgschefen havde krav på godtgørelse på grund af GPS-overvågningen?


Bortvisningen var uberettiget


Det kom under vidneforklaringerne frem, at selvom salgschefen sommetider spillede golf i arbejdstiden, kunne forsikringssælgerne altid få kontakt til ham, hvis de havde behov for hjælp – også uden for almindelig arbejdstid. Retten vurderede derfor ikke, at han forsømte sine arbejdsopgaver ved at tage til golfbanen. Salgschefen kunne desuden i høj grad selv bestemme, hvornår han ville være på kontoret. Og ifølge retten havde hans fravær ikke haft nogen negativ indflydelse på arbejdspladsen.

Landsretten fandt derfor, at bortvisningen var uberettiget. Da salgschefen heller aldrig havde fået en advarsel for eller instruks om sin færden i arbejdstiden, var der ikke nogen saglig grund til at opsige ham.

Salgschefen havde derfor ret til løn i opsigelsesperioden og godtgørelse for uberettiget opsigelse.


Overvågningen berettigede ikke til godtgørelse


Virksomheden erkendte, at det var i strid med reglerne om god databehandlingsskik, at de på egen hånd indhentede oplysninger om salgschefens færden fra GPS-trackeren i hans bil.

Landsretten fandt dog, at GPS-systemet var installeret på et sagligt grundlag af hensyn til kørselsafregningen. Salgschefen var desuden bekendt med, at systemet registrerede både erhvervsmæssig og privat kørsel, men også at han kunne forhindre, at kørslen blev registreret.

Landsretten vurderede derfor ikke, at virksomhedens undersøgelse i sagen medførte en personlig krænkelse af salgschefen. Han havde derfor ikke krav på godtgørelse for tort.


IUNO mener


Overvågning og indsamling af data om en medarbejders færden via GPS er behandling af persondata. Virksomheder skal derfor overholde en række regler i forbindelse med indførelse af lignende foranstaltninger og brugen af oplysningerne fra foranstaltningerne. Udover persondatalovgivningen og straffeloven skal virksomheder også være opmærksomme på, at der kan være regler om kontrolforanstaltninger og underretningspligt i en eventuel overenskomst.

IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at kontrolforanstaltninger introduceres og anvendes i overensstemmelse med de skærpede databeskyttelsesregler, der trådte i kraft i maj 2018. Og at virksomheder laver en personalepolitik med en klar beskrivelse af relevante kontrolforanstaltninger.

[Vestre Landsrets dom af 5. marts 2018 i sag B-1382-17]









Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fandt du artiklen nyttig?
Bedøm artiklen på en skala fra 1 - 5
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
27/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
07/01/2025
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Frifundet for sexchikane
Frifundet for sexchikane
10/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Ny lov skal sikre bedre kønsfordeling i ledelsen
Ny lov skal sikre bedre kønsfordeling i ledelsen
15/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Når arbejdet slider på sjælen
Når arbejdet slider på sjælen
20/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Virksomhed satte sig selv på spyd
Virksomhed satte sig selv på spyd
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted