Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav
![Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav](https://jurainfo.dk/storage/4291/conversions/Penge_sedler_-medium.jpg)
Statsministeren har udskrevet valg, og Danmark skal derfor til stemmeurnerne tirsdag den 1. november. Det betyder, at valgplakater præger bybilledet i de kommende uger. En væsentlig forudsætning for, at valgplakaterne bliver hængende, er dog, at de overholder reglerne herom.
Reglerne om ophængning af valgplakater på offentlige veje og private fællesveje i byer og bymæssige områder er reguleret i hhv. vejlovens §§ 84 og 85 og privatvejslovens §§ 66 a og 66 b.
Hvad er en valgplakat?
Valgplakater er i vejlovgivningen defineret som ”valgagitatoriske meddelelser på en vejrbestandig plade, der ikke er større end 0,8 kvadratmeter”, jf. vejlovens § 3, nr. 10 og privatvejslovens § 10, nr. 17
Hvor må en valgplakat hænge?
Valgplakater må hænges op på master til vejbelysning, vejtræer, hegn, master til brug for elforsyning samt indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater, jf. vejlovens § 84, stk. 2, hvad angår offentlige veje, og privatvejslovens § 66 a, hvad angår private fællesveje.
Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan valgplakater ophænges. Valgplakater skal således ophænges forsvarligt og på en måde, så de ikke dækker for lovligt etableret eller autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende udstyr. Valgplakater må heller ikke forhindre hensigtsmæssige oversigtsforhold eller i øvrigt udføre en fare for trafiksikkerheden, jf. vejlovens § 84, stk. 3, og privatvejslovens § 66 a, stk. 3.
Det skal fremgå af valgplakaterne, hvem der har hængt dem op, herunder adresse og telefonnummer på den fysiske eller juridiske person, jf. vejlovens § 85, stk. 1, og privatvejslovens § 66 b, stk. 1.
Der må ikke hænges valgplakater op:
Konsekvenserne ved manglende overholdelse
Såfremt ovenstående regler ikke overholdes, skal valgplakaten tages ned inden for 24 timer, efter at Vejdirektoratet eller kommunalbestyrelsen har meddelt et påbud herom, jf. vejlovens § 85, stk. 2, og privatvejslovens § 66 b, stk. 2. Nedtages valgplakaten ikke inden for de 24 timer, eller er den ikke taget ned inden for den tilladte tidsperiode, kan Vejdirektoratet eller kommunen selv tage valgplakaten ned, jf. vejlovens § 85, stk. 3, og privatvejslovens § 66 b, stk. 3.
For de tilfælde, hvor en valgplakat vurderes at udgøre en umiddelbar eller konkret fare for trafiksikker-heden, kan Vejdirektoratet, kommunen eller politiet straks tage valgplakaten ned, jf. vejlovens § 85, stk. 4, og privatvejslovens § 66 b, stk. 4.
De udgifter, som vejmyndigheden, kommunen eller politiet har i forbindelse med håndhævelse af de nævnte regler samt udbedring af skader på vejtræer og indretninger, betales af den person, som har hængt valgplakaten op. Er det ikke muligt at pålægge ophængeren de nævnte udgifter, kan den fysiske eller juridiske person, der agiteres for på valgplakaten efter pligten i vejlovens § 85, stk. 1, og privatvejslovens § 66 b, stk. 1, pålægges at afholde disse udgifter. Dette gælder dog ikke, hvis den pågældende kan sandsynliggøre, at ophængningen ikke er sket på den pågældendes foranledning, jf. vejlovens § 85, stk. 6, og privatvejslovens § 66 b, stk. 6.
Hvornår skal valgplakaterne så tages ned igen?
Valgplakater må hænges op i perioden fra den fjerde lørdag før valgdagen til otte dage efter valgdagen.
Da valget finder sted tirsdag den 1. november 2022, og plakaterne skal tages ned senest 8 dage efter valgdagen ved døgnets afslutning, betyder det, at valgplakaterne senest ved døgnets afslutning den 9. november 2022, skal være taget ned.
Bech-Bruuns kommentar
Vi glæder os ved at se de mange valgplakater pryde bybilledet, men husk nu at følge reglerne. Valg-plakater skal ikke være til fare for borgernes sikkerhed, og der er ingen grund til, at det offentlige skal bruge ressourcer på at tage forkert opsatte plakater ned.
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.