Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?

WTC advokaterne
30/10/2020
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
WTC advokaterne logo
Der kan være mange årsager til, at du som arbejdsgiver ønsker at iværksætte kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere. Måske har du konkret mistanke om læk af fortrolige oplysninger, at der foregår uregelmæssigheder såsom bortskaffelse af materiale fra arbejdspladsen, at en medarbejder ikke præsterer den aftalte arbejdsydelse eller ikke kan udføre sit arbejde på grund af misbrug.

Grænsen mellem arbejdsgivers ledelsesret og kontrolforanstaltninger over medarbejderes privatliv kan være vanskelig. I denne artikel kan du læse, hvilke betingelser der skal være tilstede for at etablere en kontrolforanstaltning, og hvilke regler der i øvrigt gælder på området.

Lovlige og ulovlige kontrolforanstaltninger


En kontrolforanstaltning på arbejdspladsen kan f.eks. være tv-overvågning, overvågning af e-mails og internetbrug eller regelmæssige tests for alkohol eller narkotika.


Hvis du som arbejdsgiver etablerer en kontrolforanstaltning, skal en række betingelser være opfyldt, for at den er lovlig.


Foranstaltningen skal:


  • Være sagligt begrundet i driftsmæssige årsager. Det kan eksempelvis være kontrolurstempling til sikring af arbejdstidens overholdelse, udfyldelse af arbejdssedler o. lign. til sikring af korrekt udmåling af den præsterede arbejdsydelse. Eller tv-overvågning eller personlig visitation til sikring af uregelmæssigheder såsom bortfjernelse af materiale fra arbejdspladsen.
  • Have et fornuftigt formål og etableres på en sådan måde, at der er et rimeligt forhold mellem mål og midler.
  • Ikke virke krænkende for medarbejderen. Hvis du f.eks. ønsker at iværksætte en visitationsordning, skal den gælde for alle personalegrupper, ligesom visitation af kvinder som hovedregel skal udføres af kvinder.
  • Ikke forholde medarbejderen tab eller nævneværdig ulempe. Det kan være at medarbejderen skal kompenseres for den tid der går med kontrollen, hvis foranstaltningen medfører unødigt ophold.


Husk at informere dine medarbejdere

Som udgangspunkt skal medarbejderne informeres om kontrolforanstaltningen senest 6 uger inden den iværksættes. Du skal som arbejdsgiver informere om de driftsmæssige årsager til foranstaltningen, samt specifikt hvilke oplysninger der indsamles, og hvordan de håndteres.

Det er imidlertid muligt at undlade at informere medarbejderne forud for kontrolforanstaltningen, hvis målet med foranstaltningen dermed forsømmes. Det kan også være, at der er driftsmæssige grunde til, at en forudgående meddelelse ikke kan lade sig gøre.


I så fald skal medarbejderne oplyses om kontrolforanstaltningen hurtigst muligt efter iværksættelsen. Og de skal samtidig oplyses om, hvorfor der ikke kunne gives besked om kontrolforanstaltningen på forhånd.


Udarbejd en politik på området

Indfører du som arbejdsgiver ulovlig kontrolforanstaltning, risikerer du at skulle betale godtgørelse til de berørte medarbejdere. For at undgå at havne i tvivlsspørgsmål om lovligheden af dine kontrolforanstaltninger vil vi anbefale, at du udarbejder en politik på området. Denne kan konkret indsættes i personalehåndbogen, hvortil der henvises til i medarbejderens ansættelseskontrakt.


Hvis du ønsker hjælp til at udarbejde en politik om kontrolforanstaltninger eller ønsker en vurdering af en kontrolforanstaltning, så er du naturligvis velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted